top of page

Rollenspelbespreking: The One Ring - Starter Set

THE ONE RING: STARTER SET

Uitgeverij; Free League Publishing Auteurs; Marco Maggi, Francesco Nepitello, Michele Garbuggio, et al Illustrators: Dan Algstrand, Giuditta Betti, Niklas Brandt, et al

Genre: High fantasy rollenspel — basisset Jaar: 2022 Inhoud: Doos met regelboek (24 blz.), compendium (54 blz.), avonturen (32 blz.), 8 ’Pregenerated Character Sheets’, landkaart, 30 kaarten met wapenrusting en wapens, 6 reis– en vechtkaarten, 2 D12, 6 D6 Algemene score: 8





We schrijven het jaar 2960 van het Derde Tijdperk. Het vorige tijdperk eindigde met de dood van elfenkoning Gil-galad en Elendil van Númenor, en de nederlaag van de kwaadaardige Sauron, maar dat is nu al drie millennia geleden en ondertussen is er veel gebeurd. In 2941 werd de opnieuw actieve Sauron verdreven van Dol Guldur, maar nauwelijks een jaar later keerde hij terug naar het verdorven Mordor. Ondertussen kwam de Ene Ring—een magisch voorwerp dat verbonden staat met de Donkere Heerser zelf—toevallig in handen van de Hobbit Bilbo Baggings, die momenteel nog steeds geen idee heeft van zijn echte macht. Zeven jaar geleden kwam de Witte Raad voor het laatst bij elkaar en in 2956 heeft Aragorn voor het eerst de magiër Gandalf ontmoet. De sleutelspelers voor wat uiteindelijk een laatste gevecht tussen goed en wkaad zal blijken te zijn, worden langzaam op hun plaatsen geschoven, maar sommigen onder hen—waaronder Frodo Baggins—zijn nog niet eens geboren. Het is in deze tijd dat we de nieuwe versie van het rollenspel The One Ring openen.



GameJunks_recensie_The One Ring_Starter Set
.pdf
Download PDF • 2.12MB

Download de hele recensie in verrijkt pdf-formaat door op de link hierboven te klikken.



De wereld


Wie nog een introductie behoeft van Midden-Aarde en de wereld van The Lord of the Rings, het literaire meesterwerk van J.R.R. Tolkien, heeft een heel leven onder een rots geleefd… of heeft enkel de verschrikkelijk slechte tv-serie The Lord of the Rings: Rings of Power gezien. Wat er ook van zij, The One Ring vindt plaats op de iconische achtergrond die moderne high fantasy heeft gedefinieerd, mét lange, slanke elven, in bergenforten levende dwergen, en een immens sterke aartsvijand die de wereld wilt corrumperen.

Belangrijk daarbij is dat deze Starter Set focust op de Gouw (de ‘Shire’), thuis van de Hobbits, en expliciet stelt ook toegankelijk te zijn voor jongere rollenspelers. Vandaar, wellicht, dat de regels om dood te gaan zich enkel in het volledige basisboek bevinden, terwijl de avonturen zelf opzettelijk niet al te veel gevaar inhouden voor de Player Characters.


De mogelijkheden blijven met deze begindoos dus behoorlijk beperkt—een beetje alsof je The Hobbit zit te lezen in plaats van het lijvige epos waar zoveel mensen (inclusief deze journalist) hun hart aan hebben verloren.

De avonturen vinden plaats in Eriador, ver van de landen waar binnenkort oorlog, zal uitbarsten. Dat is meteen al een groot verschil met de vorige editie van deze game. Deze keer leren we vooral Hobbiton kennen, maar weinig andere regio’s, en er is (bijna) geen sprake van grote legers, epische gevechten, of zelfs de Ene Ring zelf. Die focus—en de tijdskeuze—zorgt er wel voor dat de spelleider (die hier de Loremaster heet) de kans krijgt om de sfeer en de groeiende dreiging op te bouwen, maar om verder te gaan, zullen er ook meer boeken moeten aangekocht worden… en dat is natuurlijk altijd de bedoeling van een startdoos.


Personages


Het voorgaande in gedachten, zal het wellicht niet verbazen dat de spelers in The One Ring in de huid kruipen van Hobbits, wat eigenlijk niet evident is: de Hobbitpersonages van Tolkien, die in games als Dungeons & Dragons ‘Halflings’ worden genoemd, zijn uitzonderingen, exceptionele individuen die—grotendeels door de omstandigheden—uitgroeien tot onvervalste helden. Hobbits zijn doorgaans immers vredelievend en weinig geïnteresseerd in grootse avonturen, al neemt dat natuurlijk niet weg dat ze voor velen wel degelijk een van de belangrijkste elementen uit de verhalen van de Brit, wiens vertelsels evenzeer waren beïnvloed door zijn kennis van de linguïstiek en Scandinavische folklore als door de Eerste Wereldoorlog, vormen.


Er staan helaas geen regels voor het creëren van eigen personages in deze Starter Set. In de plaats daarvan krijgen we gewoon acht Pregenerated Characters om uit te kiezen: zeven Hobbits (waaronder Bilbo zelf, die wordt gebruikt als Non-Player Character) en een Dwarf (Balin). Elk krijgt wel een volledig eigen blad, waarvan een kant een grote tekening en een korte tekst en de andere kant de spelstatistieken en een kleinere tekening toont. Het ziet er allemaal knap uit, maar de monochrome lay-out en kunst die de hele set typeert, zal niet voor iedereen zijn en wijkt sterk af van de trouwe kleurentekeningen die we gewend zijn van de vorige The One Ring-editie.





