top of page

Verslag: Cannes - Thai Night 2017

We hebben het al eerder geschreven: een van de gebeurtenissen waarnaar we jaarlijks het meeste naar uitkijken tijdens het Filmfestival van Cannes, is zonder enige twijfel Thai Night. Het evenement is altijd groots opgezet en erg gewild – getuige de lange rijen wachtenden en de vele genodigden die de hotelhallen keer op keer weer vullen. Ook in 2017 is het weer reikhalzend uitkijken naar de prinses van Thailand en haar gevolg, maar wie wat verder kijkt dan de glamour en de lekkere Thaise gastronomie, weet ook dat er een gedachte schuilgaat achter het hele opzet: de Thaise filmwereld in de schijnwerpers zetten.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel te kunnen downloaden in verrijkt pdf-formaatDat het uitgerekend de zesenzestigjarige Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi – de oudste dochter van de in 2016 overleden koning Bhumibol Adulyadej en zus van de huidige koning, Maha Vajiralongkorn– is die het levende uithangbord blijft voor Thailand, hoeft niet te verwonderen. De prinses is zelf actrice en heeft de filmwereld altijd een erg warm hart toegedragen.


Voor de zeventigste editie van Caines wijkt Thai Night uit naar het Salon van het iconische Carlton:


De slogan luidt ‘Where Films Come Alive’ en dat is niet zomaar: sinds 2016 lijkt de Thaise cinema in een ware stroomversnelling te zijn gekomen. Straffer, nog: verschillende Thaise topacteurs wisten de overstap naar Hollywood te maken, met actiester Tony Jaa – die mocht aantreden is zowel Fast 7 als xXx: Return of Xander Cage voorop. Historische actiefilms als Thong Dee Fun Khao toonden ondertussen dat ook ‘pure’ muaythaiboksers als Buakhao Bunchamek best wel goeie acteurs konden zijn, terwijl verschillende films ook mooie prijzen wisten binnen te rijven. Hieronder een greep uit het aanbod:


Heart Attack (2015): 7 National Film Awards (Thailand), ABC Award op het Osaka Asian Film Festival


By the Time It Gets Dark (2016): Grand Jury Prize (First Youth Film Festival, Winnaar Asian Features Competition op het Jogja-NETPAC Asian Film Festival, speciale vermelding (Osaka Asian Film Festival), Asian Next Wave Award (QCinema International Film Festival) en 3 Thailand National Film Association Awards


The Island Funeral (2015): FIPRESCO Prize (Hong Kong International Film Festival), Silver Hanoman Award (Jogja-NETPAC Asian Film Festival), Asian New Talent Award voor cinematografie (Shanghai International Film Festival)


Ook op het vlak van animatiefilms wist Thais talent vorig jaar sterk te scoren, denk maar aan Suponwich Juck Somsaman (Journey to the West: The Demons Strike Back, Kingsglaive: Final Fantasy XV), visueel artiest Prasert Prasertvithyakarn (ook Kingsglaive: Final Fantasy XV) en wereldtopper Fawn Veerasunthorn (Frozen, Zootopia en Moana).


Dat het ook nog anders kan, wordt bewezen door Jean-Stéphane Sauvaire, die zijn uitstekend ontvangen A Prayer Before Dying volledig in Thailand draaide en vandaag met een groot gedeelte van zijn bezetting aanwezig is op het gala.

Filmopportuniteiten


Thai Night is een initiatief van het Department of International Trade Promotion (of ‘DITP’), het Ministry of Commerce en de Royal Thai Government. Om nog meer investeerders aan te trekken, werd tijdens het Filmfestival van Cannes 2017 het ‘Thai Business Matching Cannes 2017’-initiatief georganiseerd, waarbij negen belangrijke Thaise filmmaatschappijen andere deelnemers aan het festival ontvingen. Een erg intelligent initiatief en bovendien uitstekend georganiseerd, want ook net op tijd om te kapitaliseren op de steeds interessanter wordende Aziatische filmwereld. Landen als Zuid-Korea weten internationaal hoge ogen te gooien, terwijl natuurlijk ook het rijke en flink uit de kluiten gewassen Bollywood vlakbij is en The Raid een nieuwe standaard heeft gezet voor Oosterse actiefilms.


De negen participerende Thaise productiehuizen

Benetone Films

Eastness Productions

Five Star Production

GDH 559

Hollywood (Thailand)

M Pictures

Mono Film

P.L.H.

Holding Co, Ltd

Sahamongkolfilm International


Zowat elk zichzelf respecterend (film)land probeert tegenwoordig wel financiële steun te bieden aan films en met een ‘cash incentive’ van 15% voor projecten die meer dan 1,5 miljoen dollar kosten is Thailand met een eigen – aantrekkelijke – invalshoek naar boven gekomen. Wie Thaise acteurs of crew gebruikt en Thailand promoot als toeristische trekpleister, kan dat percentage zelfs zien oplopen tot 20% - wat eigenlijk bijna betekent dat jouw film met een vijfde goedkoper wordt! Straf.


Thai Night


En dan was er n atuurlijk nog Thai Night zelf. Buiten het feit dat de wachtenden een beetje in een ‘bottleneck’ dienden geduwd te worden doordat ze in een soort gang moesten worden gecheckt voor ze de feestzaal binnen konden, was alles binnenin weer tiptop in orde. Deze keer geen wachten op drank, geen prinses die te laat kwam en geen zichtbare problemen bij de organisatie, maar een vlot verlopend evenement met – alweer – érg, érg lekker eten, goede schuimwijn en heel degelijke drank.


De Thaise keuken wordt wel eens ‘de Franse keuken van het Oosten’ genoemd en dat is natuurlijk ook niet zomaar: van lekker gegaarde pasta’s tot opgerolde deeggebakjes, gestoomde rijst en kunstige desserts, tijdens Thai Night mocht de plaatselijke keuken nog eens in de etalage staan – een beter manier om de verschillende sprekers te ondersteunen kunnen wij ons moeilijk inbeelden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page