top of page

Restaurantbespreking: Brussel (Ukkel) - Tenshi

Het is alweer enkele jaren geleden sinds we restaurant Tenshi in Docks Brussel bespraken. Inmiddels is er echter een Tenshi te vinden in zowel Docks als in Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Charleroi. Hoewel de interieurs een gelijkaardige stijl hebben en het menu nergens noemenswaardig verschilt, gaat het echter niet om anonieme generische restaurantketens waar alles exact hetzelfde is; hier mag elke kok zijn of haar eigen accenten leggen. Wij namen niemand minder dan kenner Maxim Jago — de man en filmmaker achter de Creativity Conference — en diens assistent, fotograaf Aidan Rhode, mee naar de vestiging in Ukkel om uitgebreid van de gerechten te kunnen proeven.

Restaurantrecensie_Tenshi
.pdf
Download PDF • 3.15MB

Klik op de link hierboven om de hele recensie te downloaden in pdf-formaat


Interieur & ontvangst


Het Tenshirestaurant in Ukkel bevindt zich op een steenworpafstand van Ter Kamerenbos, in het midden van de prestigieuze driehoek die gevormd wordt door sterrenrestaurant La Villa Lorraine, de Royal Racing Club en Les Tartes de Françoise—stuk voor stuk bekende zaken die ieder de nodige sporen hebben verdiend in het Brusselse landschap. Toch is en blijft ook deze Tenshi erg laagdrempelig, met een vrij strak vormgegeven decor zonder de kitscherige elementen die we allemaal wel kennen van de standaard oosterse restaurants.


De kenmerkende lichte kleuren en aardetoetsen zijn alvast op het appel, al komen we vrij laat aan en is er te weinig licht om zonder spots écht goeie foto’s te nemen met een systeemcamera. Dat de verlichting de sfeer echter ten goede komt, staat wel buiten kijf.

Hoewel het personeel aanvankelijk niet heel erg goed op de hoogte blijkt te zijn van onze komst, blijft het ontvangst hartelijk en blijven de serveerders ook geregeld even aan onze tafel staan om een kort babbeltje te slaan.


Er wordt ook goed opgelet: we krijgen voldoende tijd om te kiezen, maar eenmaal we de menukaarten weer sluiten, staat er binnen enkele seconden iemand bij ons om de bestelling aan te nemen. Het is een constante doorheen ons bezoek: vriendelijk personeel dat vrij goed lijkt aan te voelen wanneer de klant best wel zin heeft om nog even een praatje te slaan, zonder daarbij de andere klanten te verwaarlozen.

Leuk.


Tenshi is een initiatief van Michel De Bloos, die ook al aan de wieg stond van Thai Café. Het concept rond Tenshi bedacht hij samen met de Chinese chef Ben Zeng en ondanks het feit dat de nadruk ligt op de Japanse keuken, vind je hier ook enkele bereidingen terug die eerder Chinees, Thais of Vietnamees van origine zijn. Daardoor is er natuurlijk behoorlijk wat keuze — ook voor vegetariërs.Het menu


Beginnen met een misosoep is nooit een slecht idee wanneer je Japans gaat eten. Op het menu staat er vermeld dat de miso shiru van Tenshi algen bevat, maar da’s natuurlijk normaal, al zouden ze in strikte zin dan eigenlijk nog geen complexere vorm mogen aangenomen hebben (dan worden ze normaliter immers ‘zeewier’ genoemd). Met de smaak is alvast niets mis en ook de tofu is van degelijke kwaliteit.


De gyoza hebben de correcte halve maanvorm, maar omdat het gevulde deeg na het stomen in de pan wordt gefrituurd, eten we er niet allemaal evenveel van. Geen enkele gyoza is echter te lang gebakken en de verhouding tussen deeg en vulling is goed — iets wat we wel eens anders hebben gezien in sommige Japanse restaurants.


We gaan eerlijk zijn: nadat we in Barcelona Fan Dim Sum hebben bezocht — een in dim sum gespecialiseerde topper die zelfs door meesterchef Ferran Adrìa wordt gefrequenteerd — is het moeilijk om de sublieme gestoomde ‘dumplings’ die we daar voorgeschoteld kregen uit ons hoofd te krijgen wanneer we ergens een gelijkaardig gerechtje gaan eten. Het zou echter oneerlijk zijn om een restaurant als Tenshi te vergelijken met wat we in Catalonië hebben aangetroffen en dus moeten we ook schrijven dat we in Ukkel erg lekkere, onderling erg verschillende samoai hebben geproefd — veruit ons favoriete voorgerecht, en mooi gepresenteerd in een stoommandje, zoals dat hoort.


