top of page

Bordspelbespreking: The Oracle of Delphi

Boardgame

Uitgever: H@ll Games, Pegasus Spiele

2-4 spelers / 2016

Ontwerper: Stefan Feld

Het verhaal


Het lijkt niet zo vaak te gebeuren, maar voor een keer is Zeus in een goeie bui. De oppergod heeft beslist om een geweldige prijs weg te geven, maar vanzelfsprekend zal daar ook wat moeite voor moeten gedaan worden. Zeus organiseert een wedstrijd die bestaat uit 12 legendarische taken. Niet alleen moeten de deelnemers machtige beelden optrekken, majestueuze heiligdommen oprichten en offers brengen, ze zullen ook beangstigende monsters moeten verslaan. De eerste die erin slaagt om alle opdrachten tot een goed einde te brengen, wint. Als speler neem je de controle over een held die met zijn boot en bemanning de Egeïsche Zee doorvaart om zich waardig te tonen, maar het Orakel van Delphi zal daarbij nodig zijn om te kunnen slagen.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel te downloaden in pdf-formaat


Het spel


In The Oracle of Delphi moet elke speler 12 opdrachten uitvoeren: hij of zij moet 3 heiligdommen bouwen, 3 offers naar de juiste tempels brengen, 3 beelden oprichten en 3 monsters verslaan. Dat gebeurt op een modulair bord dat bestaat uit tegels die je aan de hand van enkele regels tegen elkaar moet plaatsen. Daarbij behoud je behoorlijk wat vrijheid, zodat het speelveld veel permutaties heeft, wat natuurlijk erg leuk is als je vaak wilt spelen. Elke speler krijgt ook een individueel speelgebied, een soort grote kaart waarop hij of zij de huidige status en verschillende fiches op bijhoudt.


Het spel wordt in rondes gespeeld. Daarbij komt elke speler in wijzerzin aan de beurt. Er zijn telkens 3 fasen: Injury Cards nakijken, Actions (de 3 Oracle Dice gebruiken, een Oracle Card neerleggen en/of een Special Action uitvoeren die correspondeert met een god die bovenaan jouw God Track staat) en tenslotte Consulting the Oracle.


De Oracle Dice hebben kleuren die overeenstemmen met een bepaalde god. Alleen het trekken van een Oracle Card, het verkrijgen van 2 Fate Tokens of het omdraaien van 2 Island Tiles hangt niet af van de kleur die je rolt; voor alle andere acties, zoals jouw schip bewegen, een monster bevechten, een eiland exploreren, een heiligdom bouwen, een offer of een beeld inladen, een offer maken, een beeld oprichten, een Injury Card wegleggen of een god naar het volgend vakje op jouw rij verplaatsen, is de kleur van de dobbelsteen wél belangrijk.


Ook het consulteren van het Orakel is cruciaal. Dit is immers wanneer je jouw Oracle Dice op de nodige corresponderende symbolen plaatst, terwijl de andere spelers een god van een corresponderende kleur vooruit mogen plaatsen. Ook worden de spelers aangevallen door een Titan, wat voor Injury Cards kan zorgen.


Er zijn nog meer spelmechanieken die alles nog interessanter maken, zoals Ship Tiles die de eigenschappen van jouw schip voorstellen, Shields die je beschermen tegen de aanval van een Titan, Companion Cards die je krijgt bij het oprichten van een beeld en Equipment Cards die worden bemachtigd door een monster te verslaan.Conclusie


Hoewel het verslaan van monsters verrassend willekeurig is en soms meerdere beurten nodig heeft, is planning en tactiek erg belangrijk in The Oracle of Delphi. Een van de spannendste elementen is immers dat je allemaal dezelfde taken moet uitvoeren, waardoor je op voorhand moet proberen in te schatten wat de andere spelers zullen doen om zo de meest effectieve route uit te stippelen. Interessant is dat de meeste aspecten waarin willekeur zit, ook (al dan niet gedeeltelijk) gecontroleerd kunnen worden, bijvoorbeeld door een actie uit te geven om naar een nog niet omgedraaide tegel te kijken zonder dat de andere spelers het resultaat kunnen zien. Ontwerper Stefan Feld is gekend omwille van dat soort regels, maar deze keer weet hij een nog beter evenwicht te vinden. Het resultaat is een uitstekend spel, dat zowel wat de regels als het ontwerp betreft erg Europees aanvoelt, maar meer dan voldoende aantrekkingskracht bezit om het ook over de zee goed te kunnen doen.


Meer info: www.pegasus.de

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page