top of page

Tourbespreking: Dunedin, Florida - ParrotDise Express

Hoe beslis je wat je doet wanneer je wordt gepresenteerd met een overaanbod? Neem nu Clearwater en Dunédin: twee zusterstadjes in Florida waar je heel wat tours kunt vinden. De meeste van die tours hebben te maken met het gaan bekijken van dolfijnen. ‘Dolphin watching’ is a ‘big thing’ in de gezellige, warme buurt, en zelfs tijdens het regenseizoen waar wij ons in bevinden kiezen dagelijks meer dan een dozijn gidsen ervoor om in hun boot het water op te gaan en met hun gasten op zoek te gaan naar een van de meest interessante zoogdieren van het waterrijk. Waar je dan naar kijkt als potentiële klant, zijn dingen als klantvriendelijkheid, duur, kennis van zaken en entertainmentwaarde; vier zaken waar ParrotDise Express erg hoog op scoort.


Klik de foto om het hele artikel te downloaden in pdf-formaat


ParrotDise Express vertrekt vanuit Dunedin – een woord dat we lang uitspraken zoals ‘Dunédain’, een mensenras uit The Lord of the Rings, maar dat blijkbaar eerder hoort te klinken als ‘Djoenedin’. Vanuit Clearwater is dat nauwelijks een kwartiertje rijden en dankzij het hoge aantal Uberchauffeurs die in de buurt rondrijden ben je er dan ook erg snel, al kan je er ook een uurtje uitnemen om de streek beter te verkennen met het openbaar vervoer.


De boot is behoorlijk kleurrijk, met veel groen, en ligt tussen een kantine waar verschillende soorten verse vis (voornamelijk zeebaarssoorten) en (onder andere) plaatselijke bieren worden geserveerd en een iets chiquer restaurant in – handig voor wanneer het regent, want je moet maar een half minuutje wandelen om beschutting te vinden.
Kapitein Jeff – meteen ook gecertificeerde kustwachter, muziekliefhebber en lid van de bestuursraad van het toerismebureau – is een enorm innemende man, wiens enthousiasme eraf druipt. De man breekt het ijs door enkele grapjes te vertellen en schenkt duidelijk aandacht aan de vragen en noden van de inzittenden – net als zijn assistente. Terwijl Jeff achter het roer op het bovenste dek plaatsneemt, zorgt zij voor de nodige babbels en gratis drank. Een rode punch met rum (die je nauwelijks proeft, wat Jeff noopt om iedereen eraan te herinneren dat er meer alcohol in zit dan je zou denken), wijn, sangria, een paar verschillende biertjes, water en frisdranken.


Tijdens onze vaart is er een jarige aan boord en tegen de tijd dat we terug zijn, zien de gezichten van haar en haar vriend er al nét iets roder uit – het is hen gegund.


Jeff vertelt ons dat de meeste dergelijke tours maar anderhalf uur duren en dat de boot zelfs vaak eerder terug is – iets wat hij absoluut wil vermijden. Hij bezweert iedereen dat hij niet op de klok kijkt en dat blijkt niet gelogen te zijn; op geen enkel moment zien we hem een blik slaan op zijn uurwerk. Die instelling wordt nog duidelijk wanneer we eenmaal de baai voorbij zijn. Onderweg komen we te weten dat de Scientologykerk hier zijn hoofdkwartier heeft en dat John Travolta daartegenover woont, terwijl de penthouse van Tom Cruise bijna klaar is en Hulk Hogan net een nieuwe woning heeft gekocht, maar eenmaal de eerste dolfijnen zich laten zien, doet Jeff erg veel moeite om ze in zijn vizier te houden.
Dolfijnen zijn er intelligente dieren en we komen te weten dat ze ervan houden om spelletjes te spelen – bijvoorbeeld door in het sop van de boot te zwemmen en geregeld eens op te springen. Bovendien houden ze ervan als ze aandacht krijgen en je lawaai maakt. Hoe moeilijk dat ook is met een boot die niet vol is (de ParrotDise Express vaart elke dag uit en kent op topmomenten 35 inzittenden), de meeste bezoekers doen hun best en dat doet Jeff zeker ook: ‘Don’t be antisocial!’ roept hij de dolfijnen geregeld toe wanneer ze even verdwijnen of niet meteen mee willen.

Eenmaal Honeymoon Island voorbij, vinden we gezamenlijk een achttal dolfijnen die lang om ons heen blijven (of waar wij omheen varen). Het siert onze kapitein dat hij daarna vraagt of we het zien zitten om nog wat langer te zoeken en dat doen we ook… tot enkele hevige regenbuien zich aan de horizon aankondigen en de ParrotDise Express zich genoodzaakt ziet om (relatief droog) doorheen de regen te klieven om ons weer aan wal te zetten.


De ParrotDise Express is ook beschikbaar voor privé-excursies en snorkelcruises. Daarover berichten we over enkele dagen! Ook een interview met Jeff zelf volgt nog.


Meer informatie vind je alvast op: http://parrotdiseexpress.com.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page