top of page

Gamerecensie: Nintendo Switch - Giraffe and Annika

Platform; Nintendo Switch Ook op: / Genre: Adventure game

Ontwikkelaar: Atelier Mimina, KamiPallet (NIS America) Algemene score: 7


Giraffe and Annika is een Japanse adventuregame waarin – ondanks de naam – geen enkele giraf te bespeuren is. In dit geval verwijst ‘Giraffe’ naar een van de hoofdpersonages, een jongen die je al snel leert kennen nadat je als Annika zonder geheugen wakker wordt op een eiland waar iedereen jou wél kent. Zowel hij als hij zijn jonge mensen met katachtige eigenschappen, al kom je over jouw ras niet echt iets te weten. Wat je gaandeweg wel ontdekt, is wat er met jou gebeurt is. Daarvoor zijn er volgens Giraffe vijf kristallen nodig die op verschillende locaties op het eiland te vinden zijn.




GameJunks_recensie_Giraffe and Annika
.pd
Download PD • 2.23MB

Klik op bovenstaande link om de hele recensie te downloaden in pdf-formaat


Op avontuur


Aanvankelijk kan je enkel lopen en interageren met de vele kleurrijke wezens die het eiland bevolken. Zij geven je vaak opdrachten mee die meestal bestaan uit het vinden of terugbrengen van iets of iemand. Zo vraagt de timmermangeest om hout te zoeken en moet je de kindjes van een konijnendame terugvinden voor de nacht aanbreekt. Een groot deel van het spel bestaat dan ook uit het exploreren van het eiland, waardoor alles net iets minder lineair aanvoelt dan het eigenlijk is.


Die ontdekkingstochten zijn belangrijk, want grote delen van het eiland zijn afgesloten tot je de juiste ‘sleutel’ vindt om toegang te krijgen. Zonder kan je dus evengoed eindeloos – en doelloos – blijven rondlopen en steeds weer tegen dezelfde dingen aanlopen.


Jammer genoeg is er geen kaart op te roepen die jouw zoektochten wat overzichtelijker maakt en moet je een queeste vaak herbeginnen als je er aanvankelijk niet in slaagt om alles goed af te werken. Bovendien zijn de personages die je jouw queesten meegeven niet altijd even duidelijk, waardoor de gameplay na een tijdje aardig kan beginnen te frustreren.


Tussendoor moet je ook recupereren en energie opdoen, maar er de kristallen, het voedsel en de bedden die daarvoor nodig zijn, zijn in overvloed aanwezig, waardoor dat na een tijdje nauwelijks als een echte uitdaging aanvoelt.


Gaandeweg krijg je wel nieuwe moves ter beschikking, zoals simpelweg springen. Jammer genoeg blijken de vereiste sprongen vooral later in de game iets té precies te zijn, waardoor je soms irritant lang moet proberen om aan de andere kant te geraken voor je daarin slaagt.


Gevechten


In Giraffe and Annika speel je een jong meisje en dus is het ook niet meer dan logisch dat je jouw tegenstanders moet ontwijken in plaats van er een gevecht mee aan te gaan. Bij elke queeste krijg je echter wel een ‘bossbattle’ te slikken die je moet winnen door op de juiste momenten naar links of rechts te bewegen en de knop in te drukken. Dat gaat mooi synchroon gepaard met de muziek, waardoor ze vrij onderhoudend zijn. Iets meer van dit soort actie had zeker gemogen.


Geluid


Over de muziek gesproken: die is uitstekend. De soundtrack zit goed in elkaar en ook de geluidseffecten zijn erg passend, wat enorm helpt om in de juiste sfeer te geraken en sterk bijdraagt tot het spelplezier.


Graphics


Ook de graphics zelf zijn geslaagd. De Japanse animestijl, knappe omgevingen en de geweldige ‘characterdesign’ zijn absoluut essentieel voor deze adventuregame. Er zit zeker voldoende creativiteit en kunst in het geheel, met bovendien knappe ‘cutscenes’ die eruit zien als pagina’s uit een manga en waarin je veel meer te weten komt over wat er precies met jou is gebeurd.


Om alles nog wat meer dynamiek te geven, is er een heuse dag-en-nachtcyclus ingesteld. Bovendien beweegt alles en iedereen – en vooral Annika – er vlot en natuurlijk. Annika reageert telkens erg organisch op wat er rond haar gebeurt, wat je nog meer in de wereld van haar en Giraffe trekt.


In het kort


Giraffe and Annika is een leuke adventuregame vol coole characters en mooie omgevingen die mede dankzij de uitstekende soundtrack voldoende in huis heeft om je vijf tot zes uur mee bezig te houden. Daar zou echter gemakkelijk twee uur van afgeroomd kunnen worden als je de frustrerende momenten niet meerekent, waardoor we hier eigenlijk over een behoorlijk korte game hebben. Het element van spanning ontbreekt ook wat, waardoor deze adventure vooral geschikt is voor wie trek heeft in een mooi weergegeven verhaal over een jong meisje dat haar uiterste best probeert te doen om haar geheugen terug te vinden.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page