top of page

Bespreking: Escaperoom Leuven

Het heeft even geduurd, maar sinds enkele jaren duiken er steeds meer escaperooms op in België. Ook in studentenstad bij uitstek Leuven heeft het fenomeen zijn intrede gedaan. Wij gingen op bezoek bij Escaperoom Leuven om er een paar kamers uit te testen en te praten met onze naamgenoot, uitbater Dirk.Klik op de afbeelding hierboven om het volledige artikel te downloaden in mooi pdf-formaat


Escaperoom Leuven bevindt zich in een groot pand op de Leuvense Blijde Inkomststraat, vlakbij de faculteit Letteren en de universiteitsbibliotheek. Al bij het binnenkomen valt op dat er hier hard is gewerkt aan de sfeer, al wordt dat natuurlijk nog duidelijker in de escaperooms zelf.


Wie graag eens komt ‘ontsnappen’, heeft drie keuzes: de New York Bank Heist, de Surgery Room en Missing Geisha, met ontsnappingspercentages van respectievelijk 35-40, 50 en 50-60 procent. De regels zijn zowat identiek voor elke kamer en liggen in de lijn van wat je van escaperooms kunt verwachten: sommige zaken mag je niet proberen te verwijderen en je krijgt telkens een uur om te ontsnappen, waarbij een ‘kamer’ meestal bestaat uit meerdere ruimtes. Je moet echter telkens een aantal problemen oplossen voor je een volgende deur kunt opendoen. Tussendoor kan je hints krijgen van de ‘gamemaster’, die alles vanuit zijn eigen, goed uitgeruste bureau gadeslaat op een scherm en je zo nu en dan te hulp schiet wanneer jouw groep vast komt te zitten. Natuurlijk wil je dat niet te vaak doen, want het is toch allemaal veel leuker als je het gevoel krijgt dat je er zelf in geslaagd bent om te ontsnappen, maar wij hebben alvast zelden meegemaakt dat er nooit hulp nodig is, al is het omdat je een draaislot verkeerd probeert te openen of omdat je een cruciale hint niet opmerkt wegens kleurenblindheid, slechtziendheid of stomweg onoplettendheid.

Iets wat we altijd kunnen appreciëren, is de mogelijkheid om te kiezen tussen escaperooms van verschillende generaties. Zo is de New York Bank Heist een kamer van eerste generatie, waarbij voornamelijk echte (hang)sloten worden gebruikt, terwijl de Surgery Room een recentere soort ruimte is. Wij proberen beide uit, aangezien een andere groep zich op dezelfde dag al aan Missing Geisha waagt. Zelf moeten we het met een (te) klein team zien te stellen, want hoewel we New York Bank Heist met z’n drieën kunnen aanvangen, moeten we als duo de Surgery Room weten te verslaan en dat blijkt niet zo simpel te zijn…


Onze derde man, Tom, kwam net terug van een fotoshoot... de make-up gaf alles nog extra ambiance.Surgery Room


We beginnen met de Surgery Room. Die heeft een behoorlijk leuk achtergrondverhaal: je wordt wakker in een donkere operatiekamer in een oud ziekenhuis. Het laatste wat je jezelf kunt herinneren, is dat je in een vergaderzaal van een hotel zat te luisteren naar een lezing van een dokter. Daarna nodigde de dokter je uit om iets te komen drinken, maar wat er vervolgens gebeurde, is een beetje mistig. De achtergrond wordt leuk uit de doeken gedaan in een knap gemaakt filmpje, alleen is de escaperoom bedoeld voor een groep van 4 tot 5 (of maximum 6) personen en voelt het dus een beetje bevreemdend aan dat het verhaal is opgebouwd rond een enkele persoon — al is dit ook het geval bij veel andere escaperooms. De puzzels blijken echter erg gevarieerd te zijn, met een mooie mix van doordenkertjes, visuele hints, allerhande rekwisieten en sloten. Jammer genoeg halen we het zelf niet op tijd, gedeeltelijk omdat we problemen hebben met een puzzel waarin het belangrijk is om een bepaalde zaken te herkennen die we met z’n tweeën niet voldoende kunnen onderscheiden, waardoor we kostbare tijd verliezen.


New York Bank Heist


In New York Bank Heist kruipen de spelers in de huid van leden van een succesvol misdaadteam dat een bankoverval heeft gepland in New York City. In de bank zijn er niet alleen veel dollarbiljetjes te vinden; de kluis bevat heel wat goudstaven. De eerste fase van de overval is al achter de rug; de verkenners hebben zich ervan kunnen vergewissen dat het gebouw leeg is en hebben zich toegang weten te verschaffen tot het kantoor van de bankmanager. Daar hebben ze een aantal hints en hulpmiddelen verstopt die nodig zullen zijn om de job tot een goed einde te brengen. Als de boeven er niet in slagen om binnen het uur met het geld naar buiten te geraken, zullen ze echter gesnapt worden en de gevangenis in moeten.


Hoewel ook hier iets meer aandacht had kunnen besteed worden aan de interne consistentie van het verhaal (waarom zouden verkenners hints of puzzels achterlaten zonder je eerst de sleutels te geven, bijvoorbeeld), is ook de New York Bank Heist een erg geslaagde escaperoom van de eerste generatie. Buiten de puzzels en een uitgekiende moeilijkheidsgraad staat of valt alles in dit soort kamers natuurlijk met de ‘props’ en die zitten erg goed. Vals geld, valse goudstaven, een indrukwekkende kluis… alles is erg overtuigend neergezet, het ziet er allemaal visueel sterk uit, het concept zit goed in elkaar en de progressie van de ene ruimte naar de andere voelt heel natuurlijk aan.


Een aanrader!

Meer info:

+32 (0)468 31 77 11

Blijde Inkomststraat 103

3000 Leuven

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page