top of page

Gamerecensie - Nintendo Switch - RPG Maker MV

Platform; Nintendo Switch Ook op: Pc (oorspronkelijke game) Genre: rollenspelmaker Ontwikkelaar: KADOKAWA (NIS America) Algemene score: 8


Doorheen de jaren zijn er heel wat verschillende soorten rollenspelen geweest en hoewel ik altijd een sterke voorliefde heb gehad voor tabletop rpg’s, heb ik vaak genoten van de betere roleplaying gametitels die voor de pc en voor consoles beschikbaar waren. Wie van de typisch Japanse rollenspelen die doen denken aan oudere 2D-titels houdt, heeft al jarenlang een vette kluif aan RPG Maker. Die serie games stelt je immers in staat om zélf een volledige game in elkaar te steken. RPG Maker MV is een ‘port’ van de robuustere pc-versie, maar vertaalt de game zich wel voldoende goed naar een console met minder rekenkracht dan de meeste stevige gaming-pc’s, zoals de Nintendo Switch?




GameJunks_recensie_RPG Maker MV
.pdf
Download PDF • 3.20MB

Klik op de link hierboven om de recensie te downloaden in pdf-formaat

Over de game


De eerste RPG Maker dateert al van 1992, maar ondanks een levensduur van maar liefst 28 jaar en een enorme populariteit in Japan, is de reeks in de westerse wereld minder bekend. Dat zal echter wel veranderen nu RPG Maker MV is verschenen voor de Nintendo Switch. Die console staat of valt met zijn exclusieve titels en het overhevelen vanuit een computerarchitectuur gebeurt dan ook zelden probleemloos… maar dat betekent zeker niet dat je deze RPG Maker MV links moet laten liggen!


Eenmaal je RPG Maker MV hebt opgestart, krijg je een redelijk korte, maar erg nuttige tutorial voor de kiezen. Helaas is die weg nadat je een eerste keer hebt gekeken, waardoor je de volledige game moet rebooten en een ander profiel dient te maken als je de instructies en tips nog eens wilt zien. Dat is best wel een groot minpunt, vooral omdat er geen in-game guide beschikbaar is en er ook op de website van deze titel niet al te veel bruikbare info is te vinden.


Gelukkig is er wél een zeer actieve community waar je met jouw vragen terecht kunt. Dat is natuurlijk gedeeltelijk een gevolg van het feit dat erg veel gamers hun eigen creaties met anderen willen delen.





Soms is het even zoeken naar volledig uitgewerkte rollenspelen, maar eenmaal je de betere pogingen hebt gevonden, is het echt genieten. Wat anderen doen, kan immers erg inspirerend werken en je meer inzicht bieden in wat zoal mogelijk is met deze rollenspelmaker.


Het grootste verschil met de pc-versie, is dat er geen plug-ins beschikbaar zijn en dat ook de interface niet altijd even intuïtief aanvoelt. Hier en daar zitten er nog foutjes in de UI die lijken voort te komen uit het feit dat dit een port is van een game die oorspronkelijk natuurlijk niet voor de Nintendo Switch bedoeld was, maar al bij al valt het eigenlijk reuze mee en natuurlijk biedt deze versie ook een niet te verwaarlozen voordeel en dat is de manier waarop de Nintendo Switch zelf bestuurd wordt. Vooral de touchscreen is vaak van enorme hulp, waardoor we RPG Maker vaak in ‘handheld’-modus hebben gespeeld. Desondanks is het toch handig om een usb-toetsenbord bij de hand te hebben, zodat je veel sneller tekst kunt intypen.


Helaas kan er geen muis aangesloten worden (ook al biedt de hardware zelf in principe die optie wel) en ook het feit dat er geen ‘undo/redo’-optie is, doet soms de nodige frustraties opborrelen.


De wereld


De hele bedoeling van deze game is vanzelfsprekend dat je zelf volledige rpg’s kunt maken zonder dat je daar enige echte programmeerkennis voor nodig hebt. Daartoe breng je heel wat verschillende elementen bij elkaar, waaronder natuurlijk de kaarten waarop gespeeld wordt. Die maps kunnen een veelheid aan verschillende settings simuleren, waaronder fantasy, Arabische vertelsels en steampunk.


