top of page

Vooruitblik: Thai Night in Cannes


Het is elk jaar opnieuw een van de evenementen waar het meeste wordt naar uitgekeken tijdens het Filmfestival van Cannes: Thai Night! Tijdens voorbije edities trok de beau monde van de cinema telkens naar een van de prestigieuze feestzalen in de poepchique hotels Majestique Barrière of (vorig jaar nog) het Intercontinental Carlton om daar enkele uren lang te baden in een exotische luxesfeer die altijd weer een stempel weet te drukken op het festival. Onder de inmiddels bekende titel ‘Where Films Come Alive’ wordt ook nu weer de traditie gerespecteerd en keert de prinses van Thailand terug om het hele gebeuren de nodige luister bij te zetten. BeauSense Magazine zal er, zoals altijd, ook weer bij zijn.


Klik op de foto om het artikel te downloaden in pdf-formaat


We herinneren haar nog goed: die ene editie van enkele jaren geleden, toen de prinses uren later aankwam dan aangekondigd. Het was een uitzonderlijk sfeertje, want de etiquette gebiedt blijkbaar om nog niet te beginnen met het eigenlijke feest tot de eregast arriveert en moeten toekijken hoe honderden in galajurken en dure smokings geklede filmprofessionals, journalisten en andere genodigden met afgrijzen toekeken hoe het zoveelste dienblad met… water kwam aanrukken, was haast surrealistisch. Dat zowat de voltallige groep aanwezigen achteraf, na de protocollaire introducties en toespraken, verviel tot een meute hongerige wolven zodra het buffet dan eindelijk werd geopend en elkaar begon te verdringen om zo snel mogelijk eten te krijgen – meestal met een bord in elk hand – was een van de meest gedenkwaardige momenten die we ooit in Cannes hebben beleefd.
Gewoonlijk is Thai Night echter een goed georganiseerd, steeds terugkerend fenomeen – en niet enkel omwille van de uitstekende champagne die wordt geserveerd. Ja, natuurlijk zal prinses (even diep ademhalen) Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi ook anno 2017 de festiviteiten inzetten, maar het is het geheel dat aanspreekt: de speeches van de prinses en van de minister van handel, het optreden (zal het weer een Thaise dans worden of krijgen we terug muaythai te zien?), de showreel met Thais talent, de trailers van negen verschillende Thaise filmmaatschappijen… We kijken er ook deze keer weer reikhalzend naar uit en houden je hier op de hoogte! Als je erbij kunt zijn: zeker niet missen, deze Thai Night, maar wat voor nieuws is er deze keer eigenlijk te melden? Behoorlijk veel, zo blijkt.


Thaise cinema onder de schijnwerpers

Het Department of International Trade Promotion (‘DITP’), dat samen met het Ministry of Commerce en de Royal Thai Government deze Thai Night organiseert, is vast van plan om de voetafdruk van de Thaise filmindustrie nog verder te vergroten. Daarom wordt er vanaf 18 tot en met 22 mei een ‘Thai Business Matching Cannes 2017’-initiatief gelanceerd, waarbij professionele deelnemers aan het Filmfestival van Cannes de mogelijkheid krijgen om af te spreken met vertegenwoordigers van negen prominente Thaise filmmaatschappijen. Ook wij hebben een paar vergaderingen gepland, binnenkort meer daarover!


2016 blijkt ook een topjaar geweest te zijn wat jong Thais talent betreft. Zo speelde actiester Tony Jaa mee in zowel Fast 7 als xXx: Return of Xander Cage en maakte muaythaikampioen Buakhao Bunchamek zijn debuut in de historische actiefilm Thong Dee Fun Khao. Ook de onafhankelijke Thaise filmmakers blijven het wereldwijd goed doen, met films als Heart Attack (winnaar van de National Film Awards in eigen land), By the Time It Gets Dark (dat het goed deed op het Busan Film Festival) en The Island Funeral (Asian Future-prijs op het Tokyo Film Festival). Op animatievlak waren er dan weer artiesten als Fawn Veerasunthorn (die bijdroeg aan drie van de beste recente films Frozen, Zootopia en Moana) en Suponwich Juck Somsaman (Journey tot he West: The Demons Strike Back, Kingsglaive: Final Fantasy XV), terwijl ook visueel artiest Prasert Prasertvithyakarn zijn duit in het zakje deed bij die laatste titel.


Tenslotte zijn er nieuwe ‘film incentives’. Dit jaar komt er een ‘cash incentive’ voor producties di in Thailand worden opgenomen. Zo komt er een ‘cash incentive’ van 15% voor projecten die een budget van ongeveer 1,5 miljoen dollar overschrijden en dat percentage kan zelfs oplopen tot 20% als de productie Thaise cast of crew heeft op belangrijke producties en als Thailand wordt gepromoot als toeristische trekpleister.


Dirk Vandereyken


Dirk Vandereyken

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page