top of page

Strategiespelbespreking: Zaubertrank der vier Elemente

Strategiespel

Uitgever: Steffen Spiele

2-4 spelers / 2016

Ontwerper: Steffen Mühlhäuser, René Puttin

Het verhaal

In Zaubertrank der vier Elemente ontmoeten enkele magiërs elkaar om mee te spelen in een wedstrijd toverdrank brouwen. Alle ingrediënten, keukengerei en mystieke werktuigen worden klaargelegd in een magisch zeshoek. Elk object is bovendien verbonden aan een van de vier elementen (aarde, lucht, water en vuur)? De magiërs werken met geheime recepten en proberen zoveel mogelijk waardevolle voorwerpen in handen te krijgen, terwijl ze specifieke combinaties van objecten gebruiken om speciale krachtstenen mee te winnen. Meestermagiërs wedijveren dan weer met elkaar via krachtige elementschijven en verborgen opdrachten. Eenmaal alle objecten uit de zeshoek zijn verwijderd, wordt het duidelijk wie de winnaar is.


Klik op de afbeelding om het hele artikel te downloaden in pdf-formaat


Het spel


Het speelveld van Zaubertrank der vier Elemente bestaat uit 80 meerkleurige en 11 zwarte schijven. Alle schijven hebben aan de achterkant dezelfde tekening, zodat ze aanvankelijk willekeurig kunnen gearrangeerd worden en daarna kunnen omgedraaid worden. De zwarte schijven vormen de uitzondering: zij moeten volgens een bepaald onveranderlijk patroon worden neergelegd. Ook de vier kegels die de elementen voorstellen worden willekeurig verdeeld over vier vaste posities, zodat ze allemaal dezelfde afstand van elkaar en van het midden van het speelveld hebben. Het unieke aan het spel is dat de kegels dus niet individuele magiërs voorstellen en dat elke speler controle kan nemen over eender welk element.


Tijdens jouw beurt, mag je een van de vier figuurtjes (je mag elke ronde opnieuw beslissen welke) in een rechte lijn bewegen, wat betekent dat er zes mogelijke richtingen zijn. Het moet echter eindigen op een schijf waarvan minstens een aangrenzende schijf dezelfde kleur heeft als de kegel. Ook wordt de weg geblokkeerd als er een andere kegel staat of als er een put is geslagen (doordat er eerder een schijf werd weggenomen). Vervolgens mag de kegel alle schijven die dezelfde kleur hebben als zijn element rond zijn stopplaats wegnemen, maar die moeten wel allemaal tot dezelfde groep (ingrediënten, keukengerei en magische werktuigen, respectievelijk 1, 2 en 3 punten waard) behoren. Afhankelijk van het aantal spelers, zijn er beperkingen voor het aantal schijven dat mag weggehaald worden en voor de groep waartoe ze mogen behoren (in de eerste ronde mag er overigens sowieso maar 1 object worden verwijderd).

Als er geen mogelijkheid meer is om een kegel te verplaatsen, kan die nog altijd naar een van de elf zwarte schijven springen, zolang er zich daarrond een schijf bevindt die hij mag verwijderen. Als er aparte ‘eilandjes’ van schijven ontstaan, mag een kegel de schijven die niet meer in verbinding staan met de rest van het speelveld allemaal ‘pakken’.

Tijdens de wedstrijd kunnen spelers ook ‘krachtstenen’ verzamelen door sets te vinden van telkens vier verschillende schijven binnen een kleur, of door sets te verzamelen van telkens 4 schijven met hetzelfde motief op. Die hebben verschillende waarden, waardoor het strategisch nog belangrijker is om goed te kiezen voor welke kleuren, categorieën en exacte motieven je precies gaat. Elke speler heeft ook een hypnosekaart die hij of zij 1 keer kan uitspelen om de beurt van een medespeler over te nemen. Eenmaal alle schijven zijn gevangen, worden de puntentotalen opgeteld en is de winnaar bekend.


Wie nog meer tactische opties wil, kan kiezen voor een spelvariant. Er worden twee opties gegeven in het regelboekje: eentje waarbij er vier extra schijven in het spel worden gebracht die ‘elementschijven’ worden genoemd (en die hij kan omruilen met schijven op het veld in plaats van te bewegen) en eentje waarbij ‘Mission Cards’ (of ‘opdrachtkaarten’) worden gebruikt met daarop combinaties van motieven die extra punten opleveren wanneer je ze kunt verzamelen.


Conclusie


Hoewel Zaubertrank der vier Elemente net als het elders op deze site besproken Potion Explosion rond een wedstrijd waarbij toverdrankjes worden gemaakt draait, kan het type spel en het spelverloop moeilijk anders zijn. Potion Explosion is veel minder tactisch, terwijl Zaubertrank der vier Elemente toch voor het grootste gedeelte rond strategie draait; enkel het speelveld wordt willekeurig bepaald. Ironisch genoeg zorgen de spelvarianten net voor meer willekeur, aangezien er elementen worden geïntroduceerd die het evenwicht lichtjes naar een specifieke kant kunnen doen hellen, maar toch bieden ook die aanpassingen erg leuke opties aan die de moeite waard zijn om uit te proberen.

Een klein minpuntje is misschien dat het wel even duurt om de 91 schijven en de 4 kegels op te stellen, maar eenzelfde bedenking geldt natuurlijk voor heel wat andere strategiespelen. Verder ziet alles er visueel niet bijzonder speciaal uit, al is het meegeleverde buideltje echt wel de moeite waard en is de plastic houder voor de Mission Cards ook een erg welkome toevoeging. Wat er ook van zij: Zaubertrank der vier Elemente is een uitstekende game die zowel veteranen als nog vrij onervaren spelers ongetwijfeld zullen appreciëren.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page