top of page

Rapport: Sneller fit met BodyBoost - Deel I van IV

EMS-training: het bestaat nu al een tijdje, maar toch weet nog niet iedereen wat het precies inhoudt. Wie zich een béétje informeert, vraagt zich bovendien vaak af of de workouts wel effectief zijn. Wij weten al langer dat het antwoord op die vraag een duidelijke ‘ja’ is, maar willen toch zelf ondervinden hoe is om een tijdlang met elektrische impulsen over het hele lichaam te trainen. Daarom trekken we naar de Voskenslaan in Gent om daar bij BodyBoost aan een reeks workouts te beginnen. Hier alvast het verslag van onze eerste training!



Rapport_Sneller fit met BodyBoost_Deel I
.
Download • 1.81MB

Klik hierboven om het volledige artikel in pdf-formaat te downloaden

Over BodyBoost


Zelden een zaak gezien die de eigen doelen zo duidelijk in de naam draagt als BodyBoost: de bedoeling is om de spieren op te bouwen en het lichaam te verstevigen. EMS-training helpt daarbij en lijkt eigenlijk wel gemaakt te zijn voor de eenentwintigste eeuw, waarin de bezige bijtjes onder ons voortdurend het gevoel hebben dat er simpelweg te weinig tijd is om alles te doen of te verwezenlijken wat we willen. EMS helpt daarbij door trainingen die normaliter misschien uren zouden duren terug te brengen naar een compacte 20 minuten… en dat lijkt dan ook net iets voor ondergetekende!


Een van de grote voordelen is dat je samen met een gecertificeerde trainer werkt. Je krijgt dus persoonlijk begeleiding, wat ervoor zorgt dat je niet alleen gemotiveerder bent, maar ook de juiste bewegingen maakt. Iedereen die ooit eens op niveau heeft getraind, zal je kunnen vertellen dat het primordiaal is om oefeningen correct uit te voeren. Doe je dat niet, is de kans groot dat al jouw inspanningen (en investeringen) weinig succes zullen boeken en in het ergste geval kan je zelfs blessures oplopen.


Natuurlijk wordt er tijdens deze coronaperiode gevraagd om extra voorzichtig te zijn en daag ik op met een mondmasker aan. Mijn vestje en broek (die er een beetje uitziet als wat je op het lijf van een wielrenner zou verwachten) worden eerst natgemaakt voor ik ze aangesp, wat aanvankelijk een klein beetje oncomfortabel is. Water is echter nodig voor de geleiding van de elektrische impulsen en bovendien went het gevoel al snel: eenmaal enkele seconden bezig, is het vergeten.


Nadat ik alles heb aangetrokken, word ik via elektrodes aan de EMS-machine bevestigd. Er hangen draadjes aan mijn armen, mijn schouders, mijn rug, mijn buikstreek en mijn armen. Ik voel me net niet een acteur in Tetsuo II: Body Hammer, een van de oude Japanse technohorrorproducties die met de fantastische anime Akira samenhangen.


Voor we van start gaan, wordt er per spiergroep eerst gecheckt hoe sterk de elektrische impulsen mogen zijn. De bedoeling is natuurlijk dat je onder jouw pijngrens traint. Uit de literatuur blijkt dat zo’n 70% van de maximum intensiteit de beste resultaten zou geven. Het gaat dan natuurlijk enkel om de stroomstoten zelf: de oefeningen kunnen – zoals je hieronder kunt lezen – behoorlijk veel inspanning vragen.


Mijn trainer, de sympathieke Robin, studeert zelf kinesitherapie en heeft vechtkunsten beoefend: een leuk gespreksonderwerp voor een krijgskunstbeoefenaar als ik, maar helaas is er weinig tijd om anekdotes op te halen of zelfs om een interview te doen: we moeten aan de slag!


De training


Er wordt me gevraagd om elke oefening 4 seconden lang uit te voeren, waarna er telkens een ‘pauze’ van 4 seconden volgt. Daarin voer je wel vaak nog bewegingen uit, zodat je bezig blijft. Dat blijkt nodig te zijn, want vooral tijdens de eerste 10 minuten word ik geregeld overvallen door de stroom, zodat ik de neiging heb om even niet meer te ademen.


Dat is vanzelfsprekend verkeerd: rustig blijven en blijven ademhalen is de boodschap! Na een tijdje lukt me dat al veel beter.

Wat heel erg leuk is: de oefeningen zijn enorm intens, maar je moet veel minder repetities doen dan je thuis of in de gym zou nodig hebben. Dat zorgt ervoor dat het ‘einde’ van een reeks snel in zicht is, waardoor je met meer verbetenheid kunt verdergaan. Bovendien mag je veelvuldig van positie veranderen en wanneer er dan eens iets voorbijkomt waar je vroeger altijd met de nodige weerzin aan bent begonnen, weet je dat er daarop een heel andere pose en beweging zal volgen.


