top of page

Getest: Magimix Juice Expert

Nee, de nieuwe Magimix Juice Expert heeft geen echte revolutie ontketend in het keukenrobotwereldje. De ‘sapextractor’ bestaat immers al een tijdje, maar dit jaar, in 2017, heeft Magimix zijn apparaat een update gegeven. Er werden enkele welkome opties toegevoegd die nauwelijks invloed hebben op de algemene werking van de Juice Expert, maar toch welkom zijn. Wij werden uitgenodigd in het kookatelier van Mmmmh! om zelf te ontdekken hoe handig het werken is met dit toestel – wat natuurlijk meteen betekent dat we zelf aan de slag mochten gaan met de basisingrediënten voor verschillende bereidingen die voor ons geselecteerd waren. Wij geraakten gaandeweg overtuigd, hieronder vind je waarom.


Klik op de afbeelding om het volledige artikel in pdf-formaat te downloaden


Varianten


Tijdens de persdag worden er verschillende versies van de Juice Expert geïntroduceerd. Die verschillen eigenlijk maar op twee manieren met elkaar: de gekozen kleur of kleurencombinatie en de accessoires die je bij elk toestel krijgt. Voor de Juice Expert 2 is dat de citruspers en de sapfilter, terwijl de Juice Expert 3 er de ‘Extra Press’ en de Juice Expert 4 ook nog eens de groentesnijder aan toevoegt.

Koudgeperst


Welke versie je ook gebruikt, elk toestel gebruikt koude extractie om zachte of gekookte vruchten, groenten, tuinkruiden of andere plantaardige gerechten te verwerken in sappen, melkdrankjes, smoothies of soepen. Koude extractie betekent simpelweg dat er een hydraulische pers wordt gebruikt in plaats van centrifugale kracht of een enkele schroef. Zonder pasteurisatie kunnen de sappen dan een vijftal dagen in de koelkast worden bewaard, al hangt de precieze tijd af van de zuurtegraad en andere factoren. Hoewel dat procedé al tientallen jaren gekend is, heeft het pas na de eeuwwisseling veel populairder geworden en dus is het niet verwonderlijk dat Magimix teruggrijpt op oude technieken die de tand der tijds goed hebben doorstaan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat koudgeperst sap een hogere voedingswaarde heeft dan sap dat met centrifugale krachten is gemaakt en breken die gezonde stoffen ook nog eens trager af. Logisch, want terwijl een centrifuge gewoonlijk aan 1000 toeren of meer draait, doet sapextractie het met een tiende of minder daarvan. Centrifuges en mixers worden door de snelle rotatie warmer, waardoor het gemaakte sap heel wat voedingswaarde kwijtgeraakt. Met koude extractie wordt er overigens ook minder vruchtvlees verloren. Dat het hele proces ook een stuk minder luidruchtig is, zal voor velen een extra aankoopargument zijn.


Het toestel


De Magimix Juice Expert is een verrassend robuust toestel dat meer dan 7 kilo weegt. Het is dus geen apparaat om overal mee naartoe te sleuren, maar het relatief stevige geraamte zorgt wel voor de nodige stabiliteit, waardoor we onze volle aandacht op het maken van de sappen kunnen richten. Het principe is eenvoudig, vooral omdat het fruit en de groenten die we gaan gebruiken al in stukken zijn gesneden voor ons – schillen is zelfs niet nodig. Voor citrusvruchten bevat elke uitvoering van de Juice Expert zowel een kleine als een grote perskegel, maar leuker is dat je daar het ‘Pulp System’ aan kunt toevoegen. Dat vangt de pulp (waar natuurlijk meer voedingsvezels in zitten) op, zodat je zelf kunt kiezen wat je daar mee doet. Wat ons betreft, wordt dit toestel echter vooral interessant vanaf het Juice Expert 3-model. Dat bevat immers de Extra Press, een rode accessoire die je bovenin het apparaat plaatst en waarmee je romigere smoothies en sappen kunt maken. Zonder die toevoeging maak je met de Juice Expert (2) vooral heldere extracties, wat de mogelijkheden toch serieus beperkt.


De drie precisieschijven van Sabatierstaal (een snijschijf, een rasp en een julienneschijf) kunnen we helaas niet al te lang zelf uitproberen, maar het is natuurlijk leuk om met de Juice Expert (4) ook groente- en fruitsalades te kunnen maken. Nog belangrijker is misschien wel dat er zo veel gezonde opties bijkomen. Fruit blijft een hoog suikergehalte hebben, waardoor je het aantal sappen of smoothies dat je dagelijks of wekelijks nuttigt best wat beperkt. Datzelfde geldt echter niet voor groentesoepen en dergelijke meer. Met de bereidingen die je in het bijgeleverde boekje of op de gratis app vindt, ben je trouwens wel een tijdje zoet.


Minpuntjes: je moet het deksel telkens weer opendoen en elke keer nieuwe ingrediënten toevoegen. Daarbovenop is het natuurlijk zo dat het niet altijd leuk is om dit soort apparaten na gebruik schoon te maken. Gelukkig verdraagt de Magimix Juice Expert water, dus heb je alleen maar een spateltje nodig voor je het toestel de vaat(wasser) in kunt gooien – al mag je niet vergeten om eerst de motor te verwijderen. Die is immers niet zo waterbestendig.


Meer info: www.magimix.com


Dirk Vandereyken

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page