top of page

Bordspelbespreking: Great Western Trail

Boardgame

Uitgever: H@ll Games, Pegasus Spiele

2-4 spelers / 2016

Ontwerper: Alexander Pfister

Great Western Trail vindt plaats in het Amerika van de 19de eeuw. De spelers nemen elk controle over een rancher die zijn vee geregeld van Texas naar Kansas City moet leiden, van waaruit het in een trein wordt geladen en wordt weggezonden. Vanzelfsprekend willen ze hun kostbaarste runderen meevoeren, maar tegelijkertijd moeten de veehouders ervoor zorgen dat hun dieren gezond blijven. Bovendien moet je de stopplaatsen onderweg goed uitkiezen, terwijl het ook aangewezen is om goed personeel uit te kiezen.


Klik op de afbeelding om he tvolledige artikel te downloaden in pdf-formaat


De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk Victory Points te verzamelen. Dat kan onder andere door privégebouwen te plaatsen, vee te kopen op de markt, treinstations te verbeteren, hindernissen weg te nemen en het vee met de trein weg te sturen. Alle Victory Points worden op het einde van het spel berekend, waardoor het slot soms extra spannend wordt.


Aanvankelijk begint iedereen met een identieke ‘Herd Deck’, waarop runderen met een lage ‘broedwaarde’ staan afgebeeld, maar gaandeweg kan het kaartdek behoorlijk veranderen. De eerste speler krijgt 6 dollar om uit te geven en de tweede mag 7 dollar verdelen. Als er een derde speler is, krijgt die 8 dollar, enzovoort. Degene met de laagste startsom, mag echter ook meteen beginnen.


Elke speler doorloopt tijdens zijn of haar beurt drie fasen. In de eerste, beweeg je jouw veehouder naar voren. Het maximum aantal stappen varieert en gaat gaandeweg van 3 of 4 naar maximum 7 toe. Elke aangedane locatie kost 1 stap. Als je een locatie bereikt die een tipi of hindernis voorstelt, moet er een som geld aan de bank worden betaald. Indien het gaat om een privégebouw van een andere speler, moet je hem of haar betalen – meteen het enige element uit Great Western Trail dat ietwat doet denken aan Monopoly. Overigens mag je nooit voorbij Kansas City gaan; als je die stad bereikt, vormt die altijd jouw laatste halte.


In de tweede fase, moet je een actie kiezen. Op tegels die neutrale gebouwen of privégebouwen van jouw eigen kleur voorstellen, kan je kiezen tussen de lokale acties die samenhangen met die tegel of een actie die op jouw eigen spelersbord staat afgebeeld. Lokale acties kunnen onder andere Inhoud (thema)en dat je iemand inhuurt, een privégebouw plaatst, een Objective Card trekt, jouw locomotief vooruit laat rijden op de sporen, onderhandelt met de indianen, vee aankoopt of een hindernis verwijdert. Op tegels met gebouwen van andere spelers, kan je echter alleen een van de acties op jouw spelersbord gebruiken. Overigens begin je maar met twee mogelijkheden, maar naarmate het spel vordert, komen er meer opties vrij.


Als je Kansas City hebt bereikt, moet je daarentegen vijf stappen doorlopen. Er komen nieuwe plaatsen voor werknemers vrij, er worden mogelijk nieuwe hindernissen of tipi’s op het bord geplaatst en je moet ook jouw Cattle Cards tonen. Voor elke unieke kaart, tel je de waarde van die kaart op bij jouw totale broedwaarde. Dat bepaalt hoeveel geld je ontvangt en hoe ver je jouw vee kunt laten vervoeren. Als je de trein nog verder wilt laten rijden, moet je bijbetalen. Omdat je ook een schijf van jouw eigen spelersbord neemt en die op de locatie plaatst waar jouw vee wordt geleverd, komt er een ‘upgrade’ vrij die je de rest van het spel kunt gebruiken.


Tenslotte plaats je jouw cowboy terug aan het begin van het pad en vul je jouw kaarten aan.


Great Western Trail is een behoorlijk bizar bordspel: een door en door Amerikaans thema, vormgegeven door een Oostenrijker en uitgegeven door een Duits bedrijf. Hoewel alles plaatsvindt in het ‘Wilde Westen’, voelen de spelcomponenten erg ‘Europees’ aan. Geen dure figuurtjes, dus, maar wel heel wat verschillende fiches en abstracte vormen die cowboys, treinen en koeien moeten voorstellen. Het ziet er dus allemaal wat minder knap uit dan we doorgaans van Amerikaanse boardgames gewend zijn, maar wie enkele uurtjes speelt, merkt al snel dat de icoontjes doordacht zijn ontworpen en dat er veel is nagedacht over wat er op welke fiche of tegel wordt getoond.


Op het eerste gezicht lijkt Great Western Trail vrij complex, maar dat gevoel verdwijnt gaandeweg grotendeels en dat heeft veel te maken met het feit dat het spelverloop heel goed de thematiek blijft volgen – iets waar veel andere games enorm mee worstelen. Omdat het spel ook sterk beïnvloed wordt door de acties van de verschillende spelers, blijft alles ook heel erg dynamisch en al snel blijkt dat er heel wat interessante tactische keuzes kunnen gemaakt worden. Het begint allemaal een handelsmerk te worden van ontwerper Alexander Pfister, die na het succes dat hij had met Mombasa alweer een spel heeft gecreëerd dat momenteel de internationale prijzen aan het opstapelen is. Great Western Trail is erg competitief, maar in tegenstelling tot in Mombasa, kan je als speler deze keer veel meer zelf beslissen of je de confrontatie met de andere deelnemers aangaat, of hen liever grotendeels negeert. Het gebeurt niet elke dag dat een ontwerper je zoveel manieren voorschotelt om zijn spel te beleven als hier het geval is en dus is het niet meer dan logisch dat we Great Western Trail enkel warm kunnen aanbevelen.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page