Ik werk me al snel in het zweet. Het is pijnlijk duidelijk: het laatste jaar heb ik te weinig getraind! Nog tijdens de EMS-training beslis ik voor mezelf dat ik ermee doorga, ook als deze artikelreeks volledig is gepubliceerd. Ik eindig badend in het zweet en een beetje duizelig, maar even neerzitten en twee glaasjes water met komkommerinfuus drinken is voldoende om te recupereren. Het mooiste? Achteraf blijk ik geen pijn te hebben. Een dagje later heb ik zo’n 18 uur lang wat last van mijn nek en ook mijn rug voelt enkele daagjes overbelast aan, terwijl ik aan alles blijf merken dat alle spiergroepen zijn getraind, zonder dat ik al te veel blikschade heb opgelopen.


Wat is EMS-training?


Soms begrijp je waarom een instelling, groep of bedrijf liever voor een afkorting kiest om de eigen zaak, producten of diensten te beschrijven dan telkens het hele woord te gebruiken. CNN klinkt nu eenmaal mooier dan ‘Cable News Network’, terwijl ‘ATTP’ nu simpelweg gemakkelijker in de mond ligt dan ‘adenosinetrifosfaat’. Ook ‘EMS’ is een goed voorbeeld: dat is immers al een verkorte weergave van het acroniem ‘WB-EMS’, wat ‘whole-body electromyostimulation’ betekent.


Dat we elektrische impulsen door ons lichaam jagen, is niet eens zo’n vreemd idee: we staan sowieso al voortdurend onder elektrische stroom. Die actiepotentialen stimuleren onze spiercontracties en zijn noodzakelijk om überhaupt te kunnen functioneren.


Bij EMS-trainingen krijg je een pakje aan dat via elektroden wordt verbonden met een machine. Terwijl je onder begeleiding oefent, krijgen verschillende spiergroepen tegelijkertijd elektrische impulsen toegediend, waardoor jouw eigen actiepotentialen worden versterkt. Het resultaat is dat je op 20 minuten tijd een even effectieve workout kunt bereiken als de gemiddelde fitnessfanaat na een paar uur zwoegen in de plaatselijke gym.


Sommige artikels die je op het internet, in de kranten of in magazines kunt terugvinden, lijken erop te wijzen dat EMS-trainingen niet zo heel goed werken. Dat is gewoonlijk omdat er maar enkele keren werd getest, omdat men de vooruitgang niet echt meet en te subjectief houdt, of omdat de persoon die meedeed aan de trainingen zelf al andere oefeningen volgde, waardoor het misschien iets langer kan duren om de baten van EMS-training te kunnen zien.


Nochtans is er eigenlijk al lang geen twijfel meer: EMS-training wérkt. Daarvoor hoef je geen journalist te geloven, er is immers een berg aan onderzoek waarin duidelijk wordt aangetoond dat de trainingen bijzonder effectief zijn en kunnen vergeleken worden met langere oefensessies die aan hoge intensiteit worden uitgevoerd.


Dat metastudies als die van Nicolas Wirtz en zijn medevorsers van de Duitse Sportuniversiteit van Keulen, Andre Filipovic of een in 2016 gepubliceerd onderzoek van Wolfgang Kemmler en andere vorsers de effectiviteit van EMS benadrukken, is geen toeval. Deze wetenschappers zijn zich er al van bewust wat er tijdens de trainingen zoal gebeurt.


Zo stimuleert EMS meer ‘motorische eenheden’ terwijl we aan het oefenen zijn dan als we (al dan niet opzettelijk) op een traditionelere manier te werk gaan en speelt ook de activatie van snel reagerende vezels een grote rol.


Verder kunnen dynamische bewegingen met EMS verschillende lengtes van dezelfde spieren bereiken, ook op momenten waarop we die in andere omstandigheden niet (volledig) uitstrekken (bijvoorbeeld tijdens de excentrische periode, waarin de betrokken spier verlengt).

Kortom: met EMS worden 350 verschillende spieren effectiever aan het werk gezet dan dat het geval is tijdens conservatievere workouts.

In deel twee van deze artikelreeks zullen we verder ingaan op onze ervaringen en de eigenlijke oefeningen. Ook als je benieuwd bent naar hoe een elektrische impuls nu precies werkt, is het volgende artikel zeker iets voor jou!

Meer info:

BodyBoost

Voskenslaan 411

9000 Gent

Tel +32 (0)486 29 99 86

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page