top of page

Reistips: Kopenhagen 2024 - Deel I

Elke rechtgeaarde gastronoom, gepassioneerde reiziger, en nieuwsgierige wereldburger weet het wel: de hoofdstad van Denemarken is een van de mooiste en interessantste toeristische bestemmingen ter wereld. Het feit dat het land momenteel tweede op de ranglijst van gelukkigste landen op deze aardkloot staat, zal dus wel geen toeval zijn. Met haar fascinerende mix van oud en nieuw, charmante architectuur, prachtige groene parken, historisch cultureel erfgoed, vooruitstrevende culinaire ideeën en innovatieve design is er in Kopenhagen letterlijk voor iedereen wel iets te doen, terwijl de nadruk op duurzaamheid bijna overal voelbaar is. Wij trokken er opnieuw naartoe – voor het eerst sinds 2021 – voor een eerste vernieuwd overzicht. Later deze maand volgen er zowel meer gedetailleerde besprekingen als deel twee van deze reistips!





BeauSense Magazine_Reistips_Kopenhagen 2024
.pdf
Download PDF • 6.78MB

Download een nog volledigere versie van dit artikel in verrijkt pdf-formaat door op de link hierboven te klikken

 

Geschiedenis


De geschiedenis van Kopenhagen gaat tot de 10de eeuw. In die tijd  was de huidige wereldstad nog een klein vissersdorp – een bestemming die duidelijk af te lezen is aan haar oorspronkelijke naam, namelijk "Havn", wat (wellicht een beetje vanzelfsprekend) ‘haven’ betekent. Nadat de Vikings zo’n 250 jaar lang hun stempel op de geschiedenis hadden gedrukt, was Denemarken in een periode van koningen en koninginnen terechtgekomen, en in 1167 stichtte bisschop Absalon het huidige Kopenhagen.


Gedurende de eeuwen die volgden, groeide de stad uit tot een belangrijke nederzetting in de regio, mede dankzij de strategische ligging aan de Oostzee. In de vroege 15de eeuw werd ze uiteindelijk de hoofdstad van Denemarken en daarmee ook het politieke centrum van zowel Denemarken als Noorwegen. Tijdens de renaissance onderging de stad significante ontwikkelingen, waaronder de bouw van de beroemde wijk Frederiksstaden en talrijke barokke gebouwen. De invloeden van grote Deense architecten zoals Arne Jacobsen in de 20e eeuw zijn nog steeds zichtbaar in de stad.

 

Transport


We hebben het al eens eerder geschreven: wie door de straten van Kopenhagen loopt, merkt al snel dat de stad wat transport betreft mijlenver voorop ligt op het gros van haar concurrentie. Dat men hier duurzaam rondreist, staat buiten kijf: er zijn 5 keer meer fietsen dan auto’s en maar liefst 62% van de plaatselijke bevolking fietst naar het werk, de school of de universiteit. Die cultuur wordt actief ondersteund door uitgebreide fietspaden en een wetgeving die tweewielers erg gunstig gezind is.

Natuurlijk is er ook een uitgebreid netwerk van bussen, metro's en treinen die zowel de buitenwijken als de omliggende regio's bedienen. In 2020 werd de Metro van Kopenhagen zelfs nog uitgebreid met de M3 Cityringen, een nieuwe cirkelvormige lijn die de toegankelijkheid binnen de stad nog verder heeft verbeterd.


2024 markeert bovendien de 40ste verjaardag van de Copenhagen Card, een absolute aanrader waarmee je niet alleen ongelimiteerd kunt genieten van het openbaar vervoer, maar ook van de meeste bekende (en een aantal minder) bekende attracties die de stad rijk is. Met jouw eigen kaart kunnen er trouwens twee kinderen gratis meegenomen worden: top!



 

Bezienswaardigheden


Kopenhagen biedt een schat aan bezienswaardigheden die vaak ook haar rijke geschiedenis en culturele diversiteit weerspiegelen. Hier enkele niet te missen attracties waar we het veel uitgebreider over zullen hebben in onze Kopenhagen Special, die in mei 2024 zal verschijnen!