Jammer genoeg lijken de beschikbare tegelsets vaak erg op elkaar, maar desondanks is er nog steeds heel wat variatie mogelijk. Er zijn zelfs véél meer opties beschikbaar dan dat het geval is bij, bijvoorbeeld, Mario Maker, en alleen al coole speelvelden in elkaar steken kan gemakkelijk tientallen uren in beslag nemen.





Alles werkt met gesegmenteerde lagen, zodat je bijvoorbeeld eerst gras kunt kiezen en er daarna voorwerpen bovenop kunt plaatsen. Zo kan je hele grotten, labyrinten en zelfs steden creëren. Het is een erg verslavend proces dat soms ook een beetje frustrerend kan zijn, vooral omdat je soms even moet zoeken om stukken te vinden die je netjes bij elkaar kunt puzzelen. De afbeeldingen zijn wel erg helder en je kunt ook de kleuren naar hartenlust veranderen, alleen is het toch wel spijtig dat je nergens kunt inzoomen.


Op de speelvelden zelf kan je ‘triggers’ plaatsen die de spelers zelf niet kunnen zien, zoals teleporteerlocaties die personages toelaten om ogenblikkelijk van het ene naar het andere punt te reizen. Die triggers kan je ook dupliceren om later ergens anders te kunnen gebruiken – erg handig, allemaal!


Geluid

Natuurlijk heeft een game ook achtergrondmuziek nodig en er zijn dan ook 192 verschillende soundtracks beschikbaar, georganiseerd in thema’s als ‘gevechten’. Het is zelfs mogelijk om de toonhoogte en het geluid in door jouw gekozen richtingen te pannen.


Buiten de soundtracks zelf zijn er allerlei geluidseffecten beschikbaar die variëren van klassieke bosgeluiden tot moderne punkeffecten. Zo kan je altijd wel iets vinden dat past bij de acties die in de game uitgevoerd worden of bij de locaties die worden bezocht – of dat nu kerken, kerkers, dorpen of andere plaatsen zijn.


Het is allemaal erg leuk, maar toch is deze Nintendo Switchversie beperkter dan wat je op de computer kunt draaien. Die pc-game laat je immers toe om zelf geluiden toe te voegen van andere bronnen.


Meer, nog: je kunt jouw eigen stem of die van iemand anders opnemen en in de game gebruiken! Dat kan helaas niet wanneer je de Nintendo Switch gebruikt, ook al biedt de console in principe de mogelijkheid om data via een usb-aansluiting toe te voegen. Het is meteen een van de euveltjes die je soms toch doen verlangen naar de volledige pc-versie. De remedie? Even weer de touchscreen ter hand nemen en merken hoeveel die zelf bijdraagt tot de ervaring!





Characters

Elk rollenspel heeft personages nodig en de creatie van coole ‘characters’ is meteen een van de onderdelen waarin RPG Maker MV uitblinkt. Het is behoorlijk gemakkelijk om figuurtjes aan te passen en vaardigheden te kiezen die passen bij het spel dat jij in gedachten hebt. Overigens kan je de terminologie die wordt gehanteerd voor de Skills, uitrusting en wapens simpel aanpassen. Dat is eigenlijk noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles consistent blijft. Zo ben je gewaarborgd dat elk element netjes binnen de gecreëerde wereld kan passen.


Het hele proces


RPG Maker MV spelen, kan je in zekere zin met puzzelen vergelijken: het kan gemakkelijk uren duren om een enkele ‘encounter’ correct te laten werken en er een samenhangende scène van te maken. Vooral ontmoetingen die sterk afhangen van wat de personages doen zijn moeilijk om onder de knie te krijgen, in tegenstelling tot ‘random encounters’. Het is echter immens leuk om de verschillende gevolgen te bedenken van de acties die de spelers met hun personages ondernemen. Het bedenken van de juiste Skills, magische voorwerpen, landschappen en vijanden: er kruipt erg veel tijd in, maar eenmaal het lukt, kan je er een enorme kick van krijgen. Voldoende om deze game aan te bevelen, dus..



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page