top of page

Rollenspelaccessoirebespreking: DMB Tiles - 2

Rollenspel– en wargameaccessoire

Uitgever: DMB Games

Verschillende sets / 2016-2017

Makers: Andrew Lawrence


Een van de mooie dingen – en dus een van de grootste aantrekkingskrachten – van rollenspelen is dat de verhalen die ze vertellen enkel begrensd zijn door het bijpassende genre en de eigen verbeelding. Ze bieden een aanstekelijke vorm van 'collaborative storytelling', een uitlaatklep, een manier om – bij proxy – opgewonden te worden over zaken die je in het echt wellicht nooit zult meemaken, tactische uitdagingen, en nog veel meer.


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in pdf-formaat

Voordeel van het feit dat de muren apart te plaatsen zijn van de vloertegels: je kunt stukken open laten om gemakkelijker te kunnen zien wat er gebeurt en om de figuurtjes gemakkelijker te bewegen. Nadeel: het duurt allemaal net iets langer om op te zetten.


Visueel aspect


Ondanks het feit dat de uitdaging vooral in de eigen creativiteit ligt, is het soms toch extra leuk als je een visueel aspect kunt toevoegen aan jouw spel. Ook ‘miniatures battle’-games kunnen vaak decor gebruiken en dat is nu net waar DMB Games voor probeert te zorgen.


DMB Dungeon Tiles


Hoewel er een eigen boardgame in de planning staat, profileert DMB Games zich momenteel nog vooral met zijn geweldige DMB Dungeon Tiles – driedimensionaal, modulair terrein, waarmee je prachtige sets kunt maken voor figuurtjes die op een schaal van 28 millimeter zijn gemaakt. Voor wie niet op de hoogte is: in de rollenspel- en wargamewereld betekent die schaal dat figuurtjes die gemiddelde volwassen mannen voorstellen ongeveer 28 millimeter hoog zijn, terwijl alle andere wezens en de monsters, dieren, voertuigen en decors proportioneel kloppen met die afmetingen.


De DMB Dungeon Tiles zijn overigens niet volledig ‘eigen werk’: DMB Games gebruikt immers gietvormen van Hirst Arts (www.hirstarts.com). Hoewel je met een pakketje gietvormen zelf heel veel stukken kunt maken, zijn die gietvormen vrij prijzig en moet je behoorlijk veel werk steken in het in elkaar steken van gebouwen, kerkers, kamers en andere interieurs. Zo moet je zelf materiaal aankopen om in de vormen te gieten, alles hard laten worden, (al dan niet) aan elkaar plakken, verven, enzovoort. Het geniale van DMB Games is dat ze al die dingen voor jou doen: hun decorstukken zijn al aan elkaar geplakt, passen modulair goed bij elkaar en zijn uitstekend (en dus erg realistisch) geverfd, waardoor je er zo mee aan de slag kunt gaan.


Extra handig is dat de stukken worden voorzien van een velt ondergrond, zodat ze wat steviger op de oppervlakte staan en minder gemakkelijk verschuiven. Dat is trouwens ook nodig, want in tegenstelling tot wat Dwarven Forge bijvoorbeeld doet met Master Maze en zijn Dwarvenite Sets, zijn de muren aparte stukken, die niet zijn vastgemaakt aan de vloer. Dat laat meer vrijheid toe, maar zorgt er ook voor dat je beter ziet dat alles uit kleinere onderdelen bestaat. Bovendien kost het gewoonlijk wat meer tijd om alles op te zetten – vooral als je ook de buitenmuren wilt plaatsen. Het is een kleine prijs die je betaalt om meer keuzes te kunnen hebben bij de opbouw en wij raden dan ook aan om – voor zover je kunt inschatten wat je nodig zult hebben – de belangrijkste spelstukken al te sorteren of de interieurs reeds op te bouwen voor de spelsessie start.


De stenen zijn enorm realistisch gebeeldhouwd én geschilderd. Het proces is echter niet machinaal, waardoor je soms kleine oneffenheden krijgt, zoals hierboven duidelijk te zien is. Doorgaans vallen deze echter mee en zorgen ze zelfs voor een realistischer gevoel.


