top of page

Beursbespreking: Essen - Internationale Spieltage SPIEL '16 - 13-16 oktober 2016


Goh, wat moet je na zovele jaren over Spiel in Essen schrijven dat je eerder nog niet gezegd hebt? Dat Essen Spiel de grootste spelbeurs ter wereld is, heb je immers al gezegd. Dat de focus op boardgames en cardgames ligt, maar dat er elk jaar (gelukkig) meer rollenspelen te vinden zijn (al ligt Gen Con natuurlijk veraf), ook al. Er zijn echter nog de nieuwste cijfers en die blijken telkens weer het vermelden waard. Ondanks het feit dat de inkomprijzen lichtjes waren gestegen naar 13 euro per dag voor volwassenen en 7 euro voor kinderen (of respectievelijk 31 en 18,50 euro voor combitickets), wist deze editie met maar liefst 174.000 bezoekers – 12.000 meer dan vorig jaar – voor de zoveelste keer op rij het eigen record te verpulveren. Ook het aantal standhouders (1.021 tegenover 911 vorig jaar), het aantal landen waar ze vandaan kwamen (50 tegenover 41 in 2015) én het aantal nieuwe spellen dat werd gepresenteerd (1.200), was gevoelig gestegen. De cijfers waren dus veelbelovend, maar betekent dat meteen ook dat er nog meer te beleven was dan anders? Wel, ja en nee.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel in pdf-formaat te downloaden


Route & omgeving


Wie met de auto naar Essen kwam en een uitgekiende planning voor ogen had, kwam bedrogen uit: Essen blijft via de A52 erg gemakkelijk bereikbaar (vanuit Brussel is het maar twee uurtjes en half rijden en de gelukkigen die in de buurt van Maasmechelen wonen, doen er zelfs een uurtje minder lang over), maar op verschillende dagen is er in de twee richtingen heel wat file op de weg. Wie uiteindelijk een plaatsje weet te bemachtigen in een van de gegeerde parkings in of rond de Messe zelf en zichzelf vooraf een ticket heeft aangeschaft, hoeft daarna gelukkig niet uitzonderlijk lang aan te schuiven. We hebben al wel eens erger gezien, niet waar, Wizard World Comic Con Chicago?


In Essen zelf is nooit erg veel te beleven, maar voor echte ‘gamers’ hoeft dat ook niet. Vanaf de dag op voorhand tot een dag na SPIEL barsten de hotels immers bijna uit hun voegen met mensen die werken voor uitgeverijen, distributeurs en winkels, aangevuld met bijwijlen rabiate fans die ’s avonds maar al te graag hun nieuwste aanwinsten uitproberen met andere hotelgasten. Het is allemaal misschien net iets minder sociaal dan je tijdens Gen Con in Indianapolis kunt verwachten, maar daar ligt de nadruk dan ook op rollenspelen en een veel socialere spelvorm valt natuurlijk moeilijk in te beelden. De hotelprijzen in Essen-centrum zelf swingen tijdens SPIEL echter wel de pan uit, waardoor velen ervoor kiezen om gewoon heen en weer te rijden of onderkomen te vinden in een van de naburige stadjes, waar wel aan vrij democratische prijzen wordt gewerkt.


De standhouders


Als je tussen meer dan 1000 collega’s wilt opvallen, is het een goed idee om jouw stand een beetje aan te kleden. Visueel viel er dan ook weinig aan te merken: heel wat uitgeverijen bleken geïnvesteerd te hebben in allerlei manieren om op te vallen, van opgeblazen poppen tot half-zwevende borden, mascottes en imposante achtergronden. Vooral grote namen als Pegasus, Iello en Fantasy Flight Games vielen weer op met hun immense, mooi aangeklede stands. Knap! Wie dat soort extravagante tierlantijntjes niet kon betalen, deed in de meeste gevallen trouwens ook nog zijn of haar stinkende best om klanten naar de stand te lokken, al ging dat dit jaar minder gepaard met gratis cadeautjes, demoversies en monsters dan we in het verleden konden verwachten.


De professionals waren dit jaar in ieder geval breed uitgesmeerd over zes hallen voor bord- en kaartspelen, een hal voor live rollenspelen en andere fantasy-aangelegenheden, een hal voor tweedehands spelen én een hal waar opnieuw Comic Action – een soort cominbeurs die sinds enkele jaren deel uitmaakt van SPIEL – in plaatsvindt. Het is gigantisch groot, maar trouwe bezoekers slagen er na een tijdje toch meestal in om vrij vlotjes te navigeren en sneller dan je zou denken de gewenste standhouders terug te vinden. SPIEL-maagden die onvoorbereid komen en geen zalenplan gebruiken, lopen daarentegen de kans om gemakkelijk verloren te lopen of althans om niet op tijd te vinden wie of wat ze zoeken.


Uitreikingen


Naar aloude traditie pakten heel wat uitgeverijen ook dit jaar uit met kampioenschappen of toernooien, zoals het dertiende wereldkampioenschap Carcassonne, maar de belangrijkste prijsuitreiking is wellicht die van International Gamers Awards, die vrijdag om 13 uur plaatsvond. In de multi-playercategorie luidde de winnaar dit jaar Mombasa, terwijl 7 Wonders Duel de tweespelercategorie wist aan te voeren. Niet helemaal onverwacht, trouwens, getuige de 15 (!) demotafels die uitgeverij Repos had voorzien voor 7 Wonders Duel. Wauw.
De spelen zelf


Net zoals dat bijna elk jaar gebeurt, blijken de recensenten en bloggers voorlopig redelijk eensgezind te zijn over hun favoriete nieuwe speltitels. Namen als The Great Western Trail, Railroad Revolution, Ulm, Power Grid: The Card Game, Delphi, The Colonists, Kanagawa, Fabled Fruit, Colony, Star Trek: Ascendency, Potion Explosion en Behind the Throne worden behoorlijk vaak genoemd. Een mooie selectie, al waren er vorig jaar iets meer in het oog springende games, zoals Mysterium, Pandemic License, Through the Ages: A New Story of Civilization en T.I.M.E. Stories. Een aantal van de vermelde nieuwigheden bespreken we hieronder, aangevuld met onze eigen keuzes.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page