top of page

Verslag: Persdag Antwerpen - De Godevaart

1 jaar. Zo lang is De Godevaart ‘2.0’ alweer actief onder chef/entrepreneur/restaurateur Jeremie Landweer. Dat de heer Landweer graag uitdagingen opzoekt, is al lang geweten, maar de Godevaart overnemen van een chef die voor sommigen synoniem stond met moleculaire kooktechnieken en de keuken dan traditioneler maken, dat is een beslissing waar we toch even de wenkbrauwen van moesten fronsen. Of het de juiste was, lees je hierna.

Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in pdf-formaat

Zes gelegenheden

Alsof een jaar bestaan nog niet voldoende is, heeft De Godevaart heel wat meer redenen om een persdag te organiseren.

Niet in het minst is er de komst van Jeroen Rikkels, een Nederlandse topchef die het team een paar maanden geleden heeft vervoegd. Rikkels heeft in tal van prestigieuze zaken gewerkt, zoals De Kersentuin (Amsterdam), De Hoop op D’Swarte Walvis (Zaandam), Restaurant-Hotel Merlet (Schoorl), De Hoefslag (Bosch en Duin),de Jonge Swaen (Oisterwijk) en Brasserie Bru Bru (Schilde).

Het is ons duidelijk dat de nieuwe kok is aangetrokken om het culinair niveau nog hoger te krijgen dan de 13,5 die de Gault & Millau het restaurant toebedeelde toen het nog amper een maand open was—en, afgaand op de gerechten die we vandaag geserveerd krijgen, is de opdracht al geslaagd.

Een derde reden om te vieren, is het feit dat er zopas een nieuwe parking is opengegaan op een steenworp afstand van De Godevaart… en eender welke horeca-uitbater zal je kunnen vertellen wat voor een immens groot verschil zoiets kan maken. Zowel voor de bezoekers als voor de restaurateurs zelf.

Reden vier en vijf: een samenwerking met zowel Grogo (een Antwerpse kledingzaak rond de allerbeste Napolitaanse stoffen die wordt geleid door de in Ghana geboren designer Gideon Boateng) als een plaatselijke juwelier waar we binnenkort meer van te horen zullen krijgen.

Tenslotte is er de ruime achtertuin, waar je een oase van rust middenin het oude Antwerpse centrum kunt aantreffen. Tof, niet waar?

Er blijkt echter meer te zijn. Zo vertelt Jeremie Landweer ons tussendoor over enkele grootse plannen die hij heeft met De Godevaart. Daar horen onder andere een programma op 30 seconds or Die TV—een nieuw online kanaal dat wordt gerund door zijn eigen pr-bureau Badass pr—en een supergeheim project bij dat best wel eens veel stof zou kunnen doen opwaaien wanneer het wereldkundig wordt gemaakt (Landweer legt er bij ons de nadruk op dat de informatie nog onder embargo staat tot later order.

De gerechten

Natuurlijk zou het niet logisch zijn om naar een persdag van een uitstekend restaurant te gaan zonder iets te kunnen proeven.


We krijgen allerlei gerechtjes voorgeschoteld, waaronder een heerlijk geitenkaasje met een inkt(vis)versie van een Antwerpse kletskop (een heel dun, knapperig koekje). Mooi in balans.


De carpaccio van carpaccio van coeur de boeuf tomaat (een onregelmatig gevormde tomaat die een heel volle smaak heeft) paart enorm goed met Noordzeegarnalen, maar het is vooral het ijsje van basilicum dat het smaakpallet mooi complementeert en het hele gerechtje nog frisser doet smaken.


Ook de carpaccio van sint-Jacobsvruchten, en de zelfgemaakte guacamolo maakt duidelijk dat chef Rikkels telkens op zoek is naar nieuwe combinaties of kleine variaties op klassiekers. Het wérkt, ook de crest, die wat extra textuur verleent.
Zoals zo vaak het geval is in restaurants, is het hoofdgerecht ook meteen het minst creatieve: uitstekende cuisson, maar een simpel stukje vlees met groenten blaast ons niet direct van de sokken.


Wat ons wél overweldigt: de ‘chaud & froid’, die blijkbaar een creatie is van uitbater Jeremie. Her dessert doet zijn naam alle eer aan, want we proeven zowel warme als koude chocolade. Een aanrader, hoor, dit nagerecht.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page