top of page

Restaurantspecial: Brussel - l'Orchidée Blanche

Een van onze favoriete Vietnamese restaurants in het Brusselse is al jarenlang l’Orchidée Blanche. Ook wat speciale evenementen betreft, excelleert deze eettent, met onder andere feestelijke diners tijdens het Vietnamese Nieuwjaar en aangepaste menu’s op verjaardagen. Wij missen het 32ste jubileum, maar keren kort daarop terug naar het kindje van eigenares Katia Nguyen en ontdekken dat l’Orchidée Blanche ook het afgelopen jaar niets aan kwaliteit heeft ingeboet.


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


Ligging & interieur


Wie nog naar oosterse restaurants gaat die steunen op een kil, weinig smaakvol interieur met hier en daar prullen die moeten verwijzen naar het ‘thuisland’, heeft in Brussel voldoende keuze om zich niet meer te bezondigen aan een dergelijk bezoek. Ook l’Orchidée Blanche steunt niet op eclectische folklore, maar wel op een strakker, moderner interieur, waar grijs en beige op de begane grond overheersen. De beelden zijn mooi uitgekozen en er is voldoende ruimte tussen de verschillende tafels, met veel directe en indirecte belichting. Deze keer profiteren we echter van het geweldige weer en nemen we buiten plaats, waar het terrasje tussen de witte muren in het zonlicht ligt te baden. Toch kunnen we het ook ditmaal niet nalaten om boven even een kijkje te gaan nemen. Daar is immers gekozen voor een koloniale stijl, met een decor dat in de perstekst terecht in verband wordt gebracht met de boeken van Marguerite Duras – gezelligheid en authenticiteit troef, dus.


Het Vietnamese etablissement is lang alle kanten omgeven door bus- en tramhaltes binnen wandelafstand, wat ook het vervoer vrij vlot doet verlopen – er is dus voldoende reden om ook de auto eens thuis te laten en het drukke Brusselse verkeer te vermijden, al zijn er in de buurt altijd wel parkeerplaatsen te vinden.


Over het restaurant


Voor een keer willen we eens niet schrijven over elk gerecht dat we tijdens ons bezoek verorberen, maar wél over het hoe en waarom van l’Orchidée Blanche, dat door Katia werd begonnen nadat ze haar studies afrondde in België. Ze keerde echter nooit naar haar geboorteland terug en opende hier het restaurant dat in 2015 door de Gault&Millau nog tot ‘Beste Aziaat van het Jaar’ werd gekroond.


Over de dienstverlening hebben we alvast nooit kunnen klagen: alle dames zijn steeds gekleed in een ao daï (een traditioneel kledingstuk dat bestaat uit een tuniek die over een wijde broek wordt gedragen) en zijn steeds met een kennersoog aangeworven, waardoor je telkens het gevoel krijgt dat je op jouw wenken wordt bediend wanneer je iets nodig hebt of een vraag wilt stellen.


De keuken zelf kent een aantal gefrituurde gerechten, maar ook wie gezond wil eten, wordt op zijn of haar wenken bediend: vermijd gewoon even de lekkere, krokante nems of de héérlijke beignets van (gezonde) zoete aardappelen en kies voor een van de sappige salades of de erg smaakvolle, perfect afgekruide vermicelli- of rijstgerechten. De bouillons zijn van een hoge kwaliteit, de gamba’s zijn altijd smaakvoller dan je kunt verwachten van een doorsnee concurrent en desserts als de verse mango met zoete kleefrijst en kokosmelk zijn absolute aanraders. Daarbij komt ook nog dat alles erg aantrekkelijk is geprijsd voor een restaurant dat al enkele prijzen heeft binnengehaald – een opsteker van formaat wie lekker, maar betaalbaar wil gaan eten. De wijnkaart is trouwens voldoende uitgebreid, met zowel wijnen uit Frankrijk als uit andere typische wijnlanden als Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Chili.


Ben je niet in staat of heb je geen tijd om te gaan genieten van de service en het knappe interieur? Dan kan je ook gebruik maken van de meeneemservice of thuis bestellen via Deliveroo! Goed om te weten, hè!

Orchidée Blanche

Boondaalse Steenweg 436

1050 Brussel

Tel. +32 (0)2 647 56 21


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page