top of page

Bespreking: Los Angeles - L.A. Connection

Ja, er zijn heel wat acteercursussen -en leraars te vinden in Los Angeles. Zeggen dat er evenveel leraars zijn als aspirerende acteurs, is overdreven: niet alle mensen die de acteerwereld willen binnenduiken volgen les (al zouden ze dat in de meeste gevallen best wél doen) en bovendien is het aanbod aan wekelijkse opleidingen beperkter dan het aantal workshops dat in de Stad der Engelen wordt aangeboden. Zo troepen heel wat studenten in groten getale samen op showcases waar bekende castingdirectors en talentagents opdagen, in de hoop opgemerkt te worden. Anderen houden ervan om zich te specialiseren in specifieke acteervormen, of om op verschillende plaatsen allerlei technieken te volgen. Als acteercoach kunnen we zelf het kaf gemakkelijk onderscheiden van het koren. Onze favoriete improvleraar in L.A.? Zonder enige twijfel Kent Skov, de man die onder andere Matthew Perry (Chandler uit Friends), Will Ferrell (Zoolander, The Producers, Saturday Night Live, enz.) en Josh Groban (muzikant en als acteur bekend uit onder bijvoorbeeld Parks and Recreation en The Crazy Ones) les gaf. Wij bezoeken Kent in zijn school, L.A. Connection, waar hij gemotiveerde acteurs de knepen van het improvvak bijbrengt.


Klik op de afbeelding om het hele artikel te downloaden


We kennen hem


Gen Con, 2009. Een memorabele editie van de beste en grootste rollenspelconventie ter wereld. We leren er heel wat mensen kennen die anno 2014 nog steeds goeie vrienden zijn – Dana en Dom, bijvoorbeeld, de pr-mensen die de perskamer bemannen en nog veel anderen. ’s Avonds komen we geregeld met onze nieuwe vrienden samen om daar naar afleveringen van Mad Movies with the L.A. Connection te kijken – opnieuw gemonteerde versies van bekende films – telkens een twintigtal minuten lang en volledig opnieuw gedubd. Sherlock Holmes, Cyrano De Bergerac, The Little Princess en andere notabelen uit de cinemageschiedenis passeren de revue, telkens in hilarische bewerkingen van de absolute klassiekers.


Fast forward naar 2014. We zijn op zoek naar enkele acteerscholen om over te schrijven en vinden al snel L.A. Connection, waar de übersympathieke Kent Skov met de plak zwaait. Skov is – zo herinneren we ons onmiddellijk – een van de bezielers van Mad Movies with the L.A. Connection, een man met meer humor in zijn pink dan de meeste mensen in hun hele lichaam hebben. We besluiten hem aan te schrijven en vragen hem of we een kijkje mogen nemen. Een paar weken later staan we samen met zijn acteerstudenten op het podium en gaan we ook naar enkele ongelooflijk grappige improvoptredens kijken die worden opgevoerd door ’s mans leerlingen. Dit is improv op z’n best, op het niveau dat je verder ook ziet in shows als Whose Line Is It Anyway? en Drew Carey’s Improv-A-Ganza. Wanneer we dit schrijven, zijn we zelf al onze eerste optredens met ons eigen leerlingen aan het plannen. Met dank aan Kent.
Over Kent Skov


Binnenkomen bij L.A. Connection is meteen ook het leven van Kent Skov binnenduiken: overal hangen foto’s van bekende komieken, vaak hand in hand met Kent, die met hen samenwerkte of hen zelfs les gaf. De man is dan ook in zowat de hele Bay Area actief geweest: hij richtte L.A. Connection al op in 1977 en werkte als lid van het Committee in San Francisco samen met Del Close van de legendarische Upright Citizens Brigade. Andere grootheden zijn Paul Sills, de oprichter van Second City, de Oscarwinnende regisseurs Marty Pasetta (Elvis: Aloha from Hawaii, The Smothers Brothers Comedy Hour), Lou Horvitz en Don Mischner, Dolly Parton, Rick Dees en Alan Thicke. Zijn tv- en filmroem heeft hij grotendeels te danken aan de supergrappige bewerkingen van bekende films, die hij oorspronkelijk live opvoerde voor een publiek – een unieke belevenis en in die tijd volstrekt origineel.


Over de lessen


Zoek naar improvlessen op het internet en je komt al snel iO Improv tegen – een improvschool met vertakkingen in onder andere Los Angeles en Chicago. Jammer, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij weinig onder de indruk waren van de cursus daar: erg rigide, sterk opgedeeld in niveaus met enkel de optie om mee te doen aan shows als je een bepaald aantal cursussen hebt doorlopen en evenveel ‘miss’ als ‘hit’. De ‘long-term improv’ waar iO vaak mee uitpakt is lang niet altijd grappig en de coach die wij leren kennen bakt er niet zoveel van. Natuurlijk is het best mogelijk dat wij toevallig op een van de minder goede leraars zijn gestoten, maar ondertussen hebben we in Chicago en L.A. toch een tiental iO-shows onder de gordel en die maakten maar zo nu en dan indruk.


Niets daarvan bij L.A. Connection: élke – en dan bedoelen we letterlijk élke – show die we bekijken, is hilarisch. Het niveau is hoog, de improv is spontaan en energiek, de keuzes zijn vaak gewaagd en de thema’s zijn origineel. We begrijpen al snel hoe dat komt wanneer we mee doen met de les. Er wordt wel gewerkt in vrij grote groepen van tot 14 cursisten, maar alles is toegespitst op het creëren van een goeie band, snel nadenken en synergie opwekken met elkaar.

Er wordt al zingend afwisselend gerijmd, cursisten moeten in een kring gaan staan, van positie wisselen en onthouden wat iedereen deed, er wordt getraind op beginzinnen die daarna worden uitgewerkt in hilarische sketches en veel meer. Het is even aanpassen omdat wij onze improvgames in het Nederlands opvoeren, maar het is voor ons allemaal een fantastische ervaring.


De samenhorigheid wordt overigens extra benadrukt wanneer een groot deel van de cursisten daarna naar de iets verder gelegen karaokebar trekt om nog liedjes te zingen. Het is een heel andere ervaring dan wat je op een doorsnee karaokeavond in Belgenland zou kunnen verwachten: dit zijn immers getrainde acteurs, dus wordt er rondgelopen, geposeerd en veel meer. Er worden bekken getrokken, er is veel interactie met het publiek en er wordt enorm vaak gelachen. Net als op een van de shows van L.A. Connection, dus.


Meer info: www.laconnectioncomedy.com

Dirk Vandereyken

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page