top of page

Miniatures battle gamebespreking: Frostgrave

Miniatures battle game met rollenspelelementen

Uitgever: Osprey Games

Hardcover / 136 blz. / 2015

Auteurs: Joseph A. McCullough


Lang geleden was Felstad het centrum van een groots magisch keizerrijk. Magiërs deden er onderzoek naar mystieke spreuken, toverdranken en magische voorwerpen rolden voortdurend uit de vele workshops en zowat elke hoek van de stad werd gekenmerkt door de bovenaardse energie waarmee de hele plaats doordrongen was… maar dan gebeurde er iets verschrikkelijks. Wat precies leidde tot de enorme sneeuwstorm die Felstad verwoestte, is onduidelijk, maar waarschijnlijk had een van de magiërs met krachten gespeeld die te sterk waren om te kunnen controleren, of had hij een grote fout gemaakt bij het weven van een machtige spreuk.


Klik op de pdf om de volledige recensie in pdf-formaat te downloaden


Wat ook de reden was van het onnatuurlijke weer, de hele stad werd binnen een mum van tijd begraven onder de sneeuw en het bestaan ervan begon langzaam deel uit te maken van geruchten en uiteindelijk van mythen en legenden. Slechts enkele tovenaars waren nog op de hoogte van de waarheid, tot het ijskoude weer na duizend jaar langzaam weer begon te veranderen. De sneeuwlaag trok langzaam terug en de ruïnes van Felstad zijn opnieuw zichtbaar, bevolkt door de Undead en allerlei kwaadaardige wezens. Hoewel de naburige dorpelingen de locatie begrijpelijkerwijs mijden als de pest, oefent de stad – die door de dorpelingen werd herdoopt tot ‘Frostgrave’ – een zelden geziene aantrekkingskracht uit op avonturiers en schattenjagers…


Achtergrond


Frostgrave is een vrij gemakkelijk aan te leren miniatures battle game van Osprey Games, dat samenhangt met Osprey Publishing. Die uitgeverij brengt voornamelijk boeken uit rond oorlog en krijgskunst en dus zou je een behoorlijk ‘zwaar’ wargame kunen-, met heel wat specifieke regels voor allerlei verschillende dingen, maar niets is minder waar…


Voorbereiding


Hoewel Frostgrave een eigen reeks figuurtjes heeft, kan het systeem heel gemakkelijk met andere fantasymini’s worden gebruikt, zolang het maar gaat om een standaardgrootte – zo’n 28 mm is ideaal, maar het is ook mogelijk om iets kleinere of grotere schalen te gebruiken, al zal je dan ook de afstanden moeten aanpassen. Er wordt gewoonlijk gespeeld op een veld van 3 bij 3 voet (3’ x 3’), of iets minder dan een vierkante meter voor kleinere sessies en 4’ x 4’ voor sessies die iets langer mogen duren. Het leukst is natuurlijk als je met 3D-terrein terrein werkt waar je een stad mee creëert, maar 2D-tegels zijn ook een mogelijkheid. De enige dobbelstenen die je nodig zult hebben, zijn die van de twintigzijdige variant (D20). Een dobbelsteen voor elke speler is genoeg – in noodgevallen kunnen alle spelers zelfs een D20 delen.


Warbands


Het eerste wat je moet doen, is een Wizard creëren. Dat kan een Chronomancer, een Elementalist, een Enchanter, een Illusionist, een Necromancer, een Sigilist, een Soothsayer, een Summoner, een Thaumaturge of een Witch zijn. Elke School ligt dicht bij drie andere Schools, staat neutraal tegenover vijf andere Schools en is tegengesteld aan een andere School. Hoe verder Schools van elkaar af staan, hoe moeilijker het is om een Spell van een andere School te weven. Sowieso begint elke Wizard met minstens 3 spreuken van zijn of haar eigen School, 1 spreuk van elk van de 3 nabij gelegen Schools en 2 spreuken die elk uit een andere neutrale School komen.


