top of page

Strategiespelbespreking: Copa

Strategiespel

Uitgever: Steffen-Spiele

2 spelers / 2013

Ontwerper: Fred Horn, Daniel Krieg, Steffen Mühlhäuser


Copa is een erg knap vormgegeven abstract strategiespel dat bestaat uit 16 houten kopjes en enkele tientallen witte ‘bonen’. Het leuke is dat je er meteen de spelregels bij krijgt voor vier verschillende games.


Klik op de afbeelding om de volledige recensie te downloaden in pdf-formaat


Da Capo is een blufspel. Elke speler probeert een doelkommetje te bereiken door onderweg bonen te stoppen in de andere schaaltjes.


Hopper is een behendigheidsspelletje waarbij je een boon in jouw handpalm houdt en die dan in een kommetje probeert te lanceren door met jouw vingers tegen de tafelrand te slaan. Lichtjes pijnlijk, maar hilariteit verzekerd.


Kala werkt een beetje zoals het bekende Mancala, waarbij je bonen gebruikt als ‘zaadjes’ in een volgend kopje om vooruit te geraken, maar in Kala moet je altijd 4 bonen zaaien (vijf of zes als je bonusrondes hebt gekregen). Die moet je elk in een andere kop stoppen, in horizontale of vertikale richting, maar je mag tijdens jouw beurt ook een keer een bocht van 90 graden maken. Na het zaaien plaats je jouw eigen spelkopje (er is een wit en een zwart kommetje) bovenop de kom waar je het laatst hebt in geplant. De verliezer is degene die geen volledige beurt meer kan volmaken omdat hij nog minder dan 4 kopjes over heeft.


Ronda is een erg leuk geheugenspel waarbij je als eerste moet proberen om alle bonen van jezelf weg te krijgen. Er wordt gespeeld met 10 kopjes rond de zwarte kom. Aanvankelijk worden er telkens onder 2 kopjes 1, 2, 3 of 4 bonen verstopt, zodat er 2 kommen leeg blijven. De eerste speler mag dan eventjes twee kopjes optillen. Als er 2 verschillende aantallen bonen onder zitten, is het de beurt aan de volgende speler. Als er een identiek aantal bonen onder zit, mag de speler een van zijn of haar eigen bonen mee onder het kopje stoppen. Een van de kopjes wordt dan terug geplaatst, waarna de speler een nieuw kommetje mag optillen. Zijn of haar beurt eindigt wanneer er een verschillend aantal bonen onder zit.


Hoewel geen enkel van de spelletje echt moeilijk is, blijven alle varianten van Copa behoorlijk leuk om te spelen. In een spelvariant als Kala kan er bovendien behoorlijk veel strategie zitten, wat alles natuurlijk extra leuk maakt: hier zijn geen willekeurige elementen aanwezig. Ondanks het feit dat geen enkel van de spelletjes écht moeilijk is, blijft het knappe visuele aspect en de strakke design ook bijdragen aan het spelplezier. Een aanrader.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page