top of page

Restaurantrecensie: Ukkel - Koyzina Authentica

Stap in België eender welk Grieks restaurant binnen en de kans is groot dat je steeds dezelfde gerechten op het menu zult zien. Wie de betere Griek opzoekt, kan echter wél nog hier en daar interessante keuken terugvinden waar traditionele gerechten een moderne of creatieve toets hebben gekregen – iets wat duidelijk de bedoeling is in Koyzina Authentica, een mediterraan familierestaurant op de Brusselse Brugmannlaan.

Klik op de foto om het hele artikel met alle foto's te downloaden in pdf-formaat


Locatie & interieur


Ukkel: misschien wel de plaats waar we al de meeste restaurants hebben besproken, zolang je ook steden als Londen en Parijs opdeelt in arrondissementen. Koyzina Authentica bevindt zich tegenwoordig aan het Heldensquare, tegenover de Heldenhalte, op de drukke Brugmannlaan.


Eigenares Sofia Dimitriadou heeft een duidelijk concept voor ogen dat ze ook hier op de Brugmannlaan heeft doorgetrokken: een erg gezellig, eclectisch ingericht restaurant dat in elke hoek een huisgevoel evoceert. Dat gebeurt middels hopen boeken in allerlei talen (die je ook mag uitlenen, zolang je belooft om ze tijdens een volgend bezoek terug te brengen – meteen een originele vorm van klantenbinding voor een restaurant), eethoeken die allemaal verschillend ingericht zijn, uitgestalde Griekse producten (die hier ook te koop worden aangeboden) en nog meer van dat soort details. Sofia is wiskundige van opleiding, maar haar interieur straalt vooral een thuisgevoel uit.Menu


Iets wat ons meteen opvalt als we het menu bekijken, is dat het soort mezé dat we vaak aantreffen in Griekse restaurants, hier niet te vinden is. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Sofia met chef Thanos Gotras-Koutras opnieuw iemand heeft aangetrokken die voor een authentieke Griekse keuken staat – met evenwel een eigentijdse toets. Het tweede opvallende punt, is dat er hier buiten de standaard keuzes ook een volledig glutenvrije menukaart én een volledig vegetarische menukaart beschikbaar is. Er werd duidelijk geen half werk geleverd, want beide alternatieve kaarten bieden heel wat opties. Dit is ook een stuk handiger dan voortdurend op zoek te moeten naar, bijvoorbeeld, de gerechten zonder vis, vlees of gluten.


Natuurlijk zegt veel keuzevrijheid nog niets over de kwaliteit van de ingrediënten en de smaken van de gerechten zelf, maar ook op dat vlak blijkt Koyzina Authentica een goeie indruk achter te laten. De Griekse olijfolie die als basis voor de meeste schotels dient, is alvast uitstekend, maar dat geldt ook voor de andere creaties.


Voor de tzatziki werd een bijna perfecte balans tussen de knoflook en de munt gevonden. Geen van beide smaken overheerst, terwijl het bijgeleverde, artisanaal gemaakte, pitabrood niet te zwaar is, zolang je niet voluit gaat voor de bijgeleverde lekkere, maar ook zoete tomatenconfituur. Ook leuk, trouwens, om nog eens een authentieke taramosalata te proeven. Dat woord is afgeleid van het Turkse ‘tarama’: een gerecht van viskuit. Maar al te vaak krijg je een roze brei geserveerd, maar die bevat doorgaans kleurstoffen, terwijl de onze lekker smeuïg, maar ook heel naturel blijft. De vis die we in een ander voorgerechtje vinden, ligt op een bedje van aardappelpuree en wordt opgewaardeerd met verse tomaat, een olijfje en nootjes, die meteen ook extra textuur toevoegen aan het geheel. Natuurlijk maakt de aardappelpuree alles wat zwaarder en het gerechtje had ook iets minder droog gemogen, maar toch blijft het allemaal lekker.
Een nog iets zwaarder gerechtje dat desalniettemin een absolute aanrader is: de geweldige, krokante terrine van feta, die gefrituurd is met een korstje van zwarte en witte sesamzaadjes. Heerlijk, maar ook wel erg vullend – wij slagen er alvast niet in om ons bord leeg te eten. De roquettesla die we als garnering aantreffen, is verwaarloosbaar, maar de confituursiroop is gewoonweg erg goed klaargemaakt, ook al moet je vanwege het suikergehalte ook niet alles leeg lepelen. Eenzelfde overweging geldt voor de gepaneerde calamares met venkel- en citrusvruchtensalade. Het bittere van de pompelmoes en citroen zorgt ervoor dat de salade een fris toetsje krijgt en dat de venkel niet te sterk aanwezig is op het smaakpallet. Zelf zouden we voor een iets minder dik beslag voor de calamares hebben gekozen, maar toch zijn die doorheen het deeg goed te proeven.
Aan te raden als hoofdgerecht: de orzo, ook bekend als ‘Griekse rijst’, maar eigenlijk een soort pasta, met een boutje en een heerlijke rode wijnsaus. Simpel, maar vol van smaak en erg lekker!


Als dessert kunnen we nog de ravani (een cake met citrusvruchtensiroop, kaneel en Griekse yoghurtmousse) of de citroentaart met citroenroom aanbevelen: erg smaakvolle nagerechten, die je wel best met mate eet!

Conclusie

Koyzina Authentica is een uitstekend restaurant voor wie de échte Griekse keuken wilt leren kennen. Omdat je al van bij het binnenkomen het gevoel hebt dat je ‘bij de mama’ thuis bent, draagt de sfeer erg goed bij aan de totaalbeleving, waarbij heel wat dooddoeners rond de Griekse keuken ontkracht worden. Ondanks het feit dat de meeste gerechten behoorlijk traditioneel zijn, weet de chef toch telkens een (kleine) eigen stempel aan elk bord mee te geven. Zeker eens bezoeken, deze Griek!

Koyzina Authentica

Brugmannlaan 519

1180 Ukkel

www.greek-restaurant-koyzina-brussels.be

+32 (0)2 346 14 38

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page