top of page

Recensie game-accessoire - The Army Painter Warpaints: Zombicide - Zombie Core Paint Set

‘Tabletop gaming’: wie zich erin vastbijt, geraakt vaak verslingerd aan de immense mogelijkheden en dimensies die zo inherent zijn aan de hobby. De meeste rollenspelen en wargames bieden een uitgebreid universum aan om in rond te dolen en hetzelfde geldt voor steeds meer board- en cardgames. Niet zelden kan je de wereld die in het spel wordt gepresenteerd verder exploreren in allerlei supplementen, kortverhalen, leesboeken en soms zelfs tv-series, films, luisterspelen en meer. Bovendien wordt het gros van de wargames met figuurtjes gespeeld die gewoonlijk niet op voorhand geschilderd zijn, al zijn er natuurlijk uitzonderingen, zoals HeroClix, X-Wing en dergelijke meer. Ook in de dozen van heel wat boardgames vind je miniatuurtjes die er veel beter uitzien als je ze voorziet van enkele laagjes verf, terwijl het altijd een enorme surplus geeft als je de vechtscènes in een rollenspel visueel kunt representeren met (liefst driedimensionaal) decor en ‘mini’s’. Er kruipt aardig wat tijd in, maar jouw eigen figuurtjes kunnen schilderen, zorgt doorgaans voor erg veel voldoening en laat je bovendien toe om jouw eigen visie letterlijk gestalte te geven. Toen we de jongens van Army Painter voor het eerst ontmoetten tijdens de immense spellenbeurs Essen Spiel, gooiden ze al hoge ogen met hun Quickshade-potten, die hobbyisten met weinig tijd, goesting of talent toelaten om snel meer lagen toe te vagen aan de basiskleuren op een figuurtje door het onder te dompelen in de pot, maar ook de diverse Warpaint-verfjes worden graag gezien door gamers. Een tijdje geleden ging Army Painter een partnerschap aan met Cool Mini Or Not en Guillotine Games om verf te ontwikkelen voor hun Zombicide-boardgame, met onder andere deze Warpaints Zombicide Core Zombie Set als resultaat.


Klik op de afbeelding om de volledige recensie in pdf-formaat te downloaden


Over Zombicide


Hoewel er zeker geen gebrek is aan boardgames die stevig steunen op een zombiethema, is prijzenpakker Zombicide zeker een van de beste spelen uit het genre. Het kan in solomodus gespeeld worden, maar het leukste is om samen met 2 tot 6 vriend(inn)en die elk in de huid kruipen van een ‘Survivor’ die het moet opnemen tegen een horde zombies. Er zijn al tientallen varianten, accessoires en uitbreidingen voor beschikbaar, van Zombicide: Angry Neigbours tot Zombicide: Rue Morgue Game Tiles Pack, Zombicide Season Two: Prison Outbreak, Zombicide: 6 Dog Companions en Zombicide: Toxic City Mall – samen goed voor meer figuurtjes en extra regels dan sommige wargames in hun hele assortiment hebben! Handig voor wie graag blijft spelen en ondanks de inherente beperkingen van een boardgame toch telkens iets nieuws verwacht, dus.


De Core Set


In de Warpaints Zombicide Core Set vind je 8 ‘nieuwe’ Warpaint-kleuren en 2 Quickshade Ink-potjes die speciaal geschikt zijn om menselijke huid en kleren in allerlei stadia van verrotting weer te geven – al kan je elke kleur natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruiken. Het gaat dus vooral om tinten met een lage verzadiging, die erg aards en dus ook wat grauw ogen. Verder bevat het doosje ook een degelijke verfborstel.