Een van de sterkste punten van Frostgrave is zeker de spreukenlijst, die heel wat variatie biedt, al zijn de namen behoorlijk standaard: Enchant Weapon (een Enchanter Spell), Explosive Rune (Sigilist), Mind Control (Soothsayer), Planar Tear (Summoner), Time Store (Chronomancer), enzovoort. Elke Spell heeft een Difficulty die je moet halen op jouw D20 om hem te kunnen gebruiken, maar die Difficulty wordt verhoogd met 2 (voor de drie nabij gelegen Schools), 4 (voor de neutrale Schools) of 8 (voor de tegengestelde School).


Wizards hebben – net als andere figuurtjes – een Stat-Line met daarop de volgende Stats: Move, Fight, Shoot, Armour, Will en Health. Ze mogen ook een aantal voorwerpen met zich meedragen. Het maximum aantal voorwerpen dat je aan een miniatuurtje kunt meegeven, hangt af van zijn of haar beroep. Voor Wizards is dat 5, voor Apprentices (leerlingen) 4 en voor soldaten 1 (buiten de uitrusting die ze al automatisch krijgen).


Nadat je jouw Wizard hebt gecreëerd, stel je ook een eigen Warband samen. Daarvoor ontvang je 500 gouden kronen, waarmee je mensen kunt inhuren en extra uitrusting mee kunt kopen. De meest bruikbare – maar met een kostprijs van 200 gouden kronen ook de duurste – is de ‘Apprentice’. Deze tovenaarsleerling is – buiten de Wizard zelf – het enige personage waarvan de Stat-Line niet vastligt: zijn of haar Stats hangen af van de Wizard en verhogen wanneer hij of zij zichzelf weet te verbeteren, maar zijn iets lager. De Apprentice kent ook dezelfde Spells als de Wizard, maar heeft een -2 op de rol om ze te gebruiken.


Buiten de Wizard en de Apprentice kunnen spelers ook kiezen tussen allerlei verschillende Soldiers: War Hounds, Thugs, Thieves, Archers, Crossbowmen, Infantrymen, Trackers, Men-at-Arms, Treasure Hunters, Knights, Templars, Rangers, Barbarians, Apothecaries en Marksmen. Die hhhhhhebben vaste Stats en beginnen met specifieke wapens en/of wapenrusting, terwijl hun kostprijzen variëren van 10 tot 100 gouden kronen.

Regels


De regels van Frostgrave zijn er gemakkelijk aan te leren. Elk spel is verdeeld in Turns, die beginnen met het simpel bepalen van Initiative: de speler die in het begin van een Turn het hoogste rolt op een D20, begint. Elke Turn is vervolgens opgedeeld in vier verschillende Phases: de Wizard Phase, de Apprentice Phase, de Soldier Phase en de Creature Phase.


In de Wizard Phase activeert de speler die eerst mag zijn Wizard en maximum drie Soldiers die zich binnen 3” (ongeveer 7,5 centimeter) van de Wizard bevinden, waarna de volgende speler dat mag doen. De Apprentice Phase verloopt analoog, maar elk figuurtje mag slechts een keer in een Turn worden gebruikt, tenzij er bepaalde spreuken in het spel zijn die iets anders toelaten. Pas in de daaropvolgende Soldier Phase mogen Soldiers die nog niets hebben gedaan geactiveerd worden, waarna het de beurt is aan de monsters in de Creature Phase.


Tijdens zijn Activation, mag een figuurtje twee Actions ondernemen, waarvan eentje Move moet zijn. Er zijn regels voor obstakels, moeilijk terrein, naar een gevecht toe bewegen, via spreuken bewegen, buiten het speelveld lopen, springen en vallen – wat meteen ook benadrukt dat de ruïnes kunnen beklommen worden. Ze zijn immers bevroren, waardoor er voldoende grip is om je aan op te trekken of om een voet te positioneren.