Het andere grote nadeel wanneer je DMB Dungeon Tiles gebruikt is: ze zijn gemaakt van gips waar hars is aan toegevoegd. Dat betekent dat ze behoorlijk breekbaar zijn. Wie voorzichtig is, zal niet veel last hebben, maar omdat de muren apart staan, valt er soms wel eens iets omver en dan kan het gebeuren dat er een stukje verf af schilfert of dat er (in het ergste geval) een stukje gips af breekt. Dit is meestal op te lossen met een likje verf of bijvoorbeeld door wat vals mos of andere begroeiing over het afgebroken stukje te plakken, maar leuk is natuurlijk anders. Het is echter een kleinigheid als je bedenkt hoeveel mooier jouw rollenspelscènes kunnen zijn.


Een van de grootste voordelen van dit soort terrein is dat spelers erg vaak op ideeën komen die ze anders niet zouden bedenken. Zo hebben we al vaak meegemaakt dat het gewoon ‘schieten’ opeens evolueert naar achter een kast duiken, een kandelaar in de hand nemen, zich achter een hoek verstoppen, beschutting zoeken achter een stalagmiet, enzovoort. Op die manier werken driedimensionale accessoires de verbeelding net in de hand.


Voor dit artikel mochten we enkele stukken uit de nieuwe Sci-Fi Set uittesten. Het allemaal prachtige vloeren, met een klein nadeel: voorlopig heeft DMB Games er geen specifieke muren voor beschikbaar. Hoewel er een uitgebreide set van Gothic Walls is (die we al eerder hebben beschreven), kan je de sf-vloeren dus (nog) niet gebruiken om een volledig 3D-complex mee uit te bouwen. Dat betekent echter niet dat ze onbruikbaar zijn – in tegendeel, zelfs.
Er zijn twee soorten vloeren:


Rivet Floor Tiles: Deze bestaan uit vierkanten tegels (waardoor je gemakkelijk afstanden kunt meten) van elk 1 inch (2,54 centimeter) per zijde. Wie al wat langer rollenspeelt, weet natuurlijk dat 1 inch meestal staat voor 5 voet. Net zoals bij de andere producten van DMB Games het geval is, bestaan elke vloertegel uit een dubbele laag ‘stenen’, met daaronder een dunne laag vilt. In elke hoek lijkt een ‘nagel’ te zitten, wat extra textuur geeft en alles realistischer doet ogen. Nog belangrijker is echter de afwerking, want die is echt heel erg geslaagd. We hebben al veel sf-sets gezien die veel te specifiek zijn en daardoor moeilijk kunnen gebruikt worden voor bepaalde sf-spelen, maar deze tegels zijn behoorlijk ‘generisch’, zonder daardoor aan karakter te verliezen. De metalen verf is heel knap gelaagd en komt enorm realistisch over. Bovendien lijken deze tegels om een of andere reden iets steviger te zijn dan de Dungeon Tiles. Dat kan illusie zijn, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de gebruikte vernis en verf.


Wij testten de volgende tegels uit:


Sci-Fi Set – 2x2 Rivet Floor Tile: Vloerstukken met telkens 4 vakken (2 aan elke zijde) – een goede afmeting om te gebruiken wanneer je kleinere ruimtes moet maken of grotere vloerstukken moet aanvullen.
Sci-Fi Set – 2x4 Rivet Floor Tile: Vloerstukken met 2 rijen van telkens 4 vakken. Deze zijn handig om gangen mee te maken waar 2 personen naast elkaar door kunnen en zijn besparen tijd als je 4x4-stukken moet aanvullen met extra rijen van 2.


Sci-Fi Set – 4x4 Rivet Floor Tile: Vloerstukken met 8 vakken (4 aan elke zijde). Deze zijn essentieel en een must om snel grotere ruimtes in elkaar te kunnen zetten. Tijdbesparend, dus, maar niet klein genoeg om elk mogelijke ruimte met rechte hoeken te kunnen maken. Je koopt dus best ook enkele 2x2-sets om voldoende verschillende vloeren mee te kunnen bouwen.

Het mag duidelijk zijn dat in er een ding ontbreekt in onze collectie: rijen van 1 tegel (zoals een 1x4). Zonder is het met onze stukken onmogelijk om ruimtes te maken waarvan 1 kant een oneven aantal vakjes bevat. Vergeet dus zeker niet een aantal van deze vloeren te bestellen wanneer je Sci-Fi Sets aankoopt!


