top of page

Rollenspelbespreking: Mutant Chronicles

Mutant Chronicles – 3rd Edition

Rollenspel

Uitgeverij: Modiphius Entertainment

Auteur: Dave Allen, Benn Beaton, Chris Birch, Alex Bund, Michal E Cross, Nathan Dowdell, John Dunn, Chris Lites, Jay Little, Tom McGrenery, Gunnar Roxen, Bastian Soijer, Mischa Thomas, Josh Vogt

Hardcover/494 blz./2015

****
Tegen het einde van de eenentwintighet heft in handen genomen en konden hun overnamedrang en machtszucht grotendeels zonder toezicht de vrije loop laten. De aarde was toch op sterven na de dood, met een wereldbevolking die was aangezwollen tot maar liefst 12 miljard zielen. Een reeks natuurrampen deed de corporaties bovendien beseffen dat de aarde gedoemd was en dat de mensheid enkel zou kunnen overleven als er een nieuwe woonplaats zou gevonden worden in het zonnestelsel.
Het begin van de tweeëntwintigste eeuw werd gekenmerkt door een groeiende malaise: de zelfmoordcijfers begonnen wereldwijd de hoogte in te schieten, willekeurig geweld was overal te vinden en niemand leek in staat om de situatie nog om te keren. Bauhaus – een van de grootste corporaties op aarde – wist ondertussen een systeem te ontwikkelen waarbij onherbergzame planeten bewoonbaar konden gemaakt worden, terwijl Capitol nieuwe grondstoffen op de maan had ontdekt. Beide bedrijven besloten om de handen in elkaar te slaan en als snel begonnen ze samen met Imperial en Mishima ‘terraforming’-machines naar mercurius, venus en mars te sturen. De pogingen op mercurius mislukken, maar nog voor de eeuw om is, weten de diverse protagonisten zowel mars als de maan en venus te koloniseren.


Na de eeuwwisseling wordt er een ambitieus evacuatieprogramma opgestart. Miljarden worden achtergelaten op aarde, waar de overlevenden een kernoorlog beginnen die wat er op de planeet nog overblijft van de mensheid grotendeels van de kaart veegt.


Op de andere werelden weten de kolonisten SolarCom uit te bouwen, een netwerk dat communicatie doorheen het hele zonnestelsel toelaat. Een nieuw gouden tijdperk breekt aan, al is vanop de maan duidelijk te zien dat de voormalige thuisplaneet in de greep zit van een nucleaire winter.


In de vijfentwintigste eeuw proberen sommige bedrijven terug te keren naar de aarde. Hun verkenners verdwijnen echter op onverklaarbare wijze… tot er een bericht ste eeuw waren de diverse regeringen van de aarde niet meer in controle van de planeet. Grote bedrijven hadden wordt ontvangen dat luidt: ‘Jullie kozen ervoor om het Moederland te verlaten, jullie zullen niet terugkeren.’ De waarschuwing wordt niet serieus genomen en aanvankelijk lijkt alles goed te gaan en er wordt een armada samengesteld. Er komt een tweede waarschuwing van een organisatie die zich Whitestar noemt, maar de bedrijven zetten door. Kort daarna worden hun hoofdkwartieren aangevallen door een mysterieuze vijand en zorgt een elektromagnetische puls ervoor dat de steun die zich in een baan rond de aarde bevindt wordt afgesneden. De bedrijven zien zich genoodzaakt om terug te trekken.

Na een jaar onderweg te zijn geweest, begint de H.S.S.S. Harbringer pluto te ‘terravormen’. Alles lijkt een tijdje vlot te verlopen, tot de boormachines op een hard voorwerp stuiten dat zich ongeveer een kilometer onder de oppervlakte bevindt. Ondanks conflicterende bevelen wordt het artefact naar boven gebracht: een groot tablet van een donker, niet identificeerbaar metaal met daarop tekens in een onbekende taal. Het voorwerp wordt aan boord van de Harbringer gebracht en het onderzoeksteam stuurt alle voorhanden informatie naar Victoria, waarna het contact met het ruimteschip wordt verloren.


Kort daarna wordt er een vreemd bericht uitgezonden vanuit pluto dat later bekend zal worden als de ‘Big Scream’. Het bericht reist van station naar station en brandt de hersenen van degenen die het horen kapot. Geavanceerde technologie begint steeds meer mankementen te tonen. Eerst wordt dit nog afgedaan als een toevallige anomalie, maar dan begint alles te escaleren: zowel ruimteschepen als gewone vliegtuigen krijgen te maken met technische problemen, energiebronnen en logistieke systemen laten het afweten, duizenden sterven van de kou of honger, transportnetwerken en industriële systemen worden lamgelegd en geautomatiseerde verdedigingssystemen beginnen mensen aan te vallen.


Weken nadat het financiële kredietsysteem en de data-archieven op Luna besmet geraken, stuikt de interplanetaire economie in elkaar. Een wereldwijde paniek breekt uit en SolarCom valt volledig uit, waardoor de diverse kolonies geïsoleerd geraken van elkaar…


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page