top of page

Strategiespelbespreking: Vortex


Strategiespel

Uitgever: Just Games

1-6 spelers / 2016

Ontwerper: Hans Beeftink


Het verhaal


De Nederlander Hans Beeftink is een ingenieur en dat is duidelijk te zien aan Vortex, een erg slim ontworpen bordspel met roterende onderdelen dat niet alleen origineel is, maar ook spelers van allerlei leeftijdsgroepen zal aanspreken.

Klik op de afbeelding om het hele artikel te downloaden in pdf-formaat

Het spel


Vortex bestaat uit een ingenieus gebouwd zeshoekig plastic bord met 19 torentjes. Rond elk torentje is plaats voor 6 ‘routers’ – gekleurde plastic steentjes die er een beetje uitzien als gitaarplectrums. Die routers kan je rond de torens laten bewegen door een toren lichtjes op te tillen en te draaien – vandaar dat men spreekt over een ‘game diet in drie dimensies wordt gespeeld’.


Er staan vier spelvarianten in het basis regelboekje.


In ‘Crossing’ begin je met routers van een kleur rondom jouw toren of op een startlijn. Tijdens de aanvangsbeurt mag de eerste speler 1 actie uitvoeren, de tweede 2 acties, enzovoort, tot maximaal 4 acties. Vanaf de tweede beurt krijgt elke speler (maximaal) 4 acties. Vier acties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: een toren vier posities draaien, twee torens elk twee posities draaien, een toren een positie en een andere toren drie posities draaien, enzovoort. Je mag echter alleen maar draaien als je meer counters rond een toren hebt dan jouw tegenstander(s). Het doel is om als eerste alle routers op de doellijn te krijgen (als je begon vanuit jouw toren) of om alle routers rond jouw toren te positioneren (als je begon op een startlijn).


In ’Crossing Advanced’ worden ook de ‘controllers’ – kleine gekleurde steentjes waarmee je torens en posities rond het bord kunt markeren – belangrijk gemaakt. Je kunt er namelijk andere torens mee veroveren, waardoor je ze altijd mag gebruiken, ook als je in de minderheid bent.


In ‘Cat & Mouse’, dat met 2 stelt een gekleurde router een muis voor, terwijl 4 of 5 andere routers katten representeren. De muisspeler wint wanneer hij de ‘provisiekast’ bereikt, terwijl de kattenspeler triomfeert als hij de muis kan klemzetten.


In ‘Solitaire’ speel je, zoals de naam natuurlijk al zegt, tegen jezelf. Hierbij plaats je alle routers willekeurig op het speelbord en markeer je elke toren met een controller. Het doel is nu om alle routers van eenzelfde kleur rond de toren met dezelfde gekleurde controller te plaatsen.


Conclusie


Vortex is een strategiespel waar absoluut geen geluk bij komt kijken: alles hangt af van logisch denken en ruimtelijk inzicht. De eerste keer duurt het wel even voor het speelbord in elkaar is gezet, maar daarna hoef je telkens wanneer je speelt enkel de routers en de controllers te plaatsen. Het is allemaal erg leuk, maar jammer genoeg worden de regels in het bijgeleverde boekje niet altijd even duidelijk uitgelegd. Er staan grammaticale fouten in en je moet al even nadenken om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Erger, nog: bij ‘Cat & Mouse’ staat niet eens uitgelegd waar de provisiekast – toch het einddoel van het spel – zich eigenlijk bevindt. Bovendien is het spel te abstract om je er een achtergrond bij in te beelden. Gelukkig zijn er ook instructiefilmpjes beschikbaar die je zowel op de computer als op de gsm kunt bekijken. Wij raden zeker aan om ze eens te bekijken.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page