top of page

Bespreking: Los Angeles - Madame Tussaud Hollywood

Geschiedenis


Het is misschien verbazend, maar Madame Tussauds – letterlijk het bekendste wassenbeeldmuseum ter wereld – gaat al terug tot de achttiende eeuw. De Franse dame waar het museum naar genoemd is, Marie Tussaud, werd geboren in 1761 en je moet niet ver kijken om te ontdekken waar de jonge Marie haar inspiratie vandaan haalde: haar moeder werkte immers als schoonmaakster bij de bekende dokter Philippe Curtius in Bern, Zwitserland. Curtius was erg bekwaam in het maken van wassen modellen en leerde Tussaud al de stiel toen ze nog erg jong was. Toen hij naar Parijs verhuisde, nam hij de jonge Marie met zich mee als zijn leerlinge. Ze was toen nog maar 6 jaar oud.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel, mét meer foto's, te downloaden in pdf-formaat


Tussaud maakte een geweldige carrière: nadat ze op haar zestiende haar eerste volledige wassen beeld had gemaakt (van de grote Franse denken Voltaire), werd ze de kunstleraar van Elizabeth, de zus van koning Louis XVI van Frankrijk. Toen daar de adel viel, zag het er echter even somber uit voor Tussaud. Ze vloog drie maanden lang de gevangenis in en haar executie werd enkel voorkomen door de tussenkomst van enkele invloedrijke vrienden.


Dokter Curtius stierf in 1794, maar liet zijn enorme verzameling wassen modellen na aan Tussaud, die een derde van de eeuw lang doorheen Europa reisde. Na haar huwelijk met François Tussaud in 1795, kreeg haar tentoonstelling uiteindelijk zijn uiteindelijke naam: Madame Tussaud’s.
Ondanks haar aanzienlijke kwaliteiten, ging het Marie niet bepaald voor de wind: een samenwerking met Paul Philidor in Londen liep op een halve sisser af en tot overmaat van ramp braken de napoleontische oorlogen los, waardoor ze niet kon terugkeren naar eigen land. Uiteindelijk verhuisde ze in 1835 naar Baker Street, waar ze ook een museum opendeed, met als meest in het oog springende attractie haar Chamber of Horrors. Ondanks een brand in 1925 en een Duits bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er in Londen nog steeds enkele modellen te zien die door Tussaud zelf zijn gemaakt, terwijl de meeste vormen de voorbije rampen hebben overleefd.


Ondanks het feit dat de musea omwille van familiale onenigheden al lang niet meer in handen zijn van Tussauds familie, blijft de naam een referentie binnen het wassenbeeldgebeuren. Niet verwonderlijk, dus, dat Dubai International Capital in 2005 maar liefst 1,5 miljard dollar over had om Madame Tussauds (zoals de musea nu heten) aan te kopen. Het bedrijf voer er wel bij, want al twee jaar later nam Blackstone Group het gebeuren over voor 1,9 miljard dollar, waarna een fusie volgde met Merlin Entertainments, dat ondertussen ook voor 20% in handen is van Dubai International Capital.

Madame Tussauds Hollywood


Het hoeft geen verbazing te wekkend dat Madame Tussauds Hollywood vooral aandacht heeft voor filmsterren. De locatie is er dan ook naar: vlak naast het befaamde Chinese Theater, waar elk jaar ook de Oscarceremonie plaatsvindt, aan de Hollywood Boardwalk of Fame en het geweldige winkelcentrum op Hollywood & Highland Avenue. De sfeer zit er dan ook altijd meteen in, want doorheen bijna het hele jaar zie je buiten allerlei entertainers in kleurrijke kostuums (meestal van bekende filmhelden), is het er gezellig druk (en zelden té druk) en hoef je maar enkele minuten te stappen om een andere attractie of tour tegen het lijf te lopen.


Madame Tussauds Hollywood is zeker niet het grootste museum dat onder dezelfde banier vliegt: als je niet té veel tijd besteedt aan selfies en andere foto’s, kan je op een uurtje weer buitenstaan, maar op de verschillende verdiepingen is wel degelijk heel wat te zien. De sectoren zijn onderverdeeld in namen als Spirit of Hollywood, Modern Classics, Making Movies, Marvel Superheroes, Country Western en meer, de 4D Marvelfilm van 10 minuten wist de laatste jaren heel wat mensen het gevoel te geven dat ze extra waar kregen voor hun geld en de gelijkenissen zijn treffend… en laat dat nu veruit het belangrijkste zijn tijdens een bezoek.
In de meeste wassenbeeldmusea vind je wel enkele beelden die wat minder geslaagd zijn: de ene heeft een te lang gezicht, de andere een verkeerde pruik en een derde ziet er gewoon potsierlijk uit. Niets van dat alles, echter, in Madame Tussauds Hollywood, waar letterlijk alles van topkwaliteit is: van Wolverine (de filmversie met Hugh Jackman) tot Jimmy Stewart, Will Smith, Alfred Hitchcock, Taylor Swift en Lady Gaga, alles ziet er haast levensecht uit.


Minstens even leuk is dat de beelden in een decor zijn geplaatst dat hun (sterren)status, achtergrond of (film- of muziek)geschiedenis perfect illustreert. De omgevingen waarin deze wassen supersterren zijn geplaatst, zijn bijna even knap om te zien als de beelden zelf: doordacht, mooi afgewerkt en perfect als achtergrond voor een leuke foto met jouw favoriete icoon.


Er worden overigens geregeld nieuwe beelden toegevoegd, waardoor je met een gerust hart kunt terugkeren en toch nog iets kunt hebben aan de ervaring.


Natuurlijk zijn wassenbeeldenmusea niet voor iedereen: het blijft alleen maar kijken en eventueel foto’s nemen. Er is weinig anders te beleven en een bezoekje van een uur is uiteindelijk ook niet zo lang. Of iedereen tevreden buitenkomt na 30 dollar te hebben betaald aan een ticket, durven we dus te betwijfelen, maar gelukkig is het moeilijk om naast de vele promoties te kijken. Wie een béétje oplet, kan binnen voor 15 dollar of zelfs minder. Dat is meestal zo’n 12 euro voor een ticket, wat ons heel erg redelijk lijkt. De 24ste plaats (op 536) op de ‘te doen’-lijst van Tripadvisor en de 4,4 sterren op Google laten alvast vermoeden dat de meeste mensen hier tevreden buitenkomen.


Onze tip is dus: ga zeker, maar kijk gewoon even eerst uit naar de verschillende speciale deals en andere mogelijkheden.


Bovendien is er een backstagetour beschikbaar waarover we hopelijk binnenkort kunnen schrijven. Volgend jaar misschien nog eens langsgaan?
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page