top of page

Rollenspelbespreking: Leverage

Nee, de wereld is niet altijd mooi, rechtvaardig of eerlijk. Geldwitwassers bedotten goedgelovige mensen die daarna geklist worden door de politie en zelf de gevangenis in moeten; gokkers worden bedrogen door hun tipgevers, die hun geld voor zichzelf houden; rijke zakenmannen worden dronken wakker in hotelkamers, vastgeketend aan het bed waar ze de nacht hebben doorgebracht met een dure callgirl; en nieuwslezers worden onder druk gezet om hun reportages veel positiever te presenteren als ze willen vermijden dat hun vrouw en kinderen in gevaar komen. Zo nu en dan vind je echter een groepje mensen die als een soort moderne Robin Hoods ten strijde willen trekken tegen dit soort praktijken. Veelal hebben ze zelf een crimineel verleden en voelen ze dat ze iets goed te maken hebben, soms willen ze gewoon bewijzen dat niet alle dieven of oplichters bereid zijn om te stelen van onschuldige mensen; en bijwijlen worden ze gewoon ingehuurd door iemand met veel geld, of doen ze mee als vriendendienst. Wat er ook van zij: de leden binnen een dergelijke ‘Crew’ hangen vaak erg hecht aan elkaar, hun vaardigheden zijn complementair en ze weten hoe de verschillende taken moeten gedelegeerd worden.


Leverage is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van TNT, die het scherm tussen 2008 en 2012 vijf seizoenen lang onveilig maakte. De reeks volgde vijf dieven en oplichters die besloten hadden om samen op niet volkomen legale wijze het onrecht in de wereld te bestrijden – meestal niet zonder compensatie. Hun leider, Nathan ‘Nate’ Ford, werd gespeeld door een zoals altijd uitstekende Timothy Hutton, maar ook de andere acteurs waren mee verantwoordelijk voor de goede recensies, de 3 prijzen en de 19 overige nominaties die Leverage wist binnen te rijven. Het genre kan beschreven worden als Robin Hood, door de mixer gehaald met The A-Team, Mission Impossible (de serie, niet de film), Ocean’s Eleven en The Italian Job. De sfeer is heel luchtig, zonder ooit tot slapstick af te dalen, en zal veel rollenspelers ongetwijfeld erg aanspreken, vooral omdat het ‘overvalgenre’ nergens anders al in rollenspeltermen is behandeld.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page