top of page

Rollenspelaccessoirebespreking: Dwarven Forge - Cottage - Tudor

Rollenspel– en wargameaccessoire

Uitgever: Dwarven Forge

Een modulair huisje

Maker: Stefan Pokorny


Wie ‘City Builder System’ zegt, bedoelt natuurlijk dat er ook gebouwen zullen inbegrepen zijn. Dwarven Forge heeft, zoals we al eerder berichtten, ook aan straten, riolen en allerlei andere accessoires gedacht, maar die zouden er toch behoorlijk lelijk uitzien zonder huizen, burchten en dergelijke meer.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals volledige sets met verschillende huizen in, maar wij lieten eerst een van de kleinere gebouwen aanrukken: de Cottage Set – Tudor, die uit een enkel gebouw bestaat en zoals de naam al impliceert in een Tudorstijl is opgetrokken – een architecturale richting die vooral hoogtij vierde tussen 1485 en 1603, en die ook voor fantasyrollenspelen uitstekend geschikt is.


Cottage Set – Tudor


Net zoals zowat alle andere Dwarven Forge sets, is het Tudorhuisje modulair opgebouwd – alleen kan je met de aanwezige stukken slechts een huis vormen. De basis bestaat uit een prachtige ‘houten’ vloer van 4 x 4 inches (dus ongeveer 10 x 10 centimeter), waarin de gekende vierkanten speelvelden van ongeveer 2,5 x 2,5 centimeter opnieuw subtiel in te zien zijn, zonder dat ze storen of er onrealistisch uitzien. De planken zijn goed geschilderd en ook de nagels zijn erg duidelijk aanwezig.


In elke hoek van de vloer plaats je vervolgens een van de vier Tudor Posts, rechtopstaande balken waar je de muren in kunt schuiven. De balken hebben onderaan metalen pinnen die perfect passen binnen de gaatjes in elke hoek van de vloer.


Er zijn drie soorten muren, maar enkel van de Tudor Center Window Wall krijg je 2 exemplaren. De muren bestaan, net als de rest van het huis, uit een houten balkstructuur met een invulling van vitselstek, om zo de hout-met-leemcombinatie te bekomen die typisch was voor de tudorstijl. Een groot deel van het midden van de twee raammuren wordt in beslag genomen door een lichtjes rechthoekig open raam.


De Tudor Solid Wall heeft geen deuren of muren, maar de Tudor Door Wall bevat een brede deur, die versterkt is met staal (of ijzer). De deur kan open en dicht, en er is zelfs een duidelijk sleutelgat in te zien.


Elke muur eindigt in een driehoekige stomp die in de staande balken kan schuiven. Die hebben twee zijden die ‘dicht’ zijn en twee zijden met een inkeping waar een muur in past.


Tenslotte is er het zwaarste deel: een dubbel hellend dak van ‘terracottapannen’. Wie dit soort daken ooit in 3D heeft geprint, weet ongetwijfeld dat hier ook het meeste bouwmateriaal in kruipt – wellicht ook de reden waarom je in sommige sets geen daken krijgt, terwijl er aparte sets beschikbaar zijn met enkel daken.


Om het gebouw in elkaar te steken, heb je maar een of twee minuutjes nodig: gewoon de staande balken in de gaatjes van de vloer steken, de muren in de inkepingen van de balken schuiven en het dak op het geheel plaatsen.
Conclusie


Deze Cottage Set mag dan aan de kleinere kant zijn, hij ziet er wel fantastisch uit en de mogelijkheid om het dak eraf te nemen en eventueel een muur weg te halen, zorgt ervoor dat je erg gemakkelijk gevechten en dergelije kunt voorstellen met figuurtjes die op een schaal van ongeveer 28 millimeter zijn gemaakt. Verder brengt Dwarven Forge ook allerlei extra sets met onder andere verschillende soorten wandbekleding, toortsen, balkons en ballustraden uit. Aangezien het behoorlijk tijdrovend is om een dergelijk huis (inclusief dak) driedimensionaal af te printen (aangenomen dat je überhaupt over een 3D-printer beschikt) en zulke afdrukken ook veel filament gebruiken, is de 49 dollar die Dwarven Forge voor dit huisje vraagt nog niet zoveel. Bovendien zijn er geen uitsteeksels langs de buitenkant van de bodem, waardoor het huisje mooi aansluit met de straattegels van Dwarven Forge. Wij raden aan om meerdere onderdelen te kopen en zeker de Tudor Double Posts niet te vergeten. Die laten je immers toe om langere muren te bouwen, maar zijn niet inbegrepen in dit setje.
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page