top of page

Wijnbarrecensie: Antwerpen - Coulure

Er valt geen ontkennen aan: wie ons al een tijdje volgt, weet natuurlijk dat we fervente liefhebbers zijn van de juiste ‘pairings’. Een goed passende wijn – of zelfs een biertje of andere drank – kan een gerecht immers naar een hoger niveau tillen en er een enorme meerwaarde aan geven. Over hoe je dat moet doen, verschillen de meningen wel eens, maar de meest gangbare is dat de wijn in het verlengde van de smaken op jouw bord moet liggen. Er zijn echter voldoende redenen – en gelegenheden – om ook zonder dat je er iets bij eet te genieten van een lekker wijntje en dan is het handig om ook enkele leuke adresjes te kennen waar je terecht kunt… zoals het uitstekende Coulure in Antwerpen. Wij strompelden er toevallig binnen en waren zo onder de indruk dat we terugkeerden voor een volledige recensie. Bij deze, dus.



Wijnbarrecensie_Coulure
.pdf
Download PDF • 3.30MB

Download het volledige artikel door op de link hierboven te klikken


Het motto van Coulure is ‘taste and discover’ en om dat waar te maken, kan je in de wijnbar maar liefst 15 wijnen per glas kiezen – een veel groter aantal dan de huiswijntjes die je in de gemiddelde brasserie vindt. Daarbovenop kan je voor een aantrekkelijk prijsje een wijntje blind proeven en dan raden wat het is – een leuk wedstrijdje met een prijs voor de periodewinnaar. Overigens kan je ook kiezen tussen een aantrekkelijke selectie sterke dranken en biertjes. Tof concept, maar hoe zit het met de kwaliteit?


Interieur & ontvangst


Coulure bevindt zich in de Lange Koepoortstraat, vlakbij tramhalte Klapdorp, achter de hoek van de Sint-Pauluskerk en op zo’n 7 minuutjes stappen van de Groenplaats, nog altijd een van de drie of vier Antwerpse knooppunten bij uitstek. Het is een vrij rustige locatie met toch voldoende voorbijgangers en meer dan centraal genoeg om ook bij slechter weer te kunnen bezoeken zonder eerst doordrenkt te geraken door de regen.




Buiten bakenen enkele plantenbakken een klein terrasje af, terwijl de hoge ramen van de gevel worden afgebakend door hetzelfde stijlvolle mat zwart dat je ook in het interieur kunt terugvinden. Daar is een van de muur achter de lange bar naakt gelaten, met bovenaan een strook groen, wat enorm veel bijdraagt tot de warmte die Coulure uitstraalt. De nauwe ruimte bij het binnenkomen biedt nog voldoende ruimte voor een rij sobere vierkante (zwarte) tafels én een aantal krukken die je toelaten om aan de bar te zitten, maar eindigt in een bredere open kamer met extra ruimte, klassieke tapijten, én een paar wijnkasten. De bordeauxrode accenten en petroleumgroene gordijnen breken de dominantere zwarte kleur hier en daar, zodat het allemaal niet te donker wordt.



Coulure is een duo-verhaal, maar toch lijkt het meestal de sympathieke Marlies De Kuyper te zijn die zich met het dagelijkse reilen en zeilen binnen Coulure zelf bezighoudt. We krijgen een erg warme welkom en nemen achteraan plaats, waar we wat gemakkelijker foto’s kunnen maken.


Het menu


We beginnen met 2 verschillende aperitieven. De eerste is een sterk gekleurde, volle en behoorlijke schuimige crémant d’Alsace van wijndomein Jean-Marie Haag die volgens ons van pinot biancodruiven is gemaakt: redelijk fris, maar toch ook met voldoende stevigheid en aroma’s van appel, kaneel, vanille, en lindeboom. De andere is een grauer burgunder van Kühling Gillot waarvoor druivenplanten zijn gebruikt die al 25 tot 30 jaar oud zijn. Ze is een erg levendige, droge witte biodynamische wijn die gefermenteerd én gerijpt is op Franse eiken vaten, maar het ietwat rokerige aroma combineert met de frisheid die nodig is voor een aperitief. In de mond proeven we vooral appel, perzik, abrikoos en mango, samen met wat peer, limoen, en steenfruit. Stevige fruitzuren, dus, maar mooi in balans en zeker een goeie start.




Voor onze volgende ronde krijgen we een fantastische kaasplank voorgeschoteld. Daarop ietwat voorspelbare geitenbrie, maar ook Trésor du chat uit de Savoiestreek (een vrij harde gekookte geperste kaas van rauwe koemelk die 8 tot 10 maanden heeft gerijpt op een houten plank en ons een beetje aan gruyère doet denken); een zachtere chambelet die ons totaal onbekend is, maar volgens deze recensent een stuk minder lang gerijpt werd; een heerlijk pikante, zachte wynendale met sterke, fruitige aroma’s die omwille van de aanwezige zwavelgeur en gegrilde toetsen nog meer karakter heeft gekregen; en een heel kruidige taleggio elit, die ons verrast met zijn intense, nootachtige, maar toch heel evenwichtige smaak. Uitstekende keuzes met de nodige onderlinge verschillen die essentieel zijn om van een geslaagde kaasplank te kunnen spreken.



