top of page

Voorbeschouwing: Duplicator 9 Mark 1 & Wanhao

Bekijk tien recensies van 3D printers en de kans is groot dat de CR-10 van Creality meerdere keren vernoemd wordt. Toch is er een alternatief beschikbaar dat inspiratie lijkt te hebben gehaald uit de CR-10, maar toch betere specificaties heeft: de Duplicator 9 Mark 1 van Wanhao. Wij belden met een van de eigenaars, Gary Chen, om te weten te komen waar het Chinese bedrijf voor staat. Binnenkort zullen we de D9 uitgebreid kunnen uittesten, hier alvast een vooruitblik.


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


De D9 is zeker niet de enige printer die door Wanhao wordt gemaakt, maar met een prijs die varieert van 650 dollar (voor een reeds behoorlijk indrukwekkend bouwvolume van 300 x 300 x 400 mm) tot 850 dollar (voor 400 x 400 x 400 mm) en 1150 dollar (voor 500 x 500 x 500 mm), lijkt de 3D printer op het middensegment en het semiprofessionele gebruik te mikken.In tegenstelling tot de vele Prusa i3-klonen die deze wereld rijk is, is de D9 iets duurder dan zijn voorbeeld en dat heeft niets te maken met het bouwvolume (dat identiek is) of de minimumdikte van de lagen (die ligt op 100 micron, wat vrij courant is voor goedkopere printers), maar wel met een aantal upgrades die de Duplicator 9 duidelijk boven zijn grote voorbeeld uittillen. Zo kan de ‘extruder’ een temperatuur bereiken van 300 °C én heeft hij een verhitte bouwplaat, waardoor je er heel wat verschillende soorten filament mee kunt gebruiken, waaronder PVA, PLA, PEVA, nylon en veel meer. Omdat het materiaal ook nog eens erg stevig is en de nieuwe D9 nu ook een touchscreen gebruikt (in plaats van een draaiknop), verwachten we er heel van.


Gary zelf doet dat trouwens ook. De man heeft immers zijn ogen stevig op de


toekomst gericht. ‘We zijn zes jaar geleden begonnen als vier studenten die samen een bedrijf wilden oprichten en ondertussen groeien we elk jaar met 400%’, weet de sympathieke zakenman ons te vertellen. Gary vertelt aanstekelijk enthousiast over zowel zijn eigen zaak als over afdrukken in 3D in het algemeen. ‘We zijn het derde grootste bedrijf dat 3D printers aanbiedt en we hebben zelfs onze eigen universiteit opgericht, waar je online allerlei cursussen kunt volgen.’ Zijn grote droom: in elke (Europese) school een 3D printer plaatsen, een fantastisch idee dat tegelijkertijd ook commercieel enorm slim is.

Wij verwachten de D9 volgende week in onze kantoren, waarna we ook een van de harsprinters van Wanhao zullen bespreken. Meer info volgt gauw!

Meer info

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page