top of page

Rollenspelaccessoirebespreking: Dwarven Forge - Street Starter Set

Rollenspel– en wargameaccessoire

Uitgever: Dwarven Forge

Set van veertien 10 x 10 cm tegels + vier 5 x 5 cm tegels

Maker: Stefan Pokorny


Toen Dwarven Forge meer dan 2 decennia geleden voor het eerst naar buiten kwam met driedimensionale terreinsets voor rollenspelen (en wargames), was het erg duidelijk aan welke ‘tabletop roleplaying game’ het bedrijf schatplichtig was. De vierkanten met zijden die elk zo’n 5 voet lengte voorstelden en de nadruk op kerkers en grottencomplexen waren ongetwijfeld vooral gericht op fans van Dungeons & Dragons en oprichter annex beeldhouwer Stefan Pokorny liet doorheen de jaren ook heel wat video’s maken waarin hij als gedreven Dungeon Master de zintuigen van de Player Characters speelde. De schaal van 28 millimeter is echter zo goed als standaard voor de meeste tabletop rollenspelen en de letterlijk ongelimiteerde mogelijkheden waaruit de (vooral fictieve) werelden, campagnes en scenario’s kunnen putten, zorgen er natuurlijk ook voor dat er oneindig veel types terrein kunnen gebruikt worden. Als die dan ook modulair zijn, zoals altijd het geval is bij Dwarven Forge, zijn ze vanzelfsprekend veel gemakkelijker en vaker toepasbaar dan vaste decorstukken. Wij hebben jammer genoeg al een tijdje geen nieuwe sets van Dwarven Forge meer besproken en dus werd het dringend tijd om ons nog eens aan een recensie te wagen. Wij kozen voor onze eerste bespreking sinds lang de uitstekende Street Starter Set.


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat

Materiaal


Net zoals de andere ‘nieuwere’ sets van Dwarven Forge, is de Street Starter Set gemaakt van het gepatenteerde Dwarvenite, een materiaal waarvan het bedrijf niet wil uitleggen wat er nu precies in zit. Vroeger bestond alles uit hars, wat de decorstukken heel wat fragieler maakte en ervoor zorgde dat er geregeld een stukje aan de bovenkant of zijkant afbrak – een probleem waar ook DMB tot voor kort mee kampte. Niets daarvan met Dwarvenite: het is veel lichter dan hars en bovendien lijken de stukken haast onbreekbaar. Onderaan staat de website van Dwarven Forge afgedrukt, boven een ‘made in China’-melding, maar die kant laat je natuurlijk nooit zien.


Geverfd


De meeste sets van Dwarven Forge zijn zowel vooraf geverfd als ongeverfd beschikbaar. Hobbyisten die graag hun eigen inbreng leveren, zullen wellicht de niet-geverfde versies prefereren, maar de handgeschilderde tegels kosten maar een héél klein beetje meer (of worden zelfs aan ongeveer dezelfde prijs verkocht), waardoor wij altijd zouden kiezen voor de ‘Painted’ versies. Die zijn van een veel hoger niveau dan de gemiddelde vooraf geverfde figuurtjes die je voor sommige rollenspellijnen kunt kopen. Bovendien wordt het verfwerk ook altijd naar de zijkanten uitgebreid, zodat het niet raar is om decors vanuit een lagere invalshoek te bekijken.


Wel is het zo dat het niet nodig is om een grondlaag te leggen op Dwarvenite en dat er heel wat instructievideootjes beschikbaar zijn om de tegels knap te verven.Street Starter Set


Er zijn ruwweg vijf verschillende productcategorieën te vinden op de site van Dwarven Forge: Castle Builder, City Builder, Caverns, Dungeons en Figurines/Minis, al is Dwarven Forge terecht vooral bekend omwille van het modulaire terrein en niet om zijn figuurtjes (waarvan de kwaliteit vaak iets wisselvalliger is dan van de decorstukken). De Street Starter Set maakt vanzelfsprekend deel uit van het City Builder-systeem, dat volledig compatibel is met de andere producten van het Amerikaanse bedrijf.