Bij de kazen worden ons twee wijntjes voorgesteld, te beginnen met een vrij volle Rully Montagne de La Folie, een goudgele en vrij gesloten chardonnay met een neus vol tropische toetsen en vanille. In de mond proeven we vooral rijp geel fruit (zoals abrikoos en perzik), maar in het verlengde daarvan ook hooi en hout, met voldoende mineraliteit om ook bij, bijvoorbeeld, vis in botersaus te kunnen passen. Wat een verschil met de Pessac-Léognan Blanc van Château Carbonnieux, een heel stevige witte grand-crux bordeaux van sauvignon blanc en sémillon met nog veel meer geprononceerde zuren; erg mineraal, met veel bittere toetsen van citrusvruchten en jonagoldappel. Een erg florale klassieker die vooral dankzij de toevoeging van sémillondruiven voldoende structuur heeft en volgens de overlevering voor het eerst werd geproduceerd in het paleis van de sultan van Constantinopel. Die hing natuurlijk het islamitische geloof aan en moest zijn drank wel ‘mineraal water’ noemen om de heersende wetten te kunnen omzeilen. Bedankt, sultan!


Voor onze volgende duo proevertjes worden er lekkere olijven aangerukt, maar het zijn vanzelfsprekend de wijnen die de show stelen: een heel frisse en elegante Italiaanse Le Flëry van wijndomein Pescaja die gemaakt is van vier verschillende druiven (roero arneis, freisa, barbera en nebbiolo). We ruiken vooral rode bosvruchten, mooi gebalanceerd met frisse zuren. Wijndomein Pescaja gaat er prat op geavanceerde technologie te gebruiken voor haar wijnen en als dit soort rosé dan het resultaat is, kunnen we daar enkel blij om zijn. De tweede rosé bij deze gang is een toepasselijk genoemde en erg elegante, kurkdroge By.Ott van het internationaal gerenommeerde Domaines Ott uit de Côtes de Provence: een frisse blend van shiraz (dezelfde druif als syrah, dus), cinsault, en grenache. Op de wijnkaart zien we dat er in het aroma ‘tonen van witte perzik en abrikoos’ worden verwacht, vermengd met passievrucht en mango, maar wij vinden er toch ook rood fruit in terug. In de mond zorgen de extra toetsen van citrusschil en zoete kruiden voor wat extra evenwicht. Lekker!



Schuimwijn, witte wijn, en rosé: dan verwacht je als laatste gang een rode wijn en bingo: alweer twee keuzes, deze keer vergezeld door coppa – een stevig gemarmerde Italiaanse droge ham van een spier uit de varkensnek. De varkens worden overigens met kastanjes gevoed, wat hun vlees een nootachtige smaak verleent, maar ook de kruiding met onder andere laurier, nootmuskaart, kaneel, zout, en kruidnagel voegt bij het drogen heel wat toe. Als begeleidende wijnen worden ons een Storm van het Zuid-Afrikaanse wijndomein Vrede en een Italiaanse San Fereolo uit Dogliani voorgeschoteld. De Storm is een robijnrode monocépage van pinot noir die barst van de erotiek (althans voor déze wijnliefhebber): subtiel, maar complex, met aroma’s van rijpe aardbei, framboos en donkerder fruit. De wijn blinkt wat ons betreft onder andere uit omwille van het gebruik van drie soorten hout (een kwart jong, een kwart een jaar oud, en de helft ouder), wat voor extra toetsen van peper, tabak, en zoethout zorgt. De San Fereolo is niet de eerste biodynamische wijn die we vandaag krijgen, maar misschien wel de indrukwekkendste: een stevige dolcetto met in de neus eerst wat frambozen, braambessen, en rode pruim, gevolgd door veel aardse arom’s, waaronder toast, leer, rook, en tabak. Ook in de mond proeft de wijn heerlijk complex, maar toch rond en fris fruitig. Mooi!


We eindigen de ervaring met Storm en en een Glen Scotia van 15 jaar oud. Die distilleerderij ligt op Mull of Kintyre, een schiereiland waar ooit zo’n 30 stokerijen te vinden waren, maar waar drie grote namen (Springbank, Longrow, en Hazelburn) de hegemonie hebben gegrepen. Dit is geen whisky voor wie geen fan is van hout en houtskool, want een béétje minder complex dan we zouden willen en met weinig fruittoetsen. In de plaats krijg je een ietwat vlezige neus met bijenwas en nootachtige smaken, aangevuld met wat karamel, toffee, en chocolade. Lichtjes eenzijdig, maar wel lekker.


Samengevat


Ben je op zoek naar een van de beste wijnbars (met extra’s) in Antwerpen, dan ben je met Coulure bij het juiste adres. De naam zelf houdt misschien wel gevaar in (‘coulure’ is een wijnbouwkundig gevaar dat het gevolg is van metabolische reacties op koude, heel warme, bewolkte, of regenachtige weersomstandigheden, waardoor de druiven na de bloei niet tot ontwikkeling komen), maar dat is zeker niet representatief voor wat Marlies en co er te bieden hebben. Natuurlijk fungeert de bar ook als winkel en kan je er jouw favoriete flessen aankopen. Een aanrader!


Meer info


Coulure – Winebar & Shop

Lange Koepoortstraat 17

2000 Antwerpen


www.coulure.be +32 (0)472 54 48 12


Dirk Vandereyken







Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page