top of page

Terugblik en boardgamebesprekingen: SPIEL '21 - Internationale Spieltage Essen 2022

Een keer per jaar wordt het Duitse Essen hét mekka van de tabletopgamewereld. Jaarlijks trekken een paar honderdduizenden mensen naar conventiecentrum Messe om daar zowel de allernieuwste bord-, kaart-, miniatuur– en rollenspellen te ontdekken als goeie deals op de kop te tikken, games te vinden die in de plaatselijke winkels niet te vinden zijn, of een babbeltje te slaan met de makers. Ook aspirerende spelontwerpers of zelfs veteranen reizen naar de beurs, in de hoop om hun nieuwste creaties te kunnen verkopen aan een van de grote spelers op de markt.


GameJunks_SPIEL21 overzicht_boardgames_1
.pdf
Download PDF • 8.84MB

Download het hele artikel, inclusief tientallen besprekingen van de boardgames en miniature battlegames die we van SPIEL '22 meenamen, door op de link hierboven te klikken!

Omwille van de covidpandemie kondigt de editie van 2021 zich als iets kleiner aan de gewoonlijk en zo geschiedt ook: een van de allergrootste distributeurs, Asmodee, laat verstek gaan, maar het gevolg is eigenlijk behoorlijk interessant, want daardoor komt een van de gigantische hallen die normaliter bijna volledig wordt bezet door Asmodeegames vrij en zien verschillende uitgevers hun kansen schoon om met een top plek aan de haal te gaan.


Ondanks het feit dat een paar hallen leeg blijven, zijn de in gebruik genomen ruimtes nog steeds indrukwekkend. Messe Essen telt immers acht genummerde hallen en een centrale galerij die er als een ruggengraat doorheen loopt—voldoende om maar liefst 25 voetbalvelden mee te vullen.Dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke bezoekers elk jaar meer in evenwicht lijkt te zijn, is ook al een mooie vaststelling, al blijft het duidelijk dat de tabletopgamewereld er nog steeds vrij blank uitziet—op 4 dagen tijd zien we misschien maar een paar dozijn mensen met een andere huidskleur.


Dat gezegd zijnde, is er wél voldoende diversiteit aanwezig binnen de games zelf, die alweer een bonte mengeling van genders, genderidentiteiten, voorkeuren, en culturen naar voren brengen. Dat de meeste ontwerpers beseffen dat ze daar geen Afrikaanse medemensen gaan mee overtuigen, is eerder bemoedigend en wijst eerder op goede intenties dan op commerciële belangen.Dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke bezoekers elk jaar meer in evenwicht lijkt te zijn, is ook al een mooie vaststelling, al blijft het duidelijk dat de tabletopgamewereld er nog steeds vrij blank uitziet—op 4 dagen tijd zien we misschien maar een paar dozijn mensen met een andere huidskleur.


Dat Gen Con in Indianapolis vooralsnog dé place to be blijft voor tabletop rollenspelen, blijft nog steeds gelden: het percentage rollenspelen ligt nog steeds niet al te hoog op Essen’21, al schijnt het een klein beetje aan het verbeteren te zijn—net als het aantal accessoires en miniature battle games. Hierbij alvast een overzicht van de boardgames die we uittestten!Tekst: Dirk Vandereyken


Foto's: Marian Michiels & Ignace Thant

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page