top of page

Restaurantbespreking: Docks Bruxsel - Thai Cafe

Er is al heel wat inkt gevloeid rond Docks Bruxsel, het ultramoderne winkelcentrum dat in 2016 zijn deuren opende. Van een twijfelachtige manier om de milieuvergunning te regelen tot de keuze van minder traditionele kleuren voor de vuilbakken, het potentiële ontstaan van een mobiliteitsprobleem, het toevoegen van een warmtepomp aan een ecologisch complex en de aanwezigheid van (te) veel traditionele kledingwinkels: het project heeft al heel wat groeipijnen achter de rug. Inmiddels kunnen we juli 2017 omcirkelen op de kalender en moeten we toch vaststellen dat wij het er gezellig toeven vinden: een tram die vlak voor de ingang stopt, een uniek belevingscentrum (Koezi) naast de deur, prachtige architectuur, mooie open ruimtes en acht prachtige filmzalen die helaas nog te weinig volk trekken. Dat de 120 uitbaters al lieten weten dat het beter moet, verbaast ons niet, maar journalisten uitnodigen om eens te komen eten in een van de (momenteel) 20 eetgelegenheden waar ze hun maagje kunnen vullen, is alvast een stap in de goede richting. De foodcourt is tot wasdom aan het komen en dus valt er culinair heel wat te ontdekken, ook al is er gekozen voor behoorlijk toegankelijke, laagdrempelige restaurants en ontbeert het Docks nog aan echt fijnproeversrestaurant. Dat er veel meer keuze is dan in, pakweg, de Kinepolis, staat echter buiten kijf. Wij bezoeken Thai Cafe en merken al snel dat het goed zit.


Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen in pdf-formaatInterieur & bediening


Thai Cafe is gesitueerd op de bovenste verdieping van Docks Bruxsel (als je de cinema niet meetelt, tenminste) en kijkt uit op de met Vande Moortel-keiklinkers bestrating op de begane grond. Het terras is behoorlijk ruim, maar binnen ruil je het uitzicht in op een gezelliger interieur dat gedomineerd wordt door massief houten meubels. Er zijn zowel stoelen als hogere zitplaatsen beschikbaar en de ruimte tussen de tafels zorgt voor meer privacy, zonder in te boeten aan gezelligheid.


Docks Bruxsel heeft in het verleden kritiek gekregen omdat het personeel er te weinig Nederlands zou spreken. Wij wonen echter in Brussel en hebben niet het gevoel dat dit euvel eigen is aan het winkelcomplex. Onze dienster, de super sympathieke Rattana Phetvorasack, komt zelf uit Hawaii en spreekt gewoon Engels, wat natuurlijk erg handig is. Ze helpt ons met de suggesties en kiest een representatief menu uit, maar niet voor we een aperitief voorgeschoteld krijgen.
Het menu


We gaan van start met een degelijk non-alcoholische cocktail en een Singha – een typisch Thaise lager van gerstemout dat al sinds 1933 in Bangkok gebrouwd wordt. Het is een vrij stevig biertje van 5% dat niet alleen bekend is omwille van het feit dat de bedrijfstop enkele jaren geleden opkwam tegen de weinig democratische regering, maar ook omwille van de duidelijk aanwezige hoptoetsen, aroma’s van kruiden, groene appel en frisse bitterheid. Het is zeker geen topper, maar wel een heel degelijke, sterk bruisend drankje dat zeker zijn plaats heeft in de pittige Aziatische keuken.
Als voorgerecht kiezen we voor een assortiment dimsum. Natuurlijk is dat niet typisch Thais, maar de gestoomde ha kao (garanalenhapje met pikante saus), kanom jip (hapje met kip en sojasaus) en de andere dimsums moeten niet onderdoen voor gelijkaardige hapjes in Chinese restaurants. De drie sausjes worden overigens apart aangereikt, zodat je uiteindelijk zelf kunt kiezen voor welke combinatie je gaat. We zijn niet zeker of alles dagvers in het restaurant zelf wordt gemaakt en er is weinig verrassends aan onze gerechtjes, maar degelijk zijn ze zeker wel.

Als hoofdgerecht lijkt het ons logisch om voor het ‘curry ontdekkingsmenu’ te gaan: een selectie van vier curry’s – eentje meer dan op de menukaart staat. Leuk daarbij is dat je zelf kunt kiezen of je er kip, varkensvlees, biefstuk, groentjes, vis, scampi of eend (die laatste drie aan een klein supplement) bij wilt, waardoor we kunnen vermijden dat we ongezonde keuzes (zoals rood vlees) moeten maken.


Onze panang (rode curry) wordt geserveerd met bamboescheuten en is heel lichtjes pikant, maar ook een klein beetje zoet. Het valt onmiddellijk op dat hij – net zoals onze andere curry’s – vrij dik is, waardoor we niet echt zouden aanraden het kommetjes uit te lepelen, maar de smaken zitten wel goed.


De kang karee is een gele curry met gekonfijte uitjes en stukjes aardappel. Het is de minst olieachtige van de vier gerechten die we mogen proeven en ondanks het feit dat kang karee niet pikant is, menen we wel heel wat verschillende specerijen te kunnen ontwaren, waaronder koriander, citroengras, cayennepeper, gember, knoflook, koriander, komijn en kurkuma – al zijn we niet zeker of we alle kruiden juist hebben geïdentificeerd. Alle smaken zijn in goed in balans, zonder een onvergetelijke indruk achter te laten. Wie niet graag pikant eet en (dankzij de aardappelen) graag wat extra textuur bij heeft, weet wat te kiezen.


Hoewel de kio wan (groene curry) de pikantste curry uit ons assortiment is, blijkt dat behoorlijk goed mee te vallen: in Thai Cafe wordt duidelijk rekening gehouden met het Westerse smaakpallet, al is dat voor ons niet helemaal nodig. De extra pepertjes die onze collega erbij neemt, zijn echter té veel van het goede. Kio wan wordt traditioneel met Thaise aubergines opgediend en die zijn kleiner en ronder dan onze langwerpige variant. Vooral de romige textuur draagt vrij veel bij tot het geheel, al is er, zoals reeds gezegd, al gekozen voor een vrij zware kokosmelk als basis.


De massaman (bruine curry) is, vooral dankzij de pinda’s, een van de rijkere gerechten die voor ons zijn uitgekozen. Ook hier vinden we heel wat kruiden terug die we al in de kang kareea aantroffen, maar de tamarinde lijkt naar boven te drijven en samen met de pinda’s de smaken te overheersen. Een ietwat zwaar, maar lekker gerechtje.


Een koffie later is de conclusie duidelijk; Thai Cafe in Docks Bruxsel onderscheidt zich dankzij het mooie kader en de vriendelijke bediening. Ook de prijs-kwaliteit van de gerechten is uitstekend, al kan je bij de betere meeneem-Thai even goed eten. Dat het niveau van de betere Thaise restaurants van ons land, zoals de Krua Thai, de Nimman Thai, Thai Coffee, Yam Thai of Narai Thai niet gehaald wordt, hoeft geen schande te zijn, want met een budget van 14 euro kom je hier heel wat verder dan bij voornoemde toppers.

Thai Cafe—Docks Bruxsel

Lambermontlaan 1

1000 Brussel

www.thaicafe.be

+32 (0)2 888 80 80


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page