‘Combat’ gebruikt een simpele mechaniek: beide vechters rollen een D20 en tellen daarbij hun Fight en eventuele ‘modifiers’ op. De hoogste rol wint en berokkent schade gelijk aan de totale score min de Armour van degene die wordt geraakt. Het resultaat wordt van de Health-score afgetrokken. Het wordt iets gecompliceerder wanneer er meerdere betrokkenen zijn, maar de kern blijft identiek. Overigens is er een optionele regel die wellicht door de meeste groepen zal gehanteerd worden en die bepaalt dat een natuurlijke rol van 20 een Critical Hit is. Die zorgt ervoor dat de uiteindelijke schade wordt verdubbeld, wat behoorlijk dodelijk is in Frostgrave. Wie ook gaat voor de optionele ‘Wounded’-regel, maakt alles nog gevaarlijker, want dan krijgen figuurtjes die maar 4 Health of minder over hebben nog maar een Action in plaats van twee.


Schieten gebeurt op dezelfde manier als gewone gevechten, maar deze keer gebruikt de aanvaller zijn Shoot Stat en kan het doelwit vanzelfsprekend geen schade berokkenen door hoger te rollen; ze kan enkel vermijden dat de aanvaller haar raakt. Terrein en beschutting maken het moeilijker om te raken, terwijl grote doelwitten gemakkelijker zijn om te raken. Wie op een stelletje mini’s die met elkaar in een gevecht verwikkeld zitten schiet, moet overigens op willekeurige wijze bepalen wie geraakt wordt.


Wie een spreuk weeft, maar zijn rol met meer dan 4 punten faalt, krijgt overigens zelf 1 tot 5 punten schade – pijnlijk. Overigens kunnen Wizards en Apprentices op voorhand ook Health inruilen voor een bonus op hun rol. Om bepaalde Spells te weerstaan, wordt Will gebruikt en dat blijkt dan ook een belangrijke Stat te zijn dan je op voorhand zou denken.


Het leuke aan Frostgrave is dat er altijd met Campaigns wordt gewerkt: Wizards krijgen Experience Points door schatten te verzamelen, objectieven te bereiken en monsters te verslaan en kunnen zichzelf verbeteren. Er moet ook gerold worden voor figuurtjes die gevallen zijn in de strijd: soldaten kunnen gestorven zijn, terwijl Wizards en Apprentices soms verder moeten zonder tenen, met verminkte armen, psychologische problemen of andere nare dingen.


Frostgrave draait vooral rond magie en dus worden ook spreukenboeken en andere magische voorwerpen niet vergeten. De Bestiary, waarin alle mogelijke monsters en gevaarlijke dieren worden beschreven, is niet heel uitgebreid, maar bevat toch een paar dozijn verschillende miniatuurtjes.


Conclusie


Natuurlijk is de invloed van Dungeons & Dragons nooit ver weg en dat toont zich zowel in bepaalde spreuken als monsters (Frost Giants, bijvoorbeeld). De basismechaniek is echter simpelweg beter dan die van D&D, ook al zijn de regels zelf natuurlijk niet heel erg uitgebreid. Frostgrave is echter een uitstekende wargamekeuze voor spelers die snel iets willen kunnen opzetten en eventueel figuurtjes van een andere spellijn willen gebruiken. Het ontbreken van regels voor voetstukjes helpt daar immens bij – onze complimenten aan Osprey Games om niemand te verplichten hun eigen mini’s te kopen. Alles speelt ook lekker weg en het feit dat spelers niet noodzakelijk tegen elkaar vechten, maar elk gewoon proberen om zoveel mogelijk doelen te bereiken en vervolgens meestal wegwezen, zorgt ervoor dat ‘spelevenwicht’ veel minder belangrijk is én als extraatje is het veel gemakkelijker om met meer dan 2 spelers te werken dan bij de meeste andere wargames het geval is. Ook de supplementen, waarin allerlei verschillende Campaigns worden beschreven, lijken op het eerste gezicht trouwens de moeite te zijn. Dat dit een heel stevige hardcover is met heel wat mooie tekeningen is mooi meegenomen. Tof!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page