top of page

Rollenspelbespreking: Call of Catthulhu, Book I: The Nekonomicon

Katten en Lovecraftiaanse horror: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie en dat is het ook. Auteur Joel Sparks is er echter in geslaagd om beide elementen samen te voegen in drie boeken, waarvan Call of Catthulhu Book I: The Nekonomicon zoals de naam al zegt de eerste is.
Hierin ontdekken we dat er een aantal kwaadaardige Animal Cults (dierensekten) zijn die door de katten van deze wereld worden bestreden. Dit eerste deel bestrijkt de regels, inclusief het creëren van een personage. Aangezien ‘katten geen wiskunde kunnen’, wordt dat gedaan middels beschrijvingen: elke speler kiest gewoon een Role en een Lifestyle (Feral, Housecat of Snow Cat).


Om te ontdekken of een bepaalde actie lukt, wordt er met twee dobbelstenen gerold. Elke 1 of 2 is een ‘triestige kat’, een resultaat van 3 tot 6 ogen is een ‘gelukkige kat’ (er zijn ook speciale dobbelstenen beschikbaar). Voor gemakkelijke taken heb je maar 1 gelukkige kat op een van beide dobbelstenen nodig; voor gemiddelde taken een gelukkige kat op beide dobbelstenen; en voor moeilijke taken heb je op elke dobbelsteen een gelukkige kat nodig. Als uit jouw Role, Lifestyle of beschrijving blijkt dat je de ‘Right Cat for the Job’ bent, wordt de actie een graad minder moeilijk. Verder zijn er nog Treats, die werken als bepaalde voordelen die je krijgt in het spel.


Het grootste probleem met Call of Catthulhu is dat het systeem té simpel is. Omdat er zo weinig variatie is, krijg je zelden het gevoel dat je telkens iets anders aan het doen bent. Ook het feit dat het tweede boek een stuk dikker is en het eerste dus eigenlijk evengoed had kunnen samengevoegd worden met het tweede deel, waarin de wereld staat beschreven, is een minpuntje. Jammer, want het idee op zich is wel leuk.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page