Regelsysteem


Characters worden beschreven met een spaarzame drie Attributes: Strength, Heart, en Wits. Daarvan worden respectievelijk ook Endurance, Hope, en Parry afgeleid, net als de Target Numbers. Hogere Attributes hebben lagere Target Numbers en om te slagen in een taak, moet je met 1D12 (de Feat Die) + een aantal zeszijdige dobbelstenen gelijk aan de Skill Level van de Skill die je gebruikt (elke Attribute heeft er 6, zoals Athletics voor Strength, Healing voor Heart, en Riddle voor Wits) minstens een resultaat halen dat gelijk of beter is dan het Target Number.


Hier stuiten we al meteen op een eerste probleem, want doordat er met maar 3 Attributes kan gecombineerd worden, krijg je soms heel vreemde paartjes, zoals Song of Craft met Strength en Stealth met Wits.


De twaalfzijdige Feat Die is overigens speciaal, want een van de zijden wordt de Gandalf Rune genoemd en zorgt voor een automatisch succes, terwijl een andere de Eye of Sauron is en voor 0 staat. Dat is natuurlijk een beetje bizar, want de andere zijden zijn genummerd van 1 tot 10 en het was wellicht boeiender geweest om iets écht slechts te laten gebeuren als de Eye of Sauron wordt gerold.


Er zijn natuurlijk ook een aantal zaken die de rol kunnen beïnvloeden. Zo mag je twee Feat Dice rollen als je ‘Favoured’ bent, maar verder werkt bijna alles met dezelfde mechaniek. Tijdens gevechten wordt de Parry Rating van jouw tegenstander wel afgetrokken van jouw Target Number (die dus samenhangt met Strength), terwijl Non-Player Characters tegen jouw Parry Rating rollen.


Schade wordt in deze Starter Set vertaald in het verlies van Endurance. Duikt die onder jouw Load, dan wordt je ‘Weary’ (vermoeid) en wordt elke 1, 2, of 3 op jouw dobbelsteenrollen genegeerd. Bereikt jouw Endurance een nulscore, dan kan je haast niet meer doorgaan—en in het geval van Non-Player Characters betekent het zelfs dat ze verslagen zijn.


Bepaalde aanvallen kunnen Wounds veroorzaken. Een vijand die op die manier verwond wordt, ligt uit het gevecht (en is waarschijnlijk dood), maar Player Characters kunnen nog een tweede Wound verdragen, al zijn er dan ook allerlei permanente nare effecten mogelijk. Er bestaat tenslotte ook nog iets als ‘Special Damage’.


Een van de (vele) dingen die The Lord of the Rings-boeken kenmerkt, is het reizen zelf en dat is een van de zaken waar dit rollenspel in excelleert. De avonturen kennen allemaal een structuur die heel eigen is aan The One Ring en heel ‘Tolkienesk’ aanvoelt, en die bestaat uit een Adventuring Phase en een Fellowship Phase.


Tijdens die laatste fase kunnen er allerlei dingen gebeuren die in het spel zelf veel tijd in beslag nemen, zoals uitrusten, trainen, betere uitrusting zoeken en kopen, enzovoort. Omdat deze opbouw het ook gemakkelijk maakt om lange reistijden in het verhaal te verwerken, overvalt je gemakkelijk een gevoel van grootsheid en uitgestrektheid.


Een beetje minder voor de hand liggend, is dat de Loremaster wordt aangemoedigd om de Player Characters te laten gidsen door een wijzere, meer ervaren Non-Player Character, zoals Cirdan, Tom Bombadil (leuke keuze), Gandalf, of Bilbo. Het is een idee die je in een of andere vorm wel in andere rollenspelen terugvindt, maar daar gaat het gewoonlijk over werkgevers, terwijl de toevoeging van een soort raadgever of leider alweer in de lijn ligt met de geest van TLotR.


Bronmateriaal


The One Ring draait volledig rond de wereld die Tolkien schiep in The Hobbit, The Lord of the Rings, en The Silmarillion. Een rijkere achtergrond waar meer over geschreven is, bestaat bijna niet, en er is dus ook enorm veel ondersteunend materiaal voorhandig.


Door alles na The Hobbit en voor The Lord of the Rings te laten plaatsvinden, zijn de makers er bovendien in geslaagd om een periode in te duiken waar veel kan meegemaakt worden zonder dat het de verhaallijnen die we al kennen hoeft te beïnvloeden. Bovendien hebben de schrijvers duidelijk nauwgezet hun research gedaan, wat zich ook laat voelen in de vijf korte (maar weinig creatieve) avonturen in het 32 pagina’s tellende avonturenboek. Jammer dat de mensen achter de tv-serie Rings of Power niet even consciëntieus zijn geweest, want dan hadden we misschien een uitstekend visueel naslagwerk gehad dat erg complementair zou zijn geweest aan deze game.


Lay-out en illustraties


De lay-out is simpel maar duidelijk, en zowel de teksten als de tekeningen zelf worden weergegeven in een drietal tinten, met een paar pagina’s die volledig in kleur zijn als uitzondering. Het is een stilistisch verdedigbare keuze, al hielden wij meer van de kleurentekeningen uit de vorige editie. De kaarten met wapenrustingen en wapens, de prachtige dubbelzijdige landkaart, de mooie dobbelstenen, en de Pregenerated Character Sheets maken dit echter een erg knappe aankoop.


Algemeen


De ‘setting’ en verhalen doen eer aan Tolkiens vertelsels, maar de regels zijn soms iets te simplistisch en het bereik is beperkt.






Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page