Alle potjes hebben een doseertuit, wat het handig maakt om te mengen, al moeten deze kleuren wel absoluut verdund worden. Ze bevatten immers nog meer pigment dan de meeste Warpaints en zijn daardoor erg dik. Dat is lastig als je meteen uit het potje wil werken en wie bijvoorbeeld Coat d’Arms of Reaper gewend is, zal zich eerst even moeten aanpassen, maar de meeste hobbyisten die al wat ervaring opgedaan hebben zullen wel vertrouwd zijn met de beste manieren om te verdunnen. Sowieso leunen deze Zombicide-kleuren meer naar merken als Andrea en Scale75 toe, al loert Vallejo ook om de hoek. De reden waarom de vloeistof deze consistentie heeft, is trouwens omdat de makers het gemakkelijk wilden maken voor onervaren spelers. De redenering luidde immers dat ze op deze manier niet te veel moesten knoeien met verschillende lagen om voldoende dekking te bekomen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat het omgekeerde vaak het geval is: heel wat nieuwelingen zullen immers moeite hebben om de juiste hoeveelheid water of verdunner te gebruiken.


De kleuren zijn:


Wasted Jeans: Een soort mat blauw dat ons doet denken aan de donkerdere jeansbroeken. Door met andere tinten te mengen, kan je gemakkelijk andere tinten blauw of paars bekomen.


Zombie Skin: een lichtjes ziekelijk wit dat echter weinig verschilt van Skeleton Bone, een kleur uit het standaardgamma van Warpaints. Het lijkt ons dan ook dat er voornamelijk een andere naam werd gekozen om binnen het thema van deze set te passen.


Glistening Blood: Een interessante kleur die wat dunner lijkt dan wat je verder nog in de set vindt. Dat is ongetwijfeld opzettelijk zo gedaan om een bepaald, glinsterend bloedeffect aan een figuurtje te geven. Het resultaat komt in de buurt van een ‘wash’, maar is toch nog niet zo vloeibaar.


Mouldy Clothes: Mat groen dat ons inderdaad aan mos of andere planten die je onder dikke bomen aantreft.


Dead Black: Een van de minder bruikbare potjes als je reeds verf hebt. Wie met deze Core Set begint, heeft vanzelfsprekend zwart nodig, maar zwart blijft uiteindelijk zwart, wat voor naam je de kleur ook noemt. We hebben het hier echter over een basisset en dan is het natuurlijk niet meer dan normaal dat dit potje erbij zit.


Crusted Sore: Crusted Sore is een interessante kleur omdat je haar zowel voor zweren als voor – bijvoorbeeld – leer en sommige soorten roodbruin hout kunt gebruiken zonder veel te moeten mengen. Handig.


Brainmatter Beige: Misschien wel onze favoriete kleur, grotendeels omdat ze voor meerdere doelen kan ingezet worden – zelfs om andere kleuren witter mee te maken. De tint lijkt immers erg op wat de meeste merken Ivory noemen. Het gaat hier wel om een van de dikste verfjes uit deze reeks, dus is het absoluut noodzakelijk om haar vooraf wat wateriger te maken.


Dirt Splatter: Aardebruin, ook goed voor standaard wegen, hout en meer.


Filthy Suit: Dit matgrijs vormt een van de minder essentiële potjes in deze set, vooral omdat je gemakkelijk een gelijkaardige tint kunt bekomen door het Dead Black te mengen met de Brainmatter Beige.


Zombie Shader: Army Painter blinkt al lang uit met zijn ‘shades’ en deze Zombie Shader is daar een goed voorbeeld van. Gewoon over een figuurtje aanbrengen waarvan de basiskleuren al aangebracht zijn en deze inkt zal zich gemakkelijk gaan nestelen in de dieper gelegen regionen, met een donkerdere extra laag die het midden houdt tussen Soft Tone en Strong Tone als resultaat.


Conclusie


Hoewel de meeste hobbyisten ongetwijfeld al een aantal kleuren in hun bezit hebben die je ook kunt aantreffen in deze verzameling verfjes, is het niet meer dan logisch dat er tinten worden aangeboden die voor hen wellicht onnodig zijn, zoals Dead Black. Ondanks het feit dat de verf zelf erg dik is en dat er wat extra werk zal nodig zijn om alles te kunnen verdunnen tot de gewenste consistentie, is het erg handig om een set bij de hand te hebben die je toelaat om snel passende kleuren uit te kiezen voor een breed gamma aan figuurtjes, van zombies tot andere levende doden, ongedierte, slecht verzorgde zwervers, Skaven uit Warhammer en natuurlijk veel meer.

Meer info: www.thearmypainter.com en www.zombicide.com

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page