top of page

Bordspelbespreking: Deal - American Dream

Boardgame

Uitgever: Borderline

3-6 spelers / 2015

Ontwerper: Alejandro Vernaza

In Deal: American Dream kruipt elke speler in de rol van een drugbaas die aan het hoofd staat van een criminele organisatie. Er zijn zes kleurrijke clans waaruit je kunt kiezen in dit prachtig vormgegeven boardgame: de guerillastrijders van het Armada Socialista del Pueblo, de Krantifics uit South Central Los Angeles, Maras del Diablo uit Salvador, de maffiafamilie N’Veleno, het Mexicaanse kartel Segadores en en de yakuza’s van Yanagi. Elk van hen heeft een speciale eigenschap én een favoriet wapen; wanneer je daar de corresponderende Weapon Card van in jouw bezit hebt, wordt dat specifieke wapen nog een stuk effectiever.


Klik op de afbeelding om de volledige recensie te downloaden in pdf-formaat


Elke factie is actief op het Amerikaanse continent, dat verdeeld is in blauwe (consumenten)regio’s, rode (productie)regio’s en grijze regio’s, die geen effect hebben op het spel, maar vaak wel moeten doorkruist worden om in een relevant vakje te kunnen geraken. Wanneer je controle hebt over een blauw territorium, ontvang je narcodollars, terwijl rode territoria soldaten en pakjes cocaïne genereren. De twee blauwe hoofdsteden (New York en Las Vegas) en de twee rode hoofdsteden (Medellin en La Paz) genereren meer dan de andere gebieden, waardoor ze erg gegeerd zijn. Bewegen en territoria innemen doe je met Soldiers (die elk 1 vakje mogen bewegen en een waarde van 1 hebben), Lieutenants (die 2 vakjes mogen bewegen en een Troop Value hebben van 3) en natuurlijk met jouw Boss (die ook 1 vakje mogen bewegen en een Troop Value hebben van 6, maar die te voorzichtig zijn om andere Troops aan te vallen, buiten andere Bosses).


Wie als eerste 10 Respect Points weet te vergaren, wint het spel. Er zijn 3 verschillende manieren om punten te verdienen: territoria waar punten op staan controleren (en er dus minstens 1 fiche van een Troop op hebben staan), de objectieven die op jouw Profile Card staan bereiken of jouw doelwit – telkens een andere Boss die in het spel zit en die in het geheim aangewezen wordt – vermoorden.


Er zijn 4 Phases: de Resource Phase, waarin je drugs en geld ontvangt voor de gebieden die onder jouw controle staan; de Recruitement Phase, waarin je Troops kunt kopen met het geld dat je hebt verdiend; de Action Phase, waarin je jouw troepen beweegt en eventueel moet vechten om gebieden onder jouw controle te krijgen (dit gebeurt aan de hand van jouw troepsterkte en jouw Weapon Cards) en de Deal Phase. Die laatste Phase is misschien wel de meest interessante, omdat je tijdens dit gedeelte van het spel niet alleen drugs kunt verhandelen met de andere spelers, maar ook Weapon Cards mag uitwisselen en allianties kunt aangaan. Daarbij mag je zelfs op krediet kopen of liegen, waarna je jouw voormalige ‘bondgenoten’ zelfs een figuurlijk (en soms letterlijk) mes in de rug kunt steken. Samen met de verschillende Event Cards, zorgt dit voor een erg dynamisch spel, waarbij je voluit in jouw rol kunt stappen.


Deal ziet er geweldig uit, biedt allerlei vette knipogen naar bekende drugsbazen of kartels en speelt heel erg vlot. Het controleren en afsnijden van land- en zeeroutes, oordeelkundig drugs kopen of aankopen, jouw speciale eigenschappen op de juiste momenten gebruiken en met elkaar onderhandelen: er zitten heel wat aspecten aan dit spel, dat we enkel kunnen aanraden! Verplichte aanschaf, wat ons betreft.
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page