Christiania: Christiania, vaak beschreven als een stad binnen een stad, biedt een alternatieve kijk op het stedelijke leven. De enclave ligt in het hart van Kopenhagen en was oorspronkelijk een militaire basis die in 1971 gekraakt werd. Het zelfverklaarde autonome district was aanvankelijk nog controversieel, maar is met zijn half miljoen bezoekers per jaar ook een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Kopenhagen geworden. Critici durven wel eens beweren dat dit vooral te maken heeft met het liberale drugsbeleid dat er gevoerd wordt, maar ondertussen stuit de open (maar officieel illegale) cannabishandel van ‘Pusher Street’ op heel wat tegenkanting van de bewoners zelf, en is de vrijstad vooral aantrekkelijk omwille van haar artistieke graffiti, voedselkraampjes, brouwerijen, ruwe zelfgebouwde constructies, kleurrijke muurschilderingen, en evenementen (waaronder allerlei concertjes).  Ondanks herhaalde conflicten met de autoriteiten en interne uitdagingen zoals de invasie van motorbendes in de jaren '80 en sporadische, veelal drugsgerelateerde incidenten, heeft Christiania zich weten te handhaven door een collectieve landaankoop in 2012, wat van de krakers uiteindelijk legale landeigenaars heeft gemaakt. Dat ze nog steeds besturen via een soort pseudo-anarchistische consensusdemocratie, maakt deze 19 hectare van de historische wijk Christianshavn alleen maar interessanter.



 

Copenhagen Contemporary: Een indrukwekkend industrieel museum op Refshaleøen Island met enorme ruimtes en schitterende, moderne installaties. Tijdens ons bezoek is er een tentoonstelling rond de ruimte en het ontstaan van het heelal die wat we te zien kregen in het Planetarium van Kopenhagen zelfs bijna doet verbleken. Het CC grenst aan café Connie-Connie, waar je later in dit artikel meer over kunt vinden, en herbergt wisselende exposities. De rolstoeltoegankelijkheid maakt alles nog extra interessant – het bezoeken meer dan waard, dus, en niet alleen voor wie van moderne kunst houdt!



 

Hottub Copenhagen: Hottub Copenhagen ligt in het supertrendy Refshalevej, waar je ook de vele eetstandjes van Reffen en een van de allerbeste restaurants ter wereld – Alchemist – vindt. Op het eerste gezicht kan de ligging aan het uiteinde van een industrieel allegaartje misschien niet ideaal zijn, maar vanuit de vijf hottubs op de steiger, die elk plaats kunnen bieden aan maximum 6 personen, heb je een prachtig uitzicht op de stad en het water.  Tijdens koude dagen is het wel even op de tanden bijten bij het omkleden, maar eenmaal je in het 40 graden warme water bent gedoken, ben je zeker van een vol uur genieten.






 

Guinness World Records Museum Copenhagen: Toen we vele jaren geleden ons eerste Guinness World Records Museum op Hollywood Boulevard in Los Angeles bezochten, was dat nog een geheel nieuwe ervaring. Ondertussen heeft Ripley’s, dat ook instaat voor het gelijkaardige Ripley’s Believe It or Not!, in tal van grote steden een dergelijke attractie, en dus ook in Kopenhagen. Het museum is een speelse ode aan menselijke prestaties en eigenaardigheden, van de langste mens ter wereld tot wie de meeste piercings ter wereld heeft. Wie benieuwd is welke medemensen de snelste 100 meter sprinten of de meest succesvolle albums op hun naam hebben staan, wordt niet alleen getrakteerd op leuke weetjes, maar ook op wassen standbeelden, tv-beelden, interactieve voorstellingen, en meer. Het museum ziet er hier en daar uit alsof het een nieuw likje verf mag gebruiken, maar dat mag zeker de pret niet drukken – ideaal voor een familie-uitje!


 


De Kleine Zeemeermin: Niet ver van de dynamische energie van het stadscentrum, zit de Kleine Zeemeermin eenzaam op haar rots aan de promenade Langelinie. Dit beroemde bronzen standbeeld werd gecreëerd door de beroemde Kopenhagenaar Edvard Eriksen en verwijst naar het moment uit het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen waarin de zeemeermin menselijk wordt. Overigens heeft de Kleine Zeemeermin iets gemeen met ons eigen Manneken Pis: hoewel ze met haar 1,25 meter behoorlijk klein is, is ze een van de grootste trekpleisters die haar stad rijk is.

 


Nationaal Museum van Denemarken: In het hart van Denemarken vind je het Nationaal Museum van Denemarken terug – een ware schatkamer van geschiedenis en cultuur. Wij worden hartelijk ontvangen, brengen onze bagage tijdens een bijzonder regenachtige dag naar de lockers beneden, en genieten van zowel het gezellige cafeetje als de uitgestrekte hallen die vol verzamelingen die niet alleen naar de Deense (pre)historie, middeleeuwen en renaissance, maar ook naar die van onder andere het Amerikaanse continent, Afrika, Oceanië, en Antarctica verwijzen. Dé absolute highlight – en onze favoriete expositie – is echter die rond het oude Egypte. Van mummies tot indrukwekkende sarcofagen en minutieus uitgesneden reliëfs: hier worden de farao’s en godsdienst van weleer prachtig in beeld gebracht. Om wat meer inzicht te kunnen krijgen op de ethische vraagstukken rond het exposeren van dergelijke museumstukken, gaan we daar in het volgende nummer meteen een volledig artikel aan wijden.


 


Planetarium: Voor degenen die een sterrenkundige reis wensen, biedt het Planetarium in Kopenhagen een diepe duik in de mysteries van het universum. Het opzet is enorm geslaagd, met allerlei kleine weetjes die op indrukwekkende wijze in beeld worden gebracht, een wisselende evenementenkalender, en verschillende films die je kunt bekijken in de enorme koepelzaal. In de giftshop vinden we bovendien allerlei leuke dingetjes om ons bezoek te verzegelen, waaronder een kaartspel met vragen over het heelal. Aan te raden!


Meer info: www.planetarium.dk

 



Tivoli Gardens: Laten we duidelijk zijn: als je Kopenhagen bezoekt, is het eigenlijk doodzonde om geen stap binnen te zetten in Tivoli Park en wel om heel wat verschillende redenen. Het gaat hier immers niet alleen om een van ’s werelds twee oudste attractieparken (het andere bevindt zich zelfs min of meer in de buurt), we hebben ook in geen enkel ander park ter wereld zoveel culinaire toppers aangetroffen. Tivoli opende de deuren al in 1843 en kan rekenen op prachtige tuinen, sprookjesachtige lichten, top live shows, een oude maar coole houten achtbaan, gezellige winkeltjes, en allerlei verschillende rides. Een van de absolute trekpleisters is de Japanse Pagoda, waar de allerbeste chefs ter wereld – allemaal toppers met een eigen Michelinsterrenrestaurant – tegenwoordig een residentie komen doen. Helaas: tijdens ons bezoek komt niemand minder dan Deense sterrenchef Nicolai Tram van het zuid-Zweedse Knystaforsen zijn ding er doen, maar net wanneer wij niet beschikbaar zijn! Volgende keer beter, dan maar? Het is sowieso een geweldige manier om van de allerbeste keukens te kunnen genieten, maar ook in de andere restaurants van het park of aan een van de vele eetstandjes buiten of binnen (in de Tivoli Food Hall) kan je erg lekker eten. Wie echt slim is, verblijft bovendien gewoon lekker in het aanpalende Nimb Hotel, dat volledig geïntegreerd is in het park zelf. 


 

In deel 2 zullen we het ook hebben over andere niet te missen attracties, zoals het Rosenborg Slot (een 17e-eeuws paleis waar de kroonjuwelen worden bewaard), de indrukwekkende botanische tuin, het het Louisiana Museum voor Moderne Kunst net buiten de stad, en het Viking Museum, dat eigenlijk op een korte treinrit verder in Roskilde ligt. In onze Kopenhagen Special van mei 2024 vind je bovendien nog véél meer informatie over alle locaties waar we het in dit en het volgende artikel over hebben.


 

Verblijf

Er zijn erg veel fantastische hotels in Kopenhagen, maar daar zullen we het in het volgende artikel en in onze Kopenhagen Special uitgebreid over hebben. Zo zullen we het NH Collection Hotel – met zijn nieuwe rooftopbar – en het Nimb Hotel zeker van dichterbij bekijken!


 

Restaurants

 




Connie-Connie: Het laagdrempelige designcafé Connie-Connie is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen verschillende creatieve partijen: Copenhagen Contemporary, Dinesen, TABLEAU, Ari Prasetya en 25 Deense en internationale kunstenaars. Deze kunstenaars hebben meubelstukken gecreëerd uit resthout van Dinesen. Dankzij hen en een samenwerking met TABLEAU en Ari Prasetya heeft Connie-Connie de prijs voor Beste Caféstoelen 2022 van Wallpaper gewonnen. Ook heeft het menu is simpel, maar biedt lekker bistro-eten aan, samen met een aantal aan te raden natuurwijntjes. Connie-Connie bezoeken zonder een stapje te wagen in het aanpalende CC, even te blijven kwijlen voor de ramen van Alchemist, of Reffen te gaan ontdekken, zou echter gewoonweg verboden moeten zijn.





 

Fru Nimb: Wie in het Nimb Hotel verblijft en dus ook toegang heeft tot Tivoli Gardens, of wie gewoon het park zelf bezoekt, kan gaan eten in het excellente Fru Nimb, een ‘klassiek’ Deens restaurant met open ‘boterhammen’, maar dan telkens voorzien van rijke, culinair hoogstaande toppings. Bijna alles is hier lokaal en meestal ook biologisch, en dat brengt Fru Nimb heel wat bij. Van de uitstekend gemarineerde haring met curryroom, ei, waterkers, kappertjesbessen en verse appel tot de klassieke rundstartaar met pickles, kappertjes, ui, radijsjes en rauwe eidooier: de ‘open sandwiches’ hier zijn top! Vraag de maître d’hôtel overigens naar de eigen schnapps, want die is eigenlijk ook niet te missen en nergens anders verkrijgbaar!



 

Gaijin: Na ons interview met chef Eric Vildgaard van een paar jaar geleden, wordt het dringend tijd dat we zijn toprestaurant, Jordnaer, eens bezoeken… maar ondertussen vonden we een ex-lid van ’s mans keukenteam, Edward Lee, terug in zijn eigen restaurant, dat vorig jaar de deur opende: Gaijin. Het woord betekent ‘buitenlander’ in het Japans en dat is geen toeval: Edward werd zelf geboren in Hong Kong en groeide op  in Australië, maar werkten vier jaar lang naast Vildgaard en weet zijn verschillende ervaringen op onnavolgbare wijze te vertalen in een eigen, op de Japanse keuken gestileerde, gerechten.  


Het feest begint al met een gerechtje van boekweitnoedels met witte troffel van Kroatië en sojasaus met paddenstoelen en gaat door tot een van de beste desserts dat we de afgelopen jaren hebben mogen proeven: een creatie met Japanse mandarijn. Ook de wijn- en sakekeuze is van het allerbeste allooi, trouwens. Verwacht nog dit weekend een volledige bespreking in mei, met daarin ook een interview met een begeesterde Edward Lee, die voor een aantal geïnteresseerde gasten zelfs zijn messen bovenhaalde om er vol vuur over te vertellen. Geen enkele twijfel aan mogelijk: Gaijin zal zeker erg veel erkenning krijgen in de restaurantgidsen. Zeg maar dat wij het gezegd hebben.


Meer info: www.gaijincph.dk


 


Kodbyens Fiskebar: Het gebeurt niet zo vaak dat we een restaurant een tweede keer bezoeken op een paar jaar tijd, maar met Kodbyens Fiskebar was dat eigenlijk een noodzaak… en we hopen zelfs geregeld terug te keren naar deze toplocatie in de voormalige slagerswinkel van Flæsketorvet. Hier vond je ooit het vleesverpakkingsdistrict, maar ondertussen is de locatie een topbestemming geworden en dat kan je onder andere zien aan de leuke terrasjes en trendy zaken. Het interieur van Kodbyens Fiskebar is trendy industrieel en ook de vele visgerechten zien er gepast funky uit. Hier vind je alleen ingrediënten van absolute topkwaliteit, nog verder naar boven getild door de übersympathieke chef  Jamie Lee, die de stiel leerde onder andere Jason Atherton, toen hij nog in Londen voor onder andere de Gordon Ramsay Group werkte. Ondertussen staat de topchef al heel wat jaren achter het fornuis bij Kodbyens Fiskebar en dat zorgt voor een zelden geziene consistentie in de gerechten. Wij begonnen met sublieme oesters (waaronder gillardeau-oesters) met een subliem eigen sausje, fantastisch klaargemaakte krabscharen en een smeuïg maar hartig taartje met kaas, en we eindigden enorm voldaan, mede dankzij de excellente winepairing van mede-eigenaar (samen met Kristian Linde) Anders Selmer, de joviale ex-sommelier van Noma (gedurende enkele jaren het beste restaurant ter wereld). Verwacht dit weekend nog een volledige bespreking en een onderhoudend interview!



Mikkeller & Friends – Ramen to Biiru Vesterbro: Hoewel Japanse ramen al zo’n 400 jaar oud is en zich tijdens de laatste eeuwen wist te verspreiden van Chinatown in Yokohama doorheen de rest van Japan en uiteindelijk tot de hele wereld, is ramen nog maar de laatste jaren echt populair geworden in Kopenhagen. Die bekendheid was echter wel explosief: het is er tegenwoordig erg trendy om van dé Japanse soulfood bij uitstek te eten, en het aan brouwerij Mikkeller gerelateerde Mikkeller & Friends heeft ondertussen al verschillende ramenrestaurants in de stad geopend. Wij gingen eten in Ramen to Biiru Vesterbro, ontdekten er enkele leuke biertjes en een eigentijds ramenmenu, met verschillende gerechten die een eigen ‘twist’ geven aan de welgekende bereidingen. Onze ‘spicy miiso ramen’ op basis van kippenbouillon en een pikante misomengeling deed niet alleen omwille van het feit dat ze erg pikant was tranen in de ogen springen, maar ook omwille van de uitstekende kakuni (vette varkensbuik) en hanjyuku tamago (zacht gekookt eitje). Wij kozen voor héél pikant, met een veel mildere maar even lekkere  veganistische ramen op basis van kombu (Japanse zeewier) als tegenhanger. Ideaal als je snel en goedkoop, maar toch voldoende wilt eten!


 

 


Nimb Bar: Een van de mooiste locatie waar we hebben gegeten, is ongetwijfeld Bar Nimb in het Nimb Hotel aan het al vermelde Tivoli Park, waar een subliem decor met vogels van artieste Veronica Hodges en prachtige zwarte muurschilderingen die eigenlijk verwijzen naar een behoorlijk luguber verhaal dienst doen voor een fantastisch ‘afternoon tea’-concept, terwijl je er  ook allerhande geweldige cocktails kunt drinken. Voor ‘teatime’ krijgen we toppertjes als ‘choux au craquelkin’ met gerookte zalmfilet, kappertjes en citroengelei geserveerd. De waldorf vol-au-vent met appel, druif en walnotenroom en de pani puri met eierenroom, met de hand gepelde garnalen en dille zijn niet te missen. Als tweede gang krijgen we onder andere macarons met zwarte bessen en taart met kersenmousse, appelmoes en cacao. Binnenkort een volledig verslag! Begin overigens met een glas Ruinartchampagne – dat deden wij immers ook!




Foto's: Paula van Unen & wallpapers


Dirk Vandereyken


 

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page