top of page

Hotelrecensie: Berlijn - Ku'Damm 101


Klik op de afbeelding om het volledige artikel te downloaden in PDF-formaat

Nee, design hoeft niet altijd duur te zijn. Meer, zelfs: er lijkt een trend te zijn om knappe, betaalbare hotels op te richten waar het aangenaam toeven is zonder dat je daar een half maandloon voor moet neertellen. Een van de beste voorbeelden die we onlangs mochten bezoeken, is Ku’Damm 101 in Berlijn, dat volledig werd ingericht volgens de principes van Charles-Édouard Jeanneret, beter bekend als Le Corbusier.
Ligging


Zoals de naam al impliceert, ligt Ku’Damm 101 in Kurfürstendamm 101, tussen de Berlijnse ring en stadsknooppunt U Adenauerplatz in. De 3,5 kilometer lange, brede winkel- en restaurantboulevard wordt vaak gezien als de Champs-Élysées van de Duitse hoofdstad en hoewel de straat ietwat aanzien heeft verloren sinds ze omwille van de Duitse hereniging moet wedijveren met centraler gelegen publiekstrekkers als Potsdamer Platz, Friedrichstraße en Alexanderplatz, vinden heel wat chique boetieks, autohandelaars, hotels en andere (horeca)zaken hier nog steeds een onderkomen.


Met een metrostation op 10 minuten wandelafstand, een treinstation op 240 meter afstand en een bushalte op een steenworp van Ku’Damm 101 zelf, is er voldoende keuze in openbare vervoermiddelen, maar het leukste is toch wel om de buurt te voet te verkennen. Het westelijk gedeelte van Kurfürstendamm is iets soberder, maar toch vallen er heel wat leuke eetplaatsjes, restaurants en andere interessante plaatsjes te ontdekken, terwijl ook het conventiecentrum (de ‘Messe’) en de Tegel-luchthaven gemakkelijk bereikbaar zijn.


Ontwerp


Het interieur van Ku’Damm 101 is schatplichtig aan de Zwitsers-Franse architect, schilder, auteur, stedenbouwkundige annex ontwerper Le Corbusier (1887 – 1965), een der pioniers van de moderne architectuur en bedenker van meer UNESCO-monumenten dan het aantal foute uitspraken van Donald Trump. Nog belangrijker is waarschijnlijk dat er stevig wordt ingezet op duurzaamheid en ecologische alternatieven, wat voor ons altijd een enorm pluspunt is en eigenlijk misschien wel verplicht zou moeten worden.


In de receptie wordt hout gecombineerd met veel rondingen, pilaren die tegelijkertijd de ruimte verlichten, grijze tegels en paarse meubels. Die strakke design wordt overal doorgetrokken, met harde grijze en groene vloeren in de gangen en kamers. Die vloeren zijn overigens bedekt in anti-allergeen rubber en er is dan ook nergens een tapijt te bekennen, terwijl de kleurenaccenten ook in de muren terug te vinden zijn. Het is een interieur zonder al te veel franjes dat ook lichtjes donker uitvalt, maar tegelijkertijd een behoorlijk moderne uitstraling heeft. Dat betekent dus dat de inrichting voor sommigen iets te klinisch zal aanvoelen, terwijl anderen dan weer zullen genieten van de strakke, cleane aankleding. We kunnen tijdens ons verblijf helaas het wellnesscentrum niet bezoeken, maar ook daar wordt dezelfde designfilosofie aangehouden. De volgende keer gaan we er in ieder geval genieten van een deugddoende massage!


Kamer


Onze kamer is vrij ruim, met meubels waarin ook het hout dat we al in de receptie aantroffen, en een bed dat de esthetiek hier grotendeels definieert, met voldoende (kleine) kussens en een vrij harde matras die voor ons goed aanvoelt, maar niet iedereen zal kunnen appreciëren. Verder onder andere een wit tafeltje met dito stoel, een zitstoel, airconditioning met intuïtieve controles die écht werken (een vaak voorkomend zeer in hotelkamers), een badkamer met verwarmde vloer, een klein kluisje en – niet onbelangrijk – biologische verzorgingsproducten. Een groot voordeel is dat de meubels niet zwaar en gemakkelijk te verplaatsen zijn, waardoor de lay-out van de kamer in een handomdraai te veranderen is. Ook de wificonnectie blijkt heel goed te werken – gelukkig maar, want we hebben een deadline voor enkele artikels rond de Berlinale en moeten dus rekenen op een uitstekende internetverbinding.


Ontbijt


Als we een reden moeten vernoemen om in Ku’Damm 101 te verblijven, is dat het ontbijt. Goed, je kunt de zevende verdieping enkel via een omweg bereiken, maar eenmaal boven, blijkt de ontbijtruimte een spectaculair uitzicht op Berlijn te bieden. Nog beter is dat de keuze er vrij uitgebreid is en dat de nadruk ligt op biologische producten. In tegenstelling tot wat vaak het geval is, ondervinden we geen enkele moeite om gezond te eten en rood vlees of wit brood te vermijden. Super!

Besluit


Wie het word ‘design’ hoort, zou wel eens hoge verwachtingen kunnen koesteren van een hotel dat zich zo sterk profileert als volgeling van de Bauhausbeweging. Kunstadepten die weinig van die stroming afweten, zouden het interieur van Ku’Damm 101 wel eens te ‘koud’ kunnen vinden, maar toch blijft deze verblijfplaats trouw aan de concepten van die artistieke stroming. De locatie, ver ten westen van Kurfürstendamm, lijkt op het eerste gezicht misschien niet ideaal te zijn, maar met het openbaar vervoer is het snel sporen of rijden naar het kloppende hart van Berlijn en ook de interessantere horecazaken zijn niet veraf. Toch vinden we dat het interieur of zelfs de locatie echte verkoopargumenten zijn. De nadruk op duurzaamheid, gezond leven en biologische producten is dat wat ons betreft echter wel. Een aanrader voor wie een leuk verblijf wil in Berlijn zonder daar al te veel zuur verdiende centjes voor hoeven neer te leggen.


Meer info

Ku’ Damm 101 Design-Hotel Berlin

Kurfürstendamm 101

D-10711 Berlijn

Duitsland


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page