Ook leuk is dat er verschillende creatieve sushikeuzes op het menu prijken, waaronder de kamo (met eend, komkommer en prei) en de foigura (met foie gras en vijgenjam). Ook de ‘shake burger’ (met zalm, algen, avocado en ‘Tenshisaus’) wenkt, maar omdat we na de sushi nog een paar gerechten willen proeven, houden we het bij iets traditionelere en lichtere keuzes. Hoewel de kwaliteit die van de echte toprestaurants niet haalt, is de sushi van Tenshi wel degelijk beter dan wat je gemiddeld via Deliveroo. Lekker.Er staan gelukkig veel vegetarische opties op de kaart en dus kiezen we voor twee soorten ramen: eentje met en eentje zonder vlees.

De sleutel van goeie ramen is natuurlijk de dashi (een zeer smaakvolle Japanse bouillon). Die zorgt immers, net zoals onder andere de misopasta en de nori (gedroogd zeewier), voor de kenmerkende umamismaak, en hoewel ramen op het eerste gezicht niet zo moeilijk te maken lijkt te zijn, worstelen veel chefs met het vinden van de juiste balans.

Onze ramen bevat enkel traditionele ingrediënten zonder onnodige modernere toetsen, maar is wel iets té glazig. De smaak is bovendien niet zo rijk als we gewoonlijk gewend zijn en het vlees is iets te lang gekookt, maar de noedels zijn niet slecht en het geheel blijft wel vrij lekker — er is alleen betere ramen te vinden in Brussel, al is dat dan wel vooral in restaurants die daar meer in gespecialiseerd zijn. Een schande is het dus zeker niet.


Overigens is het erg leuk om vast te stellen dat de meeste wokgerechten met zowel kip als tijgergarnalen, eend of rundsvlees kunnen geserveerd worden, al is het wel spijtig dat enel de shake teppanyaki vis bevat. Varkensvlees lijkt dan weer enkel aangetroffen te worden in de ramen, wat we helemaal niet erg vinden. Wij gaan voor een paar verschillende opties en het mag gezegd worden: ondanks een niet al te knappe presentatie, blijken die allemaal lekker te zijn.


Dat is overigens niet zo verrassend: buiten het feit dat er in een Tenshirestaurant geen kunstmatige smaakversterkers gebruikt worden, is de Schotse zalm van Red Labelkwaliteit (een kwaliteitsaanduiding die al bestaat sinds 1992) en wordt er zoveel mogelijk gekozen voor biologische, zo lokaal mogelijk geteelde groenten; allemaal keuzes die je ook op het bord proeft.


Dé grote verrassing komt pas wanneer onze desserts worden opgediend. De gefrituurde kokosballetjes zien er misschien niet al te gezond uit, maar zijn ongemeen lekker, met een perfect knapperige, goudbruine korst die doet denken aan de betere oliebollen… en dan is er natuurlijk nog een van de beste traditionele desserts ooit uitgevonden: mochi!

Het is soms een beetje raden of het om echte mochicakes of om mochi-ijs gaat wanneer je die lekkernij op een menukaart ziet prijken, maar de keuze tussen mango, groene thee, kokos en chocolade als vulling vertelt ons al meteen wat meer. De laag plakkerige rijst rond de vulling werd eerst gestoomd en platgeslagen, en heeft een perfecte dikte, zodat de vulling optimaal naar voren akn komen en in de mond weet te smelten. Super!


Conclusie


Tenshi in Ukkel brengt een aantal van de populairste oosterse gerechten samen op een menukaart. De keuze voor kwalitatieve ingrediënten en de beslissing om kunstmatige smaakstoffen te weren, laat zich bovendien voelen. Het ontbreken van MSG (mononatriumglutamaat) zal voor iemand als YouTubepersoonlijkheid annex komiek Uncle Roger heiligschennis zijn en wie enkel goedkope Chinese restaurants bezoekt, zal misschien wat verrast zijn door het iets minder geprononceerde smakenpallet, maar het zorgt er wel voor dat je in Tenshi iets subtielere aroma’s kunt ontdekken. Bovendien is alles heel redelijk geprijsd. Een absoluut toprestaurant hoef je dus niet te verwachten, maar wie op zoek is naar een laagdrempelige Aziatische eettempel waar de kwaliteit van de gerechten een eindje boven die van het omwille van de prijs verwachte niveau ligt, weet alvast waar naartoe.


Dirk Vandereyken, Maxim Jago, Aidan Rhode


Restaurant Tenshi (Ukkel)

Waterloosesteenweg 1134

1180 Brussel (Ukkel)

uccle@tenshi.eu

+32 (0)2 375 12 00

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page