De Street Starter Set laat je toe om een korte, vrij brede straat neer te zetten, met eventueel enkele bochten. Zoals ook bij de andere tegels van Dwarven Forge het geval is, meten de vierkante terreinstukken zo’n 10 centimeter per zijde, goed voor 4 x 4 ‘speelvelden’ van 2,5 x 2,5 cm (of, voor de Amerikanen, ongeveer 1 x 1 inch). De meeste tabletop rollenspelen die vakjes gebruiken om afstanden uit te drukken, houden het op 2,5 cm tegel = 2 meter ‘in het echt’. Om het gemakkelijker te maken met figuurtjes te werken, staan die vierkanten lichtjes zichtbaar in de tegels gedrukt, zonder dat dit onrealistisch overkomt; ze zijn immers uitstekend geïntegreerd in het ontwerp. Er zijn vijf soorten tegels inbegrepen in deze Street Starter Set:


Straight Street (9 stuks): Laat de naam je niet om de tuin leiden: elk stukje Straight Street bestaat uit een helft verhoogd trottoir en een helft kasseistenen, gescheiden door zwaardere blokken steen. Het trottoir zelf is tot in de kleinste details uitgewerkt, met zowel kiezelstenen (aan de straatkant) als iets wat lijkt op bakstenen (aan de trottoirkant). Er is ook wat ruimte voor groeven en mos. Het schilderwerk is misschien niet al te tijdrovend geweest, maar biedt een erg hoge graad realisme, waardoor deze tegels er fantastisch uitzien. Bovendien is het erg slim om telkens een half stuk straat en een half stuk trottoir aan te bieden. Daardoor zijn de tegels immers veel gemakkelijker combineerbaar met andere stukken van Dwarven Forge, zoals bochten en splitsingen in de weg, zonder dat je de straat extra lang moet maken om een volgend stuk te kunnen plaatsen. De speelvelden van 2,5 x 2,5 centimeter die op de tegels staan afgedrukt, zijn duidelijker zichtbaar in het trottoir dan in de kasseistenen, maar dat is eerder een voordeel als een nadeel, omdat de straat er anders waarschijnlijk een stuk minder ‘echt’ zou uitzien.


Curve Out Street (2): Met deze tegels maak je een bocht naar buiten. Dat betekent dus dat er meer straat (ongeveer 3/4) dan trottoir (ongeveer ¼) op afgebeeld staat. Ze sluiten bovendien naadloos aan bij de andere straatstukken, waardoor je erg snel wegen in elkaar kunt steken.


Curve In Street (2): Hier draait de straat naar binnen, waardoor er meer trottoir dan straat op afgedrukt is.


Straight Sewer Drain (1): Dit stuk is gelijkaardig aan de Straight Street-tegels, maar met aan een kant een grote rioolingang, een beetje zoals in de filmadaptatie van It te zien is. De ingang is zwart geschilderd, zodat de tegel nergens hol hoeft te zijn. De ingang lijkt groter dan wat je van deze schaal zou verwachten, maar ziet er visueel puik uit. Een kleinere rioolopening zou wellicht minder knap overkomen en een beetje wegzinken in het grotere geheel. Een goeie beslissing, dus, al zullen puristen toch een minder grote versie hiervan willen. Overigens is deze tegel nodig als je een recht stuk straat van 5 x 2 stukken zonder bocht wilt maken.


Sidewalk (4): 4 kleinere tegels (van 2 x 2 speelvelden, oftewel 5 x 5 centimeter) om het trottoir mee uit te breiden.

Erg uitgebreide straten kan je met deze Starter Set niet maken, maar een configuratie die bijvoorbeeld begint met 2 x 2 stukken Straight Street, een bocht (met eerst aan de en kant Straight Street en aan de andere Curve Out Street, waarna er een Curve In Street en een Straight Street volgt), 2 x 1 stuk Straight Straight, een stuk Straight Sewer Drain en een Straight Street, en tenslotte opnieuw een bocht (met een Curve Out Street naast een Curve In Street) behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Aan een kant kan je dan het trottoir wat verbreden. Rond zo’n grondplan kan je bijvoorbeeld al meer dan 10 huisjes van Dwarven Forge plaatsen – toch niet slecht.


Wij raden alvast aan om enkele extra pakketjes van dit soort straat en/of andere straten te kopen, zodat je meer variatie in het opzet kunt brengen.


Conclusie


Hoewel je meerdere sets zult nodig hebben om een dorpje of een stadswijk mee te vormen, is de Street Starter Set een geweldige accessoire die rollenspelen heel wat visuele flair kan bijbrengen. Bovendien zullen heel wat gevechten op straat niet veel meer stukken nodig hebben, behalve misschien enkele huizen en/of steegjes. Er is dus voldoende aanwezig om al meteen mee aan de slag te kunnen gaan.

Meer info: www.dwarvenforge.comFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page