top of page

Gastronomische tip: Riesling uit Luxemburg

Als je een uitnodiging krijgt om wijnen die gemaakt zijn met een van jouw favoriete druivenrassen te komen proeven in een gezellig restaurant als Le Relais Saint-Job in Brussel, zeg je natuurlijk niet zomaar nee. Rieslingwijnen worden al sinds minstens de 15de eeuw gedronken en dat is zeker geen toeval: de druif is erg robuust en goed bestand tegen kouder weer. Bovendien neemt ze gemakkelijk de eigenschappen van het terroir waarin ze groeit aan en zorgt haar compacte vorm ervoor dat ze erg vatbaar is voor ’edele rotting’, waarbij een schimmel de schil aantast. Die wordt poreus, wat dan weer een verdamping van het vocht uit de druif en een toename aan suikergehalte, smaakstoffen en aroma’s veroorzaakt. Of het echter om droge of zoete rieslings gaat: de hoogte zuurtegraad komt bijna altijd terug en omdat er meestal gerijpt wordt in roestvrijstalen in plaats van houten vaten, behoudt ze meestal ook veel florale en fruitige toetsen. Wij gingen proeven!




BeauSense Magazine_Wijntip_Rieslings uit Luxemburg
.pdf
Download PDF • 909KB

Download het volledige artikel in verrijkt pdf-formaat door op de link hierboven te klikken




Miskend

Hoewel zo’n 12% van de Luxemburgse wijndruivenproductie uit riesling bestaat, wordt de wijn meestal eerder vereenzelvigd met landen als Duitsland. Dat die vaststelling een beetje frustrerend is voor de wijnbouwers uit ons kleiner buurlandje, hoeft dus zeker niet te verwonderen en blijkt ook wanneer we met de verantwoordelijken van de diverse domeinen en de vertegenwoordigers van Luxemburgse wijnen praten.


Dat ons gezelschap tijdens de wijnproeverij maar al te graag wilt bewijzen dat hun drankjes niet moeten onderdoen voor hun zussen uit andere landen, staat buiten kijf. Wij maken er dan ook een erezaak van om elke degustatietafel te bezoeken. Of we vinden dat onze Luxemburgse vrienden en collega’s het bij het juiste eind hebben, lees je hierna.

We nemen uitgebreid de tijd om van zoveel mogelijk flessen te proeven en ontdekken al snel dat het niet nodig is om uitgebreid nota’s te nemen: de smaken blijven bijna allemaal meer dan lang genoeg hangen en omdat we ook enkele flessen naar huis kunnen nemen, weten we dat we nog kansen zullen krijgen om wat meer alcoholische druivensap over onze tong te laten rollen.


Dat er moeite wordt gedaan om een breed assortiment van allerlei soorten rieslings aan te bieden, maakt de ervaring nog boeiender: de — al dan niet subtiele — verschillen tussen de aangeboden wijnen komen al snel naar boven.


Hier alvast enkele voorbeelden van bijna elk wijnhuis dat op de proeverij aanwezig was:



Domaine Thill - Château de Schengen Riesling 2019

Een elegante, droge, felgele riesling van een kasteel dat naam en faam heeft gemaakt met zijn bekendste bezoeker: de sublieme auteur Victor Hugo. Wij proeven delicate aroma’s van abrikoos, appel, en peer, aangescherpt met citrusvruchten en bloemige tonen. In de mond is deze wijn erg sappig, met minerale toetsen en vrij prominent aanwezig rijp geel fruit, afgerond met wat honing.




Gales: Riesling Wellenstein Kurschels Grand Premier Cru 2020

Een vrij interessante, dynamische riesling met aroma's van oude bloemen, gekonfijte citrusvruchten, en petroleum. In de mond proeft de wijn na een tijdje wat pittiger. Dit is er eentje om bij kaasfondue of gebakken vis te drinken.


Meer info: www.gales.lu


Domaine Clos des Jardins: Château de Wellenstein Grand Premier Cru 2021

Een levendige, groenige, en vrij minerale wijn met een florale neus vol appel en peer. In de mond proeven we vooral gekonfijte citrusvruchten, terwijl de afdronk wat gepeperd is. Boeiend.


Domaines Vinsmoselle: Grevenmacher Fels Vignum Riesling Grand Premier Cru 2021

Een lichtgele, erg minerale riesling met in de neus vooral veel perzik, amandelen, banaan, petroleum, en exotisch fruit. Heel romig en enorm floraal, met een brede afdronk.



Domaine Alice Hartmann: Sélection du Château 2020

Een uitstekende riesling van een 200 jaar oud landgoed dat in 1996 werd overgekocht en gemoderniseerd door Pierre Wesner en Jean Godard. Het duo gebruikt geen herbiciden of pesticiden en voegt heel weinig zwaveldioxide toe. De natuurlijke fermentatie, steile helling, en bodem van kalksteen en klei zorgen voor vrij complexe en evenwichtige minerale riesling. Lekker!






Beoordeling


Het is waar: de Luxemburgse rieslings kunnen zeker naast hun bekendere Duitse, Franse, en Australische zusjes staan. Onze proeverij toonde alvast dat er meer dan voldoende variatie te vinden is in het gebied, dat optimaal weet te profiteren van de jammerlijke opwarming van de aarde. Of ze ook béter zijn? Nee, niet noodzakelijk, maar alles hangt dan ook af van het specifieke wijnhuis en de fles. Alvast veel degustatieplezier gewenst!


Tekst en foto's: Dirk Vandereyken & Paula Maria van Unen

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page