top of page

Verslag: Lancering Guide Delta 2019-2020 Restaurants & Hôtels Bruxelles et périphérie

Vraag aan honderd West-Europeanen naar de namen van de grootste restaurantgidsen en de kans is groot dat velen van hen de Michelingids en de Gault&Millau zullen vernoemen. Nochtans kennen beide naslagwerken ook een ander familielid: de Delta Gids. De versie die België en Luxemburg bestrijkt, was onlangs aan zijn zeventiende editie toe en bestrijkt ongeveer 2000 etablissementen – zowat 600 méér dan er in de recentste Gault&Millau staan. Op maandag 17 juni werd ook de Delta Gids voor Brussel en omstreken voorgesteld aan de pers, kort na de uitreiking van de Delta Gastronomy Awards.


Klik op de afbeelding hierboven om het volledige artikel te downloaden in pdf-formaat


Dat het persdiner doorgaat in Brasserie du Heysel te Strombeek-Bever, lijkt ons eerst een gelukkig toeval: de vriendin van deze journalist wordt immers geregeld eens naar het restaurant gebracht om daar (bij voorkeur) pasta met truffel te gaan eten en bovendien hoort ook Chalet van Laerbeek, waar ze soms iets gaat drinken wanneer ze met haar honden gaat wandelen, tot dezelfde groep. Wij komen twee uur vroeger aan om ook de overhandiging van de prijzen te kunnen meemaken en ontdekken een meer dan degelijk, uitgebreid buffet, met veel vegetarische opties en voldoende keuze tussen vis en vlees. Ook de zon is merkbaar aan het werk geslagen, wat er aan de ene kant voor zorgt dat het ruime tuinterras druk bezocht wordt, maar het de personeelsleden anderzijds aartsmoeilijk maakt om wijn aan de juiste temperatuur te serveren.


De Guide Delta 2019-2020 Restaurants & Hôtels Bruxelles et périphérie bestaat al sinds 1977 en kent dit jaar dus zijn tweeënveertigste incarnatie. In tegenstelling tot zijn twee broertjes, die allebei uit Frankrijk afkomstig zijn, is de Delta Gids geboren in de Belgische hoofdstad en worden vaak vooral jongere, frisse of modernere zaken met een prijs beloond. Deze keer kaapt L’Atelier de Willy uit Brussel-centrum, Origine (met de jonge chef Xavier Lizen) uit Etterbeek en Hispania Brussels uit centraal Brussel respectievelijk de Bronzen, Zilveren en Gouden Delta weg. Die zaken halen in de Gault&Millau 12, 13 en 13,5 (op 20) punten, wat meteen illustreert dat men bij de Delta Gids wel degelijk andere criteria hanteert dan de meesten van ons gewend zijn. Leuk is ook dat er afzonderlijke prijzen zijn per specialiteit, waardoor ook Bissetoun (voor de Iraanse keuken), Chez Anesti (voor de Griekse keuken), De Bruxelles et d’Ailleurs (wereldkeuken), Gallery (Vietnamees), Mon Fou d’Mari (Belgisch), Osteria Romana (Italiaans), Pré de Chez Nous (bistronomische keuken) en Tang Dynasty (Chinees, natuurlijk) in de watten kunnen gelegd worden.


Dat het nog wel eens een tijdje zou kunnen duren voor ook Brasserie du Heysel eens in de prijzen valt, lijkt ons ook duidelijk te zijn. Het persdiner na het buffet is immers een teleurstelling. De garnaalkroketten zijn zeker oké, met voldoende stukjes garnaal tussen de vulling, maar zouden voordeel halen uit een dunnere korst en de schotel met gerookte zalm toont weinig creativiteit, maar de hoofdschotels stellen helemaal teleur: een smaakloos stukje kabeljauw dat lichtjes overbakken is en een lapje biefstuk dat niemand van de aanwezigen weet op te eten, al is het maar omdat het moeilijk te snBrijden én te kauwen is. Bovendien vind je in een standaard supermarkt betere desserts dan wat wij op ons bord krijgen. Samen met de niet al te slimme manier om bestellingen op te nemen (roepen wat de keuzes zijn en dan handen tellen), werpt de ervaring een kleine smet op het geheel. Het zorgt wel voor de nodige hilariteit en geslaagde grapjes, waardoor het etentje in opperbeste sfeer verloopt, maar toch is een verbond tussen een uitstekende restaurantgids en een maaltijd waarvoor we nooit onze eigen potten en pannen voor zouden verlaten moeilijk te begrijpen, hoe tijdelijk de samenwerking ook mag zijn. Gelukkig beseffen we dat het om een accident de parcours gaat, want gewoonlijk wordt er – voor zover we weten – wél lekkerder eten geserveerd in Brasserie du Heysel.
Thuis hebben we wat meer tijd om de gids zelf in te kijken en die is weer interessant ingedeeld. De belangrijkste info van 980 adressen (waaronder 840 restaurants en 140 hotels en seminariezalen) wordt behoorlijk overzichtelijk gepresenteerd, al wordt het nergens hypermodern (met gekleurde icoontjes, grafieken en tabellen, bijvoorbeeld). Naast de naam van elk etablissement, boven een horizontale lijn, vind je 0 tot 4 koksmutsen, die aanwijzen hoe goed het restaurant is, en de verschillende mogelijke betaalwijzen. In de rand onder de lijn staan icoontjes die je onder andere laten weten of het restaurant een goede wijnkaart heeft, een favoriet is van de Delta Gids, in een mooi kader gelegen is, enzovoort. Ook onder de lijn: het adres, het telefoonnummer en het websiteadres, met in de volgende paragraaf de openingsuren, gemiddelde prijzen voor een menu, enkele typische gerechten en eventueel een korte recensie. Een ander pluspunt is dat de faciliteiten worden vermeld. Zo weet je altijd meteen of een restaurant of hotel rolstoelvriendelijk is, een vergaderzaal heeft, over parkeergelegenheid beschikt of een zwembad heeft. Handig.


De korte suggesties rond welke wijnen passen bij welke soort gerechten zijn leuk, maar misschien een beetje te summier om als waardig alternatief voor de gemiddelde wijnsite of -gids te dienen, maar toch leuk dat de aandacht specifiek wordt toegespitst op de wijnen van 2014 tot en met 2017. Ook de 11 categorieën blijken een stuk handiger dan verwacht, met indelingen per commune en volgens prijs, soort keuken, late openingstijden (eindelijk!), het al dan niet aanbieden van een non-stopdienst en meer. 70 adressen zijn volledig nieuw, maar niet elke plaats krijgt extra toelichting van de schrijvers. De uitleg die bij sommige restaurants staat, is vaak eerder een opsomming van aanbevolen gerechten en geen echte bespreking, maar dat verschilt eigenlijk nauwelijks van de meeste andere restaurantgidsen. Een echte aanrader, dus!


Deltaweb

Chaussée de Louvain 431E

1380 Lasne

www.deltaweb.be

+32 (0)2 352 83 70Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page