top of page

Hotelrecensie: Marseille - Le Ryad

Juist: Marseille ligt niet bepaald centraal. Integendeel, zelfs, je moet helemaal naar het zuiden trekken om de Provence-Alpes-Côte-d’Azur te bereiken. Toch heeft deze stad het tweede hoogste aantal inwoners van Frankrijk – Marseille moet enkel Parijs zelf laten voorgaan. Als hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône heeft Marseille dan ook heel wat troeven, zoals het prachtige weer en het feit dat ze is opgebouwd rond de grootste handelshaven van het land. De oudste stad van Frankrijk onderscheidt zich verder door haar eeuwenlange internationale contacten, wat voor een sterk multicultureel kader heeft gezorgd. Niet onlogisch, dus, dat we naar Hotel Ryad trekken, een gezellig boetiekhotel dat de Marokkaanse invloeden trots naar boven laat komen.


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in pdf-formaat

Locatie


‘Le Ryad Boutique Hôtel’ lijkt op het eerste gezicht ideaal gelegen te zijn: de Rue Sénac de Meilhan ligt op een steenworp afstand van La Canebière, die doorheen het hart van de stad rechtstreeks naar de Vieux Port leidt. De oude haven bevindt zich op nauwelijks 850 meter afstand en is toch een van de absolute toeristische trekpleisters van Marseille. Hier vind je een goed voorbeeld van wat de Brusselse Rue des Bouchers zou kunnen zijn: de goedkope gerechten en menu’s die je in de meeste restaurants terugvindt, verraden in niets dat de gebruikte ingrediënten doorgaans van een meer dan degelijk niveau zijn, terwijl ook de betere eettempels nog behoorlijk aanvaardbare prijzen aanrekenen.


Marseille kent ook buiten het havengedeelte veel bezienswaardigheden en de twee nabijgelegen metrohaltes (Noailles en Réformés – Canebière) en verschillende stopplaatsen voor bussen liggen gewoon om de hoek van het straatje waar het hotel is gevestigd, waardoor die nagenoeg allemaal gemakkelijk te bereiken zijn. Zelfs wie naar Gare Saint-Michel moet, hoeft daar maar tien minuutjes voor te stappen.
Minpuntje is wel dat het maar om een nauwe, lichtjes steile weg met een erg gelimiteerd aantal parkeerplaatsen gaat. Ook zijn er tijdens ons verblijf werken aan de gang, wat samen met het feit dat er heel wat vuilnis buiten staat voor een vrij troosteloos sfeertje zorgt, maar dat heeft wellicht meer met onze slechte timing voor een bezoek dan met een algemene waarheid over de buurt.

Bediening


Met zijn 11 kamers heeft het Ryad de term ‘boetiekhotel’ niet gestolen. Dat een dergelijke designatie vaak samengaat met een persoonlijkere dienstverlening, mogen we haast onmiddellijk aan den lijve ondervinden: eenmaal doorheen de voordeur gestapt, lopen we rechtstreeks op de receptie af. De jongedame die daar werkt, is niet alleen vriendelijk en hulpvaardig, maar ook erg duidelijk. Melden wanneer ontbijt wordt geserveerd, hoort er in bijna eender welk degelijk hotel bij, maar we krijgen ook spontaan een kaart van de stad gepresenteerd waarop de receptioniste een aantal interessante plaatsen – waaronder leuke restaurantjes – aanduidt. De uitleg duurt wat langer dan gebruikelijk, maar wordt enorm geapprecieerd en brengt ons op enkele nieuwe ideeën. Top!


Interieur


Het hotel was vroeger in handen van een Marokkaanse familie en de huidige eigenares heeft er goed aan gedaan om het authentieke decor te behouden: de bogen, de lantaarns, de boude kleuren (met in de meeste ruimtes vooral veel rood, al werd er in enkele kamers gekozen voor blauw en wit), de poefs en de decoratie voeren ons al snel terug naar noordelijk Afrika. Dat elke kamer anders is ingericht, maakt alles natuurlijk nog een stuk charmanter en zorgt ervoor dat je als gast vaak kunt kiezen waar je zult verblijven. De afwezigheid van een lift maakt het voor mindervalide mensen wel minder toegankelijk.
Een van de aantrekkingskrachten van het Ryad is duidelijk de gezellige Marokkaanse binnentuin, die volledig voldoet aan de architectuur uit het voorbeeldland. Een knappe en opvallend rustige oase in een verder toch redelijk drukke stad. Hier kan je ook jouw ontbijt nuttigen. Dat je kunt kiezen tussen een ‘gewoon’ ontbijt en (voor een kleine extra) een Marokkaanse versie, zet alweer in de verf dat men het thema hier resoluut doortrekt en een totaalervaring beoogt.


Hier en daar begint de leeftijd van het gebouw wel duidelijk te worden: de verf begint in sommige hoeken wat af te schilferen en niet alles is krasvrij, maar eigenlijk draagt dat in dit geval gewoon bij tot de sfeer. Het feit dat de kamers op de vierde verdieping recentelijk al werden heringericht, duidt er ook op dat de directie niet wil blijven stilstaan. De bedoeling is om heel het hotel aan een grondige opknapbeurt te onderwerpen, maar omdat men met een kleine ploeg werkt, neemt men daar de tijd voor en daar is zeker niets mis mee.


Als uitvalsbasis hebben wij de minisuite gekregen en die wordt gekenmerkt door twee aanpalende ruimtes, waarvan een gedomineerd wordt door een zithoek. De rode en witte muren ogen iets soberder dan je zou verwachten, maar we ontdekken al snel dat de zitplaatsen veruit ons favoriete gedeelte van de kamer vormen. Overigens mag ook de knappe badkamer er zijn: vooral de boog die naar het bad leidt, de tegeltjes en de lantaarn doen alles warm aanvoelen, al is een van de witte muren misschien iets te leeg. Nog wat meer steentjes, graag!
De gratis wifi is snel en ook de aanwezigheid van een (weliswaar spaarzaam gestockeerde) minibar, haardroger, tv en (vooral) Nespresso-apparaat is erg welkom. Dat de temperatuur zelf in te stellen is, is een ander pluspunt, al blijkt dat tijdens ons verblijf niet nodig te zijn.


Conclusie


Het Ryad Boutique Hôtel is zeker niet het chicste of best voorziene hotel ter wereld, maar is uitstekend gelegen en biedt heel wat charme. Dat het Marokkaanse thema overal sterk naar voren komt, is een van de grote aantrekkingskrachten en we zijn dan ook benieuwd wat de eigenares verder nog van plan is met de verdere vernieuwingen die zullen doorgevoerd worden. Dat een verfbeurt daarbij zal horen, lijkt ons evident, maar buiten hier en daar nog wat decoratie toevoegen, zouden we zeker niet te veel raken aan de charme van dit gezellige hotel in het hartje van Marseille.

Ryad Boutique Hôtel

16, rue Sénac de Meilhan

13001 Marseille

+33 (0)4 91 47 74 54


Tekst: Dirk Vandereyken

Foto’s: Roel Meere, Dirk Vandereyken en website Ryad Hotel
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page