top of page

Restaurantbespreking: Docks Bruxsel - Tenshi

Het is jammer hoe innoverende winkelcomplexen zoveel moeite hebben om voet aan grond te krijgen in België. Politieke spelletjes, intriges en de administratieve molen houden vooruitgang maar al te vaak tegen, terwijl de bouwheren of eigenaars vaak een gebrek aan visie hebben. Het soort overdekte belevingscentra met ambachtelijke winkeltjes en ruimte voor plaatselijke handelaars die je wel in plaatsen als Philadelphia, Lyon, Kopenhagen, San Francisco of Valencia vindt, ontbreekt dus voor een groot gedeelte. Natuurlijk moet ecologie een belangrijke rol spelen in onze huidige maatschappij, maar soms lijkt het alsof die overweging meer te maken heeft met welke regeringspartij op dat moment aan de macht is dan met een objectieve kijk op het klimaat. Neem nu Docks Bruxsel, waar wij niets opmerken van de voorspelde verkeersoverlast en telkens weer onder de indruk zijn met de nabijheid van de tram- en buslijn. Na ons bezoek aan Thai Cafe keerden we nog eens terug, deze keer niet om het op z’n Thais, maar wel om het op z’n Japans te proberen. In restaurant Tenshi.


Klik op de foto om het hele artikel te downloaden in pdf-formaat

Interieur & bediening


In het Japans boeddhisme is een tenshi een gevleugeld spiritueel wezen dat Boeddha’s of bodhisattva’s gezelschap houdt in de hemel. Jouw restaurant naar een dergelijk engelachtig wezen noemen, schept dus heel wat verwachtingen, maar daar lijken de grondleggers van het gelijknamige restaurant, Michel De Bloos en de Chinese kok Ben Zheng, geen probleem mee te hebben. Hun Tenshi in Docks Bruxsel is immers al het tweede restaurant dat beiden onder die naam openen, terwijl De Bloos ook verantwoordelijk is voor verschillende Thai Cafes (waaronder dus eentje op dezelfde locatie).


Net als Thai Cafe is Tenshi smaakvol ingericht: tafeltjes aan de ene kant en een lange toog aan een lopende band waar je gerechten aan 5 euro kunt afnemen aan de andere, met daarachter een bredere ruimte waar ook de bar staat. Hoewel het voorhanden budget niet érg hoog kan geweest zijn, is er duidelijk een poging ondernomen om het ontwerp zo mooi mogelijk te maken, mét een parketvloer en een bijna volledig glazen façade die uitgeeft op een ruime binnenplaats van Docks Bruxsel.


Bij onze aankomst valt het personeel even uit de lucht. Er moet even gebeld worden naar de manager om onze reservatie als journalisten te bevestigen, maar na consultatie met Azerty Press, het pr-bureau dat ons heeft gestuurd, wordt alles snel geregeld en loopt de rest van ons bezoek gesmeerd. Jammer genoeg is er vandaag te weinig volk, waardoor de lopende band stil blijft, maar dat laten we niet aan ons hart komen.


Menu


Na een (te zoete) non-alcoholische mojito en een veel lekkerdere Chaoyo Umeshu (een Japanse likeur van umefruit met toetsen amandelen die eigenlijk te zoet is om als aperitief te dienen), krijgen we een selectie van drie gerechten voorgeschoteld.


Typisch Japans zijn de vijf stukjes gyoza, een Japanse ravioli die onder andere wordt gevuld met lente-uitjes, gember, Chinese kool en varkens- of kippengehakt, waarna de dumplings worden gebakken in de pan. Het deeg is net niet te dik, zoals het hoort, maar onze gyoza werd wel bijna te lang gebakken, waardoor de randen bijna zwart zijn geworden. Gelukkig heeft dat de smaak van de lekkere vulling niet beïnvloed, waardoor we gewoon beslissen om randjes niet op te eten.


Nog meer een aanrader is de tako no sarada, een erg lekkere salade van inktvis, algen en sojasaus. Goed, we hebben al betere en versere inktvis gehad in restaurants als La Mar Cebicheria Peruana in San Francisco of Bar Douro in Londen, terwijl de ceviche van onder andere Ocean Hai in Clearwater frisser is dan deze tako no sarada, maar dat zijn internationale toprestaurants en dus vormt dit voorgerecht een echte aanrader.


Onze dienster bezweert ons dat we ook de Bánh cuốn moeten proberen en de aardige jongedame blijkt gelijk te hebben. Zoals de naam al verraadt, gaat het niet om een Japans, maar om een Vietnamees gerecht, maar dan meteen eentje dat duidelijk maakt waarom de uitbaters hebben beslist om naast typisch Japanse gerechten ook Chinese en Vietnamese keuzes op het menu te plaatsen. Het gestoomde, flinterdunne rijstbeslag laat meer dan voldoende plaats voor de smaak van de lekkere vulling, die vleesgehakt combineert met – onder andere – gehakte sjalotjes.


Sushi, ramen, pho: er zijn te veel gerechten die we graag eens zouden proeven in Tenshi, maar uiteindelijk kiezen we voor een kip- en een scampigerecht. Het eerste ontbeert een beetje de finesse van de allerbeste Japanse keuken, maar is goed op smaak gebracht en gesauteerd met behoorlijk veel groentjes. Ook de ninniku ebi (scampi’s met look en zwarte peper) is uitstekend gekruid, al is er te veel olieachtige saus terug te vinden op de bodem van ons eten. De look en de zwarte peper zijn wel mooi in balans en komen allebei even sterk naar boven, terwijl de scampi’s goed zijn schoongemaakt en niet te lang zijn opgebakken. Lekker!


Voor de prijzen die Tenshi hanteert, kan je niet de beste Japanse keuken verwachten – daarvoor moet je doorgaans heel wat meer geld neertellen – maar wij stappen achteraf wel voldaan naar buiten. Voldoende keuze, copieuze Aziatische gerechten (toch zeker naar Japanse maatstaven), een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een tof kader: meer moet dat niet zijn.

Tenshi — Docks Bruxsel

+32 (0)2 375 12 00

Lambermontlaan 1

1000 Brussel


Dirk Vandereyken
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page