Metal Tread Floor Tiles: Deze stellen vloeren voor die van dikke metalen draden zijn gemaakt – een soort metalen maas, dus. De kleur is gelijkaardig aan die van de Rivet Floors, waardoor die setjes hier gemakkelijk mee zijn te combineren, maar de Metal Tread Floor Tiles hebben meer textuur, waarbij de hoger gelegen gedeeltes lichter zijn dan de lagere. Mogelijk werd hier een highlight- of drybrushtechniek voor gebruikt. Toch steken de hoger gelegen ‘draden’ niet zo veel uit, waardoor je er gemakkelijk figuurtjes op kunt plaatsen zonder dat die omver vallen.


Wij testten deze tegels uit:


Sci-Fi Set – 4×4 Metal Tread Floor Tile: Zoals de 4x4 Rivet Floor Tile, maar dan met ‘metalen maas’ in plaats van een harde vloer. Voor de duidelijkheid: de tegels zijn niet écht gemaakt van metalen kabels, dat is gewoon hoe de vormen eruit zien. De verf verleent heel wat realisme aan het geheel, maar natuurlijk is een 4x4-stuk niet veelzijdig genoeg om veel ruimtes mee weer te geven. Daarvoor heb je ook kleinere stukken nodig. In ons geval combineerden we met de Rivet Floor Tiles, maar, hoewel alles goed bij elkaar aansluit, zie je natuurlijk dat het om verschillende vloertypes gaat. Het is dus beter om voldoende stukken van eenzelfde vloertype aan te kopen.


Sci-Fi Set – 2x2 Metal Tread with Corner Pipe en 2×2 Metal Tread Floor Tile with Pipes 1: Deze twee vloertegels staan onder verschillende namen op de website van DMB Games, maar hebben elk dezelfde foto meegekregen. Wij vermoeden dus dat het om een vergissing gaat en dat de ene tegel een stuk pijp heeft dat een vakje ver recht gaat en dat een vakje om 90 graden buigt, terwijl de andere tegel enkel een buis heeft die op een vakje 90 graden buigt, zonder recht stuk. Ook hier weer geldt dat alles er erg realistisch uitziet. De buisgedeeltes sluiten bovendien mooi op elkaar aan, zonder al te duidelijke niveauverschillen, waardoor ze een mooi circuit kunnen vormen.
Sci-Fi Set – 2×2 Metal Tread with Straight Pipe: Een vloertegel van 4 vakjes (2 aan elke zijde), waarbij er een rechte buis doorheen twee vakjes loopt, terwijl de andere twee vakjes de metalen maasvloer tonen. Alles sluit gemakkelijk aan bij de andere vloertegels. Knap!

Conclusie


Laten we duidelijk zijn DMB Games is verantwoordelijk een van de mooiste 3D-terreinopties voor rollenspelen en wargames die er bestaan. Dankzij de toevoeging van allerlei kleinere vloertegels, kan je heel wat verschillende ruimtes creëren. In tegenstelling tot de reguliere fantasysets, zijn er echter te weinig opties beschikbaar voor de Sci-Fi Sets. Zo zijn er geen specifieke muren voor en zal je elders extraatjes als consoles, tafels, stoelen en andere accessoires moeten kopen als je de decors wat levendiger wilt maken en ook wilt inrichten.


Een nadeel is wel dat er meer tijd nodig is om alles op te zetten. Ondanks het feit dat alles wat extra tijd kost, zouden we dit soort sets echter altijd aanbevelen bovenop 2D-vloerplannen, kaarten of ‘battlemats’. Een minpuntje tegenover Dwarven Forge is dan weer dat de gips-harscombinatie vrij breekbaar is. De vilten ondergrond zorgt ervoor dat grote stukken die afbreken nog aan het onderste velletje vast hangen, maar als er wat verf afschilfert of als je andere stukken verliest, zal het verfpenseel of wat extra materiaal moeten bovengehaald worden om het blootgestelde witte gips te verbergen. Wie voorzichtig is en minder lomp is dan deze recensent, zal desondanks niet veel problemen ondervinden met deze setjes. Aanraders, allemaal!

Meer info: www.dmbgames.co.uk

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page