top of page

Rollenspelbespreking: HeroQuest Glorantha


HeroQuest Glorantha

Rollenspel

Uitgeverij: Moon Design

Auteur: Jeff Richard, Robin D. Laws

Hardcover/260 blz./2015

***1/2

We hebben het al een paar keer geschreven: de tweedelige Guide to Glorantha is veruit het mooiste, meest complete rollenspelboek dat we ooit al hebben gezien. Goed, misschien is ‘naslagwerk’ of ‘uitbreiding’ nog beter gezegd, want veel regels vind je er niet in, maar het is wél de eerste keer dat een fantasywereld voor een ‘roleplaying game’ zo uitgebreid uit de doeken wordt gedaan. We spreken hier over niets meer of minder dan een ware tour de force die een enorme indruk heeft nagelaten op ons. Wie ook wil rollenspelen in Glorantha, had echter een probleem: de nieuwe RuneQuest kiest voor een andere setting en dus was het even behelpen met oude edities… tot recent HeroQuest Glorantha verscheen, een hardcover regelboek van 260 pagina’s die je wél toelaat om deze magische wereld te bezoeken waar zoveel zorg en vernuft is in gekropen.We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: het regelsysteem van HeroQuest Glorantha staat mijlenver verwijderd van RuneQuest. Daar waar dat laatste mechanieken gebruikt die de werkelijkheid iets getrouwer weerspiegelen, valt HeroQuest stevig binnen de ‘narrativist’-stroming. Ze zijn dus breder, meer open voor interpretatie, meer spartaans en meer in te vullen door de spelleider en de spelers zelf. Wie Jeff Richard en vooral Robin D. Laws wat kent, weet al waar men zich aan mag verwachten.


Het systeem is eigenlijk HeroQuest 2, maar dan specifiek toegepast op de wereld van Glorantha en daar ligt nu net de aantrekkingskracht: de achtergrond is namelijk zo goed uitgewerkt, dat de wereld haast ‘echt’ aanvult. De nadruk op allerhande runen, een uitstekend uitgewerkte kosmologie, compleet met volledige pantheons, de vele gedetailleerde culturen en natuurlijk de geschiedenis, met de Hero Wars als thematische rode draad: het is allemaal terug te vinden in dit regelboek, dat inderdaad erg veel rekening houdt met de onderwerpen die eigen zijn aan